31.3.2015

Suomeen tarvitaan rehtiä aluepolitiikkaa

Vierailin Rovaniemellä ja jäin pohtimaan Lapin pääkaupungin kehittämistä suhteessa siihen Etelä-Suomeen isoon kirkkoon. Kaikki on lopulta aluepolitiikkaa – sekin, että tuetaan Helsingin yliopistoa! Pidetään me omastamme kiinni. 

Kaikki on lopulta aluepolitiikkaa – sekin, että tuetaan Helsingin yliopistoa!

Minua oikeastaan vähän suututtaa se, millaisia asenteita pääkaupunkiseudulta löytyy maakuntien kehittämistä vastaan. Näitä olen joutunut kohtaamaan monia eri luottamustehtäviä hoitaessaan.

Jos jotain tehdään Helsinkiin, niin se on kansallinen hanke, johon yhteisten varojen käyttämistä ei paheksuta. Mutta jos jotain yhteiskunnallisesti hyvinkin merkittävää perustetaan maakuntiin, niin sitten sitä kutsutaan aluepolitiikaksi!

Ja kuitenkin – mistä Suomi maailmalla tunnetaan? Lapista! Aivan varmasti Lappi tunnetaan maailmalla paremmin kuin Helsinki.

Tämä tulisi kaikkien suomalaisten tiedostaa ja toimia Suomen kansainvälisessä markkinoinnissa sen mukaan.

– Ihan samat uhat, jotka kohdistuvat Lapin yliopistoon, uhkaavat varmasti myös esim. ammattikorkeakoulua, jonka kehittämiseen on jatkuvasti panostettava. Pohjoisessa on Suomen tulevaisuus, mutta se edellyttää asian huomioimista myös koulutuspolitiikassa.

– Keskusta perustettiin sivistysliikkeeksi, mutta sillä täytyy olla tulevalla vaalikaudella aikaisempia vahvempi ote sivistyspolitiikassa. Esimerkiksi Kajaanin opettajankoulutuksen lopettaminen, vaikka se olikin kokoomuslaisen ministerin vastuulla, söi kannatustamme. Ihmiset kokivat, ettemme tehneet tarpeeksi estääksemme sen.

Alueellisesti kattava koulutus on koko maan etu – niin peruskoulun, toisen asteen koulutuksen, korkeakoulujen kuin vapaan sivistystyönkin osalta. Pieni maa ei voi kilpailla määrällä, joten sen on panostettava laatuun, ja sivistyspolitiikan keinoin voidaan välillisesti nostaa maamme kilpailukykyä merkittävästikin.