Pello

Pello on kauniin Tornionlaakson helmi. Vaara- ja järvimaisemia halkoo Tornionjoki ja väylä virtaa komeasti Pellon läpi.

Pellon kulttuurihistoria on erittäin merkittävä ja moni kansallisista suurtaiteilijoista on saanut inspiraation Pellon maisemista.

Nuoruudessa Pellon Ponnen tyttöjen kanssa kisailtiin yleisurheilussa. Olivat varsin lahjakasta porukkaa. Nykyisin Pellossa on paljon kasvavia vientiyrityksiä. 

Eduskuntavaaleihin on enää vajaa kaksi kuukautta! On tullut aika avata kampanja. Kampanjan starttitilaisuudet Tornionlaaksossa (Tornio, Pello ja Ylitornio) viikonloppuna 16.-17.2.  Ajattelimme, että mennään hyvällä mielin, mutta huolet kuullen - ja tiukasti tulevaan katsoen. Olet erittäin lämpimästi tervetullut!

Katri Kulmuni

Hallituksen lakiesitys raskaan kuorma-autoliikenteen tienkäyttömaksusta eli vinjetistä etenee valtioneuvoston 19.12. tekemän päätöksen mukaisesti eduskuntakäsittelyyn. Kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni on tyytyväinen, että tämä hallitusohjelmaan kirjattu hanke nytkähti pitkän viivytyksen jälkeen eteenpäin.

- On käsittämätöntä, että valtiovarainministeriöltä kesti kolme vuotta saada esitys ylipäänsä lausuntokierrokselle ja että päätöstä piti odottaa vuoden loppuun, Kulmuni sanoo.

Tiedote 21.11.2019

Liikenne- ja viestintäministeriö on tehnyt päätöksen tie- ja rautatieverkoston kunnossapitoa määrittävistä valtakunnallisista hoitoluokituksista. Kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni pitää tärkeänä, että koko valtatie 21 Torniosta Kilpisjärvelle kuuluu korkeimpaan kategoriaan pääteiden hoitoluokituksessa.

Tiedote medialle 1.11.2018

Metsähallitus on tehnyt päätöksensä luontopalveluille kansallispuistojen ja retkeilyalueiden korjausvelan paikkaamiseksi esitetyistä lisärahoista. Lapin osalta palvelurakenteen kehittämiseen ja korjaamiseen on tulossa rahaa Napapiirin retkeilyalueelle, Auttikönkään luonnonsuojelualueelle sekä Pallas–Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin

Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Katri Kulmuni kiittää maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) sitkeää työtä EU:n maatalous- ja kalastusneuvostossa Itämeren kalastuskiintiöihin vaikuttamiseksi ja lohen salakalastuksen kitkemiseksi.

Tornionjoki on Euroopan pisin vapaana virtaava joki. Euroopan pohjoislaidalla Suomi ja Ruotsi saavat monien muiden hienojen asioiden ohella olla myös lohen kotivaltioita. Joka kesä sisukkaat kalat uivat vastavirtaan huiman matkan kutemaan kotijokeensa Tornionlaaksoon.

Kala-asiat herättävät tunnetusti kiistoja kansainvälisiä areenoita myöten. Kalastus on monien rannikkovaltioiden suurimpia elinkeinoja. Lohi on meille hyvin arvokas paitsi ympäristöllisesti myös taloudellisesti.

EU-komission uusi ehdotus Itämeren lohikiintiöksi on huomattavasti Kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICES:n tieteellisiä suosituksia suurempi. Ehdotus nostaisi lohen kokonaiskiintiötä jopa 65 prosenttia 105 000 loheen. 

- Kysymys on Euroopan pohjoisimmille maille Ruotsille ja Suomelle erittäin tärkeä eikä maiden pidä hyväksyä komission ehdotusta kasvattaa lohenkalastuksen kiintiötä, toteaa Kulmuni.

Kannanotto 19.12.2017, vapaa julkaistavaksi

Kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni pitää Kolarin uusia junavuoroja Lapin kannalta mahtavana uutisena. Valtioneuvosto teki 19.12. päätöksen VR:n ostoliikenteen lisämäärärahoista, joilla hankitaan muun muassa kaksi viikoittaista lisävuoroa Helsingin ja Kolarin välille 18.6.2018 alkaen joulukuun 2018 alkuun.

Ylitorniolla ja Pellossa käydessä tuli puheeksi rajaesteet. Ikuiselta tuntuva puheenaihe, mutta historian saatossa olemme aina rajan ylittämisestä eläneet. Nyt tuntuu, että jatkuvasti lisääntyvä sääntely aiheuttaa aivan päätöntä hidastetta ja haittaa luontaiselle yhteistyölle.

Pellossa kuumat keskustelut ammattiyhdistysliikkeen roolista. Kyllähän se niin on, että kaikki joutuvat nyt joustamaan. Lähes puoli miljoona työtöntä on välttämätöntä saada töihin. Muuten ei tämä maa nouse.

Kuvassa tehdään lähiruokaa mitä suurimmassa määrin.

Yli sata henkeä oli tullut Pellon keskustanaisten järjestemään lähiruokatapahtumaan.

Tarjolla mm. lohi- ja lihasoppaa, verikakkoja ja makkaroita, sämpylöitä, rieskoja ja ruisleipää, vispipuuroa, uunijuustoa ja juustoleipää.

Olen aika paljon ollut mukana tupailloissa, kertoen oman tarinani, mutta ennen kaikkea kuunnellen sitä mitä pitäisi nyt tehdä.

 

Vaikeat vuodet ja väen väheneminen huokuu lähes kaikissa keskusteluissa.

Lappi on vahva maakunta, mutta pelkillä kauniilla maisemilla ei elä. Jospa me vain saisimme tätä maakuntaa rakentaa ja luoda uutta työtä. Tämä tiedostetaan iäkkäämmistä nuoriin lappilaisiin asti.

Vanha vitsi kertoo rakennuslehden asiantuntijapalstalle kirjoittaneesta nimimerkistä ”Valoinko perustukset turhaan?”.

Kirjoittaja kyseli, saako naapurin tontille rakentaa. Tänään sama nimimerkki voisi kysyä, että saako edes omalle tontille rakentaa.

Kävimme tutustumassa vasta avattuun uudistettuun maakuntamuseoomme. Voin suositella aivan kaikille.

Ilman opastustakin historiamme avautuu elävästi, mutta mikäli saatavilla on opastettu kierros, niin siihen kannattaa ehdottomasti panostaa. 

Mieleen jäi etenkin 1700-luvun äärimmäiset vaikeat ajat, joista kuitenkin noustiin.

Neljän vuoden välein on Pellossa maaseutunäyttely Pellonkorjuu. Suurtapahtuman iltabilepaikka on maankuulu Ponnen urheilutalo, missä esiintyy yleensä paikallisten legendojen Einin ja Tarja Ylitalon lisäksi Kauko Röyhkän kaltaisia klassikkoja.

Paikkakunnalla tapahtuu

 • 5.4.2019
  kello 10.30-12

  Pellon vaalituvalla keittoa tarjolla.

  Pello Liikepisteen kiinteistössä Kauppatiellä
 • 24.3.2019
  kello 16-18

  Pellon kunnallisjärjestön kokous

  Pello Kunnantalo, valtuustosali

  Katri mukana kunnallisjärjestön kokouksessa.

 • 23.3.2019
  kello 10-12

  Katri mukana Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalon räiskälekahveilla

  Pello Eero Mäntyrannan puisto
 • 16.2.2019
  kello 15-17

  Katri Kulmunin vaalistartti Pellossa

  Pello Kyllinkeitaan juhlasali, Vuorelantie 5

  Kansanedustaja Katri Kulmunin eduskuntavaalikampanjastartti Pellossa. Musiikkia Emmy-trio. Riistalihakeittotarjoilu. Tervetuloa keskustelemaan, evästämään tai tukiryhmään! Tilaisuus on avoin kaikille.

 • 8.9.2018
  kello 14-15

  Katri kiertää koko Lapin - Pellon tilaisuus

  Pello Pellon SEO

  Kansanedustaja Katri Kulmuni kiertää kaikki Lapin kunnat. Tule tapaamaan Katria Pellossa! Kahvitarjoilu.

 • 10.12.2017
  kello 16.00

  Tupailta Juhani Korteniemellä

  Pello Juhani Korteniemellä (Hellandintie 23)

  Katri Kulmuni mukana tupaillassa Juhani Korteniemellä. Tervetuloa! 

 • 13.8.2017

  Pellon korjuu

  Pello Pellon koulukeskus

  Katri vierailee Pellon perinteisessä maaseutunäyttelyssä Pellon korjuussa.

 • 3.8.2017

  Lapin kansanedustajien maakuntapäivä

  Lapin kansanedustajat tutustuvat kalastus- ja matkailuelinkeinoihin Pellossa.

 • 6.11.2016
  kello 11

  Keskustan Peräpohjolan piirin syyskokous 2016

  Pello Pellon koulukeskus
 • 11.9.2016
  kello 16-17

  Yleisötilaisuus Pellossa

  Pello Seo

  Katri kiertää kaikki Lapin kunnat - tule keskustelemaan! Tilaisuudessa kahvitarjoilu.

  Kuntalaisten mielipiteet

 • Asta Valkonen

  Asta Valkonen

  Pello Apulaisrehtori

  "Katri on nuori itsenäisesti ajatteleva ehdokas. Hänellä on yhteistyökykyä ja taito kuunnella myös muiden näkemyksiä. Katri on harkitseva, linjakas ja hän osaa perustella mielipiteensä."

 • Eila Havela

  Eila Havela

  Pello Sairaanhoitaja

  "Katri Kulmuni on nuori, älykäs, reipas ja kielitaitoinen 'jalat maassa' olevan Peräpohjolan tyttö. Hän nousi viime eduskuntavaaleissa varakansanedustajaksi 23-vuotiaana, se kertoo paljon hänen osaamisestaan ja luottamuksesta. Katrin tuntien hän on yhteistyökykyinen ja ottaa huomioon myös muiden mielipiteet."

 • Eero Ylitalo

  Eero Ylitalo

  Pello entinen Keskustan Peräpohjolan piirin pj, Nykyinen Kyyjärven kunnanjohtaja

  ”Katri on minulle tullut tutuksi aktiivisessa järjestötoiminnassa sekä myös kilpakumppanina vaalikentillä. Hänen vahvuutensa ovat yhteistyökykyisyys, kansainvälisyys, laajakatseisuus ja ennen kaikkea inhimillisyys. Katrin luontainen ominaisuus kuunnella ja arvostaa myös poikkeavia mielipiteitä on luonteenpiirre, joka yhdessä vahvan tietopohjan kanssa antaa hyvät valmiudet ottaa vastaan vaativiakin tehtäviä.”