Posti turvattava viitenä päivänä viikossa koko maassa

1.4.2015

Kiertelin tämän päivän Seurujärven Jannen kanssa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Sodankylässä. Yksi puheenaiheista oli vanha kunnon posti - ja sen kova arvostus. Pelkona on, että jakelupäivät pätkitään viidestä kolmeen Kustin kassin keventyessä. Samalla menisi kuitenkin sanomalehtijakelu jo moni muu päivänkohtaisuutta vaatia posti.

Suomessa postin jakelu ja hinnoittelu on toiminut varsin hyvin. Postimaksu on sama, lähettipä postia mistä päin tahansa Suomea, mihin päin Suomea tahansa.

Myös jakelussa on lähdetty koko maan kattavasta, viitenä päivänä viikossa tapahtuvasta päiväpostista. Tätä edellyttää voimassa oleva postilaki.

Tätä haastaa viestinvälityksen mullistus. Laskut hoidetaan yhä useammin verkkopankin kautta, facebookit ja muut yleistyy kirjeiden sijaan. Sanomalehtiäkin tilataan paperisena yhä harvemmin.

Nämä kaventavat perinteisen postitoiminnan pohjaa. Postiksi takaisin nimensä muuttanut Itella on irtisanonut henkilöstöään. Paineet jokapäiväisen jakelun muuttamisesta kolmipäiväiseksi kasvavat.

Jo nyt sanomalehtien varhais- ja viikonloppujakelu on tiputettu pois Postin lakisääteisistä tehtävistä. Tämä näkyy meillä Lapissa etenkin pienissä kunnissa.

On edelleen esitetty, että myös viisipäiväisen päiväjakelun vähentämisen voisi aloittaa harvaanasutuilta seuduilta.

Olen jyrkästi vastaan ja viisipäiväisen jakelun kannalla. Myös kansan laaja enemmistö vastustaa nykyistä vähempiä jakelupäiviä. TNS Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan vain joka kolmas hyväksyisi kolmipäiväisen jakelun.

Oikeudenmukaisuuden vuoksi järjestelmään tulisi tehdä perälauta: mikäli harvennukseen mennään, tulisi sen koskea yhtä lailla koko maata. Tämä olisi sellainen oikeudenmukainen lukko, joka ei helposti murtuisi.

Posti on jakanut suomalaisten kirjeitä yli 375 vuotta. Uskon, että näin tulee olemaan jatkossakin.

Lisää paikkakunnasta: Salla, Pelkosenniemi, Sodankylä, Savukoski


Hallituksen lakiesitys raskaan kuorma-autoliikenteen tienkäyttömaksusta eli vinjetistä etenee valtioneuvoston 19.12. tekemän päätöksen mukaisesti eduskuntakäsittelyyn. Kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni on tyytyväinen, että tämä hallitusohjelmaan kirjattu hanke nytkähti pitkän viivytyksen jälkeen eteenpäin.

- On käsittämätöntä, että valtiovarainministeriöltä kesti kolme vuotta saada esitys ylipäänsä lausuntokierrokselle ja että päätöstä piti odottaa vuoden loppuun, Kulmuni sanoo.

Muistan edelleen uutiset Kemijärven sellutehtaan sulkemisesta. Kemijärvi ja koko Itä-Lappi kärsi eniten, mutta se oli isku koko Lapille.

Kemijärven ja lukuisten muiden tehtaiden sulkemisten vuoksi Suomen metsienkäyttö oli pitkään normaalia alemmalla tasolla, metsätaloudellisesti vajaakäytöllä.

Hiljalleen käyttöä on saatu takaisin ylöspäin. Venäjän tuonti on vähentynyt ja myös uusia investointeja on tullut. Kemijärven Keitele Groupin saha lienee yksi parhaista esimerkeistä.

Tiedote medialle 1.11.2018

Metsähallitus on tehnyt päätöksensä luontopalveluille kansallispuistojen ja retkeilyalueiden korjausvelan paikkaamiseksi esitetyistä lisärahoista. Lapin osalta palvelurakenteen kehittämiseen ja korjaamiseen on tulossa rahaa Napapiirin retkeilyalueelle, Auttikönkään luonnonsuojelualueelle sekä Pallas–Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin

Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Katri Kulmuni kiertää kesän aikana etenkin Lapin kesätapahtumissa. Alla on listattu päivämäärät ja tapahtumat, joissa Katri vierailee. Kellonajat tarkentuvat joidenkin tapahtumien osalta myöhemmin. Katrin menot löytyvät kokonaisuudessaan kalenterista.

Tiedote 25.10.2017, julkaistavissa heti

Kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni iloitsee tänään 25.10. eduskunnassa hyväksytystä kiinteistöverolain muutoksesta, joka mahdollistaa voimalaitosveron perimisen tuulivoimalaitoksilta. Lakimuutos hyväksyttiin äänin 151-8. Vain vasemmistoliiton eduskuntaryhmä äänesti muutosta vastaan.