Työttömyysluvut ennätystasolla - Rovaniemellä etsittiin kuumeisesti oikeita lääkkeitä

25.3.2015

Pekkarisen kanssa päivän toinen tilaisuus. Huolena tuoreet tyrmäävät työttömyysluvut. Työttömyyden lisääntyi vuodessa noin 10%:lla, yli 30.000 henkilöllä - karu todistus Stubbin hallitukselle.

Lääkkeitä osalta lienee selvää, ettei mitään yhtä toimivaa keinoa ole. 

Tarvitaan laajalti eteenpäin vieviä toimia. Kasvupolitiikan suhteen tulisi myöntää, ettei suuryritysten etu ole välttämättä yhtenevä Suomen edun kanssa. Nykyisin vallalla oleva olettama, että kotimaisen pääoman pitää investoida sinne ja vain sinne, mistä tuotot ovat suurimmat, tulee rohkeasti kyseenalaistaa. Olemme jäämässä etenkin teollisissa investoinneissa kilpailijamaistamme jälkeen. Paljon panoksia syönyt yhteisveron roima kevennys ei ole tuonut tähän muutosta. 

Meidän on toimittava siten, että saamme kotimaisen pääoman on sitoutumaan nykyistä voimallisemmin Suomeen. Tähän keskusta on esittänyt investointivarausta, joka tarkoittaa, että investointeihin varattava osuus tuloksesta ei joutuisi yhteisöveron piiriin. Tämä tukisi investointeja suunnittelevien yritysten rahoituksen saantia. Lisäksi tarvitaan muita keinoja rahoituksen pullonkaulojen poistamiseen. Tässäkin valtiolla voi olla roolinsa, kuten Sipilän kasvurahastomallissa on esitetty. 

Investoinneista säästäminen on tulevaisuuden kilpailukyvystä säästämistä. Aivan väärä lääke työttömyyden taittamiseen. 

Työttömyysluvuista puhuttaessa Pekkarinen latoin jälleen tylyt luvun pöytään: suorat työttömyydestä aiheutuvat kustannukset ovat noin 4,5 miljardia euroa ja välilliset kustannukset noin 6 miljardia euroa, työttömyyden inhimillisiä ongelmia unohtamatta.

Edelleen työttömyyden vaikeimmat ongelmat ovat nekin hankaloitumassa entisestään. Kolmen vuoden aikana nuorisotyöttömyys on noussut noin 40%:lla ja pitkäaikaistyöttömyys yli 80 %:lla.

Lisää paikkakunnasta: Rovaniemi


Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Katri Kulmuni kiertää kesän aikana etenkin Lapin kesätapahtumissa. Alla on listattu päivämäärät ja tapahtumat, joissa Katri vierailee. Kellonajat tarkentuvat joidenkin tapahtumien osalta myöhemmin. Katrin menot löytyvät kokonaisuudessaan kalenterista.

Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) huomauttaa, että opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen Yle A-studiossa 17.3. esittämä tavoite yliopistojen määrän vähentämisestä ei ole hallitusohjelman mukainen.

Maakuntien korkeakouluilla on alueilleen suuri merkitys niin tieteen, kulttuurin kuin elinkeinoelämänkin näkökulmasta. Ne ovat olleet monella tapaa aluekehityksen vetureita, eikä ole mitään syytä olettaa, etteikö näin olisi jatkossakin.

Pienillä yliopistoilla on myös muuta kansallista merkitystä. Esimerkiksi Lapin yliopisto kouluttaa lähes neljänneksen Suomen juristeista ja kolmanneksen taideteollisen alan korkeakoulutetuista.

Puhtaasti määrällisesti arvioituna Hankenin, Lapin yliopiston ja Vaasan yliopiston julkaisutehokkuus suhteessa rahoitukseen on korkein ja suurimpien yliopistojen julkaisutehokkuus heikoin.

Rovaniemeläinen Ounasjoen peruskoulun 9. luokan oppilas Martta Ollila oli kansanedustaja Katri Kulmunilla TET-harjoittelussa eduskunnassa 28.9.-2.10.2015. Tässä Martta kirjoittaa TET-viikon kokemuksistaan.

Yllättäen keskusteluun lähtenyt VR:n ostoliikennereittien henkilöliikenteen avaaminen kilpailulle vaatii laajan poliittisen keskustelun.


-    Tähän liittyy syviä ideologisia kysymyksiä etenkin keskustalaisille. Loppuviimein on kysymys koko maan asuttuna pitämisestä ja tasa-arvoisista palveluista. Lyhyiden säästöjen tavoittelulla ei pidä romuttaa koko järjestelmää, Kulmuni sanoo.