Poroelinkeino on osa Lappia!

7.2.2011

On todella ikävää lukea kannanottoja, joissa pyritään leimaamaan poromiehet salakaatajiksi ja annetaan ymmärtää, että heidän toimintansa johdosta Lapin matkailu voi vaarantua ja poronlihan kysyntä heikentyä. Varmasti poromiehet, alkuperäisimmän ja luonnonmukaisimman lappilaisen elinkeinomme harjoittajat haluavat turvata elinkeinonsa tulevaisuuden ja menestystä koko maakunnallemme.

Petoasiat ovat puhututtaneet meitä lappilaisia viime aikoina tavanomaista useammin. Keskustelu saavuttaa silloin tällöin myös valtakunnalliset mittasuhteet. On todella ikävää lukea kannanottoja, joissa pyritään leimaamaan poromiehet salakaatajiksi ja annetaan ymmärtää, että heidän toimintansa johdosta Lapin matkailu voi vaarantua ja poronlihan kysyntä heikentyä. Varmasti poromiehet, alkuperäisimmän ja luonnonmukaisimman lappilaisen elinkeinomme harjoittajat haluavat turvata elinkeinonsa tulevaisuuden ja menestystä koko maakunnallemme.
 
Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien gallup (29.1.2011) osoittaa, että äärimmäisiä mielipiteitä niin suurpetojen täydellisestä rauhoittamisesta kuin kaikkinaisesta hävittämisestä esiintyy varsin vähän. Lappilaisen luonnon tasapaino halutaan säilyttää. Mutta me haluamme myös taata poroelinkeinolle toimintamahdollisuudet nyt ja tulevaisuudessa. Ne lukuisat tilastoihin perustuvat mielipiteet, joita monet poromiehet ovat esittäneet julkisuudessa, ovat surullista kuultavaa.
 
Nykyisessä keskustelussa ei ole kyse mistään pienestä purnauksesta muutamasta susien suuhun joutuneesta porosta. Nyt on kyse kokonaisen elinkeinon olemassaolosta. Tilanne vaikuttaa pahentuneen varsin nopeasti muutaman vuoden kuluessa. Porojen hävikki kasvaa, monissa paliskunnissa teurastettavien porojen määrä on suorastaan romahtanut. Tuskin nykyinen petopolitiikka saisi etelän kaupunkilaistuneessa väestössäkään paljoa sympatiaa osakseen, jos heille kerrottaisiin asiasta todellista tietoa.
 
Kun lappilaiset ovat nousseet jämerästi puolustamaan poroelinkeinoa, on tulosta tullut. Paliskuntain yhdistyskään ei syntynyt itsestään. Se syntyi aikanaan lappilaisten poromiesten ja muiden porotalouden merkityksen ymmärtävien ponnistelujen tuloksena, kuten monet muutkin valtiovallan sallimat parannukset poroelinkeinoa harjoittavien asemaan. Tämä taistelu on varmasti vaatinut lappilaisilta ääntä ja äänitorvia. Tätä samaa yksimielistä ääntä tarvitaan tänäänkin, ja sitä on käytettävä niin lujasti, että se kuuluu Helsingissä asti.


Lappi on kärsinyt monenlaisten työpaikkojen menetyksistä kuluneina vuosikymmeninä. Poronhoitoa ei voi onneksi siirtää Kiinaan. Se on elinkeino, jota täällä tarvitaan ja, jonka toimintaedellytykset on turvattava tarvittaessa voimakkaastikin petopolitiikkaan puuttumalla.

Lisää paikkakunnasta: Inari, Kittilä, Salla, Sodankylä


Hallituksen lakiesitys raskaan kuorma-autoliikenteen tienkäyttömaksusta eli vinjetistä etenee valtioneuvoston 19.12. tekemän päätöksen mukaisesti eduskuntakäsittelyyn. Kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni on tyytyväinen, että tämä hallitusohjelmaan kirjattu hanke nytkähti pitkän viivytyksen jälkeen eteenpäin.

- On käsittämätöntä, että valtiovarainministeriöltä kesti kolme vuotta saada esitys ylipäänsä lausuntokierrokselle ja että päätöstä piti odottaa vuoden loppuun, Kulmuni sanoo.

Kalastuslakia esitetään muutettavaksi niin, että sillä mahdollistetaan Enontekiön, Inarin ja Utsjoen asukkaille kausilupa kotikunnan alueen valtion virtavesiin.

Viehekalastuksen salliva lupa olisi omakustannehintainen ja alle 18-vuotiaille maksuton. Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Katri Kulmuni on tyytyväinen, että tämä Ylä-Lapin ihmisten paikalliselle elämäntavalle tärkeä muutos saadaan vietyä läpi vielä tämän hallituskauden aikana.

Muistan edelleen uutiset Kemijärven sellutehtaan sulkemisesta. Kemijärvi ja koko Itä-Lappi kärsi eniten, mutta se oli isku koko Lapille.

Kemijärven ja lukuisten muiden tehtaiden sulkemisten vuoksi Suomen metsienkäyttö oli pitkään normaalia alemmalla tasolla, metsätaloudellisesti vajaakäytöllä.

Hiljalleen käyttöä on saatu takaisin ylöspäin. Venäjän tuonti on vähentynyt ja myös uusia investointeja on tullut. Kemijärven Keitele Groupin saha lienee yksi parhaista esimerkeistä.

Tiedote medialle 1.11.2018

Metsähallitus on tehnyt päätöksensä luontopalveluille kansallispuistojen ja retkeilyalueiden korjausvelan paikkaamiseksi esitetyistä lisärahoista. Lapin osalta palvelurakenteen kehittämiseen ja korjaamiseen on tulossa rahaa Napapiirin retkeilyalueelle, Auttikönkään luonnonsuojelualueelle sekä Pallas–Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin

Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Katri Kulmuni kiertää kesän aikana etenkin Lapin kesätapahtumissa. Alla on listattu päivämäärät ja tapahtumat, joissa Katri vierailee. Kellonajat tarkentuvat joidenkin tapahtumien osalta myöhemmin. Katrin menot löytyvät kokonaisuudessaan kalenterista.