Rovaniemi

Rovaniemeä voi pitää toisena kotikuntana. Lapsuudessa ja opiskeluiden myötä olen asunut Rovaniemellä lähes puolet elämästäni.

On hienoa ajatella, että meillä on Rovaniemen kaltainen kansainvälinen keskus, joka vetää ihmisiä puoleensa kaikkialta maailmasta.

Toinen minulle kova juttu on Lapin yliopisto, jonka merkitys on ollut valtaisa, ei vain Rovaniemelle, mutta koko Lapille ja Suomelle.

Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) huomauttaa, että opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen Yle A-studiossa 17.3. esittämä tavoite yliopistojen määrän vähentämisestä ei ole hallitusohjelman mukainen.

Maakuntien korkeakouluilla on alueilleen suuri merkitys niin tieteen, kulttuurin kuin elinkeinoelämänkin näkökulmasta. Ne ovat olleet monella tapaa aluekehityksen vetureita, eikä ole mitään syytä olettaa, etteikö näin olisi jatkossakin.

Pienillä yliopistoilla on myös muuta kansallista merkitystä. Esimerkiksi Lapin yliopisto kouluttaa lähes neljänneksen Suomen juristeista ja kolmanneksen taideteollisen alan korkeakoulutetuista.

Puhtaasti määrällisesti arvioituna Hankenin, Lapin yliopiston ja Vaasan yliopiston julkaisutehokkuus suhteessa rahoitukseen on korkein ja suurimpien yliopistojen julkaisutehokkuus heikoin.

Rovaniemeläinen Ounasjoen peruskoulun 9. luokan oppilas Martta Ollila oli kansanedustaja Katri Kulmunilla TET-harjoittelussa eduskunnassa 28.9.-2.10.2015. Tässä Martta kirjoittaa TET-viikon kokemuksistaan.

Yllättäen keskusteluun lähtenyt VR:n ostoliikennereittien henkilöliikenteen avaaminen kilpailulle vaatii laajan poliittisen keskustelun.


-    Tähän liittyy syviä ideologisia kysymyksiä etenkin keskustalaisille. Loppuviimein on kysymys koko maan asuttuna pitämisestä ja tasa-arvoisista palveluista. Lyhyiden säästöjen tavoittelulla ei pidä romuttaa koko järjestelmää, Kulmuni sanoo. 

Vierailun Rovaniemen Autissa ja Vanttauskoskella. Puheeksi nousi sähkön hinta. Huoli on aito ja hinnat uhkaavat nousta entisestään sähköverkon maahankaivamisen vuoksi.

Vierailin Rovaniemellä ja jäin pohtimaan Lapin pääkaupungin kehittämistä suhteessa siihen Etelä-Suomeen isoon kirkkoon. Kaikki on lopulta aluepolitiikkaa – sekin, että tuetaan Helsingin yliopistoa! Pidetään me omastamme kiinni. 

Hannes Mannisen kanssa kävimme Rovaniemelle. Samaan aikaan EVA eli elinkeinoelämän valtuuskunta oli jälleen esittänyt yliopistoverkoston keskittämistä viiteen valtakunnalliseen yliopistoon. Tämä tarkoittaisi Lapin kehitykselle aivan keskeisin Lapin yliopiston itsenäisyyden menetystä.

Galleria Napa & kulttuuripaneeli. Hyvää keskustelua ja hauska meininki. Kyllähän taiteilijaväki on monasti vähän väliinputoajia. Vaatii rohkeutta ryhtyä taitelijaksi. Hatunnosto.

 

Pekkarisen kanssa päivän toinen tilaisuus. Huolena tuoreet tyrmäävät työttömyysluvut. Työttömyyden lisääntyi vuodessa noin 10%:lla, yli 30.000 henkilöllä - karu todistus Stubbin hallitukselle.

 Se on PUUPUHALLIN. Kaikki me olemme oppineet saksofonia tai klarinettia puhaltamaan. Muuta yhteistä ei ehkä sitten olekaan. 

Tämä hieman köykäinen ajatus tuli mieleen, kun Keskustan Lapin piiri laittoi laittaa meidät ehdokkaat tekemään välillä jotain muutakin kuin puhumaan. 

Vaikka pillin esiinkaivaminen hieman jännittikin, niin täydet pisteet piirille tästä tilaisuudesta.

Pääsin edustamaan Keskustaa ammattiyhdistysliike PRO:n vaalipaneeliin. Läpi käytiin kasvupolitiikkaa. 

Kysymys perhevapaista on kuitenkin erityisen mielenkiintoinen: olisiko meillä varaa taantumasta huolimatta tarjota pienten lasten vanhemmille enemmän aikaa lasten kanssa olemiseen?

Kevätmarkkinoilla kampanjoidessani sain hyvän kysymyksen: mitä Rovaniemi sinulle merkisee? Olen Rovaniemellä asunut kolmaksen tähän astisesta eliniästäni, joten kysymykseen oli aika helppo vastata.

Kävin puhumassa Rovaniemelle lähi- ja luomuruokatilaisuudessa. 

Paikallinen lähiruoka tulisi saada osaksi koulujen, päiväkotien, vanhusten palvelutalojen, terveyskeskusten ja sairaaloiden keittiötä.

Lähiruoan edut ovat ilmeiset. Usein kuitenkin mennään liian helposti EU:n taakse piiloon: hankintalaki kuitenkin mahdollistaa myös lähituotteiden kysynnän.

Ohessa mielipidekirjoitukseni Uusi Rovaniemi -lehteen.

Venäjää ei pidä turhaan pelätä, mutta suurvaltojen naapurimaiden on aina oltava varuillaan. 

Nato-jäsenyys Ukrainan kriisin takia olisi varomaton ylilyönti. Vahva oma puolustus ja taitavasti harjoitettu ulkopolitiikka takaavat parhaiten turvallisuutemme.

Paikkakunnalla tapahtuu

 • 6.1.2018
  kello 12

  Matti Vanhasen vaalijuhla

  Rovaniemi Saarenkylän nuorisoseurantalo

  Tehdään näistä vaalit! Tule mukaan Matti Vanhasen vaalijuhlaan la 6.1.2018 klo 12 Saarenkylän nuorisoseuralle.

 • 8.10.2017

  Keskustan Lapin piirin syyskokous

 • 2.10.2017
  kello 18

  Tupailta Rovaniemellä

  Rovaniemi Lähteentien pirtti

  Katri mukana Keskustan Rovaniemen kunnallisjärjestön tupaillassa.

 • 1.7.2017
  kello 14-15

  Rovaniemen Kesäkylä -tapahtuma

  Rovaniemi Lordi-aukio

  Katri mukana Rovaniemen Kesäkylässä.

 • 12.6.2017

  Lapin kansanedustajien maakuntapäivä

 • 5.6.2017
  kello 11-15.30

  Poroparlamentti

  Rovaniemi Korundi, Rovaniemi

  Katri osallistuu poroparlamenttiin, Paliskuntain yhdistyksen 69. edustajakokoukseen.

 • 8.4.2017
  kello 11.30-12.30

  Kuntavaalikiertue

  Rovaniemi Keskustan vaalitupa

  Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni tavattavissa Rovaniemellä Keskustan vaalituvalla kuntavaalikampanjan loppumetreillä. Tule jututtamaan!

 • 5.4.2017
  kello 18.30-20.00

  Maahanmuutto retoriikkana -keskustelutilaisuus

  Rovaniemi Hostel Café Koti, Valtakatu 21

  Politiikasta-lehden Maahanmuutto retoriikkana -tilaisuudet jatkuvat Rovaniemellä. Suomessa maahanmuutto tuottaa retoriikkaa, joka muodostaa ilmiöstä lähes irrallaan olevan kokonaisuuden. Politiikasta-verkkolehden ja Lapin yliopiston järjestämässä keskustelussa kaksi tutkijaa ja kaksi poliitikkoa pohtii, mitä maahanmuutto retoriikkana pitää sisällään. Kuinka maahanmuuttajista ja maahanmuutosta puhutaan Suomessa? 
  Aiheesta ovat keskustelemassa
  – Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi
  – Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni
  – Yliopistonlehtori Tapio Nykänen Lapin yliopistosta 
  – Tutkijatohtori Jouni Tilli Helsingin yliopistosta 
  Puheenjohtajana toimii päätoimittaja Johanna Vuorelma. Vapaa pääsy!
   

 • 24.10.2016

  Lapin kansanedustajien maakuntapäivä

  Katri vierailee Lapin kansanedustajien kanssa mm. Kelassa ja Lapin yliopistolla.

 • 2.10.2016
  kello 18-19

  Yleisötilaisuus Rovaniemi

  Rovaniemi Coffee House

  Katri kiertää kaikki Lapin kunnat - tule keskustelemaan! Tilaisuudessa kahvitarjoilu.

  Kuntalaisten mielipiteet

 • Janne Kaisanlahti

  Janne Kaisanlahti

  Rovaniemi Lakimies, kirkkovaltuutettu

  "Urho Kekkosen perintöä vaalivan puolueen tulee olla aktiivinen ulkopolitttisissa kysymyksissä. Katri ymmärtää ulkopolitiikan merkityksen ja Keskustan vastuun Suomen asioiden vaalimisessa niin itään kuin länteen kansalaistemme parhaaksi."

 • Enni Kinnunen

  Enni Kinnunen

  Rovaniemi Taiteiden yo., kotiäiti

  "Tutustuin Katriin, kun kuuluimme molemmat Lapin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon. Hän on ahkera ja sanavalmis nuori nainen. Katri edustaa vahvaa maakuntien keskustalaisuutta."

 • Iiris Jakola

  Iiris Jakola

  Kemijärvi Yhteiskuntatieteen kandidaatti

  "Katri on avarakatseinen, erilaisista ihmisistä ja asioista kiinnostunut politiikko. Arvostan hänen osaamisen ja kiinnostuksen monipuolisuutta: kokemusta kunta- ja aluepolitiikasta, kielitaitoa sekä ymmärrystä kansainvälisestä politiikasta."

 • Teppo Säkkinen

  Teppo Säkkinen

  Rovaniemi Keskustanuorten puheenjohtaja

  "Katri on sukupolvensa näköinen - juuret kotimaaperässä, mutta maailmaa nähnyt ja avarakatseinen. Katri on rohkea alueellisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolenpitäjä."

 • Matti Lustig

  Matti Lustig

  Rovaniemi FM, Lapin Keskustanuorten toiminnanjohtaja 2006-2008

  "Toimin aikanaan Katrin johtaman Lapin Keskustanuorten johtokunnan alaisena työntekijänä. Sain hänestä kuvan ahkerana, innostavana ja asiantuntevana keskusta-aatteeseen uskovana henkilönä."