Sodankylä

Sodankylässä on jotain taianomaisuutta, jonka varsinkin taiteilijat helposti aistivat.

Lapsuudesta muistan kun halusin pitää Andreas Alariestosta koulussa esitelmä. Aikaa oli sopivasti ja vanhempani päättivät, että lähdemme käymään Alarieston näyttelyssä Sodankylässä. Se oli ikimuistoinen, ihana kokemus.  

Sodankylän sielunmaisemasta kertoo myös elokuvajuhlien saama suosio. Itsekin tämän aistin ja paljosta tunnelmasta on kiittäminen sodankyläläisiä ja heidän elämänmyönteistä asennettaan.

Kevitsan kaivoksen avaamisen ansiosta Sodankylän muuttotappio on vihdoinkin kääntynyt muuttovoitoksi.

Muistan edelleen uutiset Kemijärven sellutehtaan sulkemisesta. Kemijärvi ja koko Itä-Lappi kärsi eniten, mutta se oli isku koko Lapille.

Kemijärven ja lukuisten muiden tehtaiden sulkemisten vuoksi Suomen metsienkäyttö oli pitkään normaalia alemmalla tasolla, metsätaloudellisesti vajaakäytöllä.

Hiljalleen käyttöä on saatu takaisin ylöspäin. Venäjän tuonti on vähentynyt ja myös uusia investointeja on tullut. Kemijärven Keitele Groupin saha lienee yksi parhaista esimerkeistä.

Tiedote medialle 1.11.2018

Metsähallitus on tehnyt päätöksensä luontopalveluille kansallispuistojen ja retkeilyalueiden korjausvelan paikkaamiseksi esitetyistä lisärahoista. Lapin osalta palvelurakenteen kehittämiseen ja korjaamiseen on tulossa rahaa Napapiirin retkeilyalueelle, Auttikönkään luonnonsuojelualueelle sekä Pallas–Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin

Tiedote 25.10.2017, julkaistavissa heti

Kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni iloitsee tänään 25.10. eduskunnassa hyväksytystä kiinteistöverolain muutoksesta, joka mahdollistaa voimalaitosveron perimisen tuulivoimalaitoksilta. Lakimuutos hyväksyttiin äänin 151-8. Vain vasemmistoliiton eduskuntaryhmä äänesti muutosta vastaan.

Pääsiäispyhät katkaisi kivasti Savukosken legendaariset kuivalihamarkkinat. Kaunis sää ja paljon ihmisiä liikkeellä. Puheenaiheet vaihtelivat porotaloudesta, Vuotoksen altaasee, Sokliin ja pienten kuntien terveyspalveluihin. Mielestäni on selvää, että myös valtion tulee kantaa vastuunsa terveyspalveluiden rahoittamisesta.

Kiertelin tämän päivän Seurujärven Jannen kanssa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Sodankylässä. Yksi puheenaiheista oli vanha kunnon posti - ja sen kova arvostus. Pelkona on, että jakelupäivät pätkitään viidestä kolmeen Kustin kassin keventyessä. Samalla menisi kuitenkin sanomalehtijakelu jo moni muu päivänkohtaisuutta vaatia posti.

Vierailun Rovaniemen Autissa ja Vanttauskoskella. Puheeksi nousi sähkön hinta. Huoli on aito ja hinnat uhkaavat nousta entisestään sähköverkon maahankaivamisen vuoksi.

Jotain pähkähullun mahtavaa on siinä ideassa, että tuodaan Suomen Lappiin ympärimaailmaa vaikkapa mykkäelokuviin innostuneet elokuvafriikit. Ja vieläpä yöttömän yön aikaan. Ei heti tule mieleen katsoa silloin elokuvia. 

Koparakeittojuhlilla Sodankylässä. 

Byrokratia oli sen verran koparankeittoa hidastanut, että koparoita ei tänä vuonna valitettavasti ollut tarjolla, mutta poronkäristys oli aivan erinomaista. 

Toivottavasti ensi vuonna päästään taas syömään perinneherkkua.

On todella ikävää lukea kannanottoja, joissa pyritään leimaamaan poromiehet salakaatajiksi ja annetaan ymmärtää, että heidän toimintansa johdosta Lapin matkailu voi vaarantua ja poronlihan kysyntä heikentyä. Varmasti poromiehet, alkuperäisimmän ja luonnonmukaisimman lappilaisen elinkeinomme harjoittajat haluavat turvata elinkeinonsa tulevaisuuden ja menestystä koko maakunnallemme.

Paikkakunnalla tapahtuu

 • 26.3.2019
  kello 9-10

  Sodankylä SEO

  Sodankylä Rovaniementie 3, 99600 Sodankylä
 • 23.2.2019

  Sodankylän perinteinen koparakeittojuhla

  Kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustajaehdokas Katri Kulmuni mukana Sodankylän perinteikkäässä koparakeittojuhlassa!

 • 30.9.2018
  kello 12-13

  Katri kiertää koko Lapin - Sodankylän tilaisuus

  Sodankylä Päivin Kammari

  Kansanedustaja Katri Kulmuni kiertää kaikki Lapin kunnat. Tule tapaamaan Katria Sodankylässä Kahvitarjoilu.

 • 3.2.2018
  kello 13.00

  Koparakeittojuhla

  Sodankylä Sodankylän kunnanvirasto, Jäämerentie 1

  Keskustan Sodankylän kirkonkylän paikallisyhdistys järjestää perinteisen koparakeittojuhlan Sodankylän kunnanvirastolla la 3.2.2018 klo 13. Juhlapuheen pitää liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner. Paikalla on myös puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni ja muita kansanedustajia. Tarjolla poronlihakeittoa ja perinteisiä koparoita sekä kampanisukahvit. Lisäksi on arvonta. Tervetuloa!
   

 • 1.10.2017
  kello 15-16.30

  Ulkopolitiikkaa yhdessä

  Sodankylä Sodankylän valtuustosali

  Katri kiertää yhdessä keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhasen kanssa Ulkopolitiikkaa yhdessä -tilaisuuksissa. Kahvitarjoilu, tervetuloa!

 • 18.9.2017

  Lapin kansanedustajien vierailu Sodankylän jääkäriprikaatiin

 • 8.4.2017
  kello 9-10

  Kuntavaalikiertue

  Sodankylä S-Marketin piha

  Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni tavattavissa Sodankylässä kuntavaalikampanjan loppumetreillä. Tule jututtamaan!

 • 13.4.2015
  kello 14.30-16

  Sodankylän Keskustanaisten tapahtumassa

  Keskustan lappilaiset naiskansanedustajaehdokkaat esittäytyvät Sodankylässä

 • 1.4.2015
  kello 9.30-10.30

  Sodankylä, Annen Pullapuoti

  Sodankylä Annen Pullapuoti

  Lämpimästi tervetuloa tutustumaan ja kahvittelemaan. Kierrän yhdessä Janne Seurujärven kanssa.

 • 19.3.2015
  kello 19-20.30

  Sodankylässä Päivin Kammarissa

  Sodankylä Päivin Kammari

  Tule juttelemaan Suomen ja Lapin asioista. Miten uutta työtä Lappiin ja Suomeen? Miten turvaamme palvelut lähellä meitä?