Pelkosenniemi

Jotain maagista on tässä Pelekosenniemessä.  Se on itsepäinen ja itsenäinen, ihan niin kuin pelkosenniemeläiset itse.

Ei ehkä ole sattumaan, että kitarasankari Andy McCoy on täältä kotoisin. Ei voi kuin vain arvostaa Pelkosenniemen 350-vuotista historiaa. 

Muistan edelleen uutiset Kemijärven sellutehtaan sulkemisesta. Kemijärvi ja koko Itä-Lappi kärsi eniten, mutta se oli isku koko Lapille.

Kemijärven ja lukuisten muiden tehtaiden sulkemisten vuoksi Suomen metsienkäyttö oli pitkään normaalia alemmalla tasolla, metsätaloudellisesti vajaakäytöllä.

Hiljalleen käyttöä on saatu takaisin ylöspäin. Venäjän tuonti on vähentynyt ja myös uusia investointeja on tullut. Kemijärven Keitele Groupin saha lienee yksi parhaista esimerkeistä.

Tiedote medialle 1.11.2018

Metsähallitus on tehnyt päätöksensä luontopalveluille kansallispuistojen ja retkeilyalueiden korjausvelan paikkaamiseksi esitetyistä lisärahoista. Lapin osalta palvelurakenteen kehittämiseen ja korjaamiseen on tulossa rahaa Napapiirin retkeilyalueelle, Auttikönkään luonnonsuojelualueelle sekä Pallas–Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin

Pääsiäispyhät katkaisi kivasti Savukosken legendaariset kuivalihamarkkinat. Kaunis sää ja paljon ihmisiä liikkeellä. Puheenaiheet vaihtelivat porotaloudesta, Vuotoksen altaasee, Sokliin ja pienten kuntien terveyspalveluihin. Mielestäni on selvää, että myös valtion tulee kantaa vastuunsa terveyspalveluiden rahoittamisesta.

Oli kiva käydä Lapin yhdestä pienimmistä, mutta varmasti sisukkaimmasta kunnasta. Varmaa on myös se, että Andy se soittaa, satoi tai paistoi. 

Puheenaiheet laidasta laitaan, niin kuin elämisen kirjokin. Puhuin osaltani siitä, että kuka päättää siitä edistetäänkö omien luonnonvarojemme hyödyntämistä vai miten toimimme.

Kiertelin tämän päivän Seurujärven Jannen kanssa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Sodankylässä. Yksi puheenaiheista oli vanha kunnon posti - ja sen kova arvostus. Pelkona on, että jakelupäivät pätkitään viidestä kolmeen Kustin kassin keventyessä. Samalla menisi kuitenkin sanomalehtijakelu jo moni muu päivänkohtaisuutta vaatia posti.

Vierailun Rovaniemen Autissa ja Vanttauskoskella. Puheeksi nousi sähkön hinta. Huoli on aito ja hinnat uhkaavat nousta entisestään sähköverkon maahankaivamisen vuoksi.

Piskuinen Pelkosenniemi juhlisti 350-vuotista taivaltaan paljastamalla muistomerkin miehestä, joka ensimmäisenä ylitti Lapin ja Lannan rajan - Paavali Pelkosesta.

Paikkakunnalla tapahtuu

 • 27.3.2019
  kello 9-10

  Pelkosenniemi SEO

  Pelkosenniemi Sodankyläntie 5, 98500 Pelkosenniemi
 • 29.9.2018
  kello 12-13

  Katri kiertää koko Lapin - Pelkosenniemen tilaisuus

  Pelkosenniemi Pelkosenniemen SEO

  Kansanedustaja Katri Kulmuni kiertää kaikki Lapin kunnat. Tule tapaamaan Katria Pelkosenniemellä! Kahvitarjoilu.

 • 9.10.2016
  kello 16-17

  Yleisötilaisuus Pelkosenniemi

  Katri kiertää kaikki Lapin kunnat - tule keskustelemaan! Tilaisuudessa kahvitarjoilu.

 • 1.4.2015
  kello 11.30-12.30

  Pelkosenniemen SEO

  Pelkosenniemi Pelkosenniemi SEO

  Lämpimästi tervetuloa tutustumaan ja kahvittelemaan. Kierrän yhdessä Janne Seurujärven kanssa.

 • 26.7.2014
  Koko päivä

  Pelkosenniemi 350-vuotta

  Pelkosenniemi Pelkosenniemen keskusta

  Piskuinen Pelkosenniemi juhlisti 350-vuotista taivaltaan paljastamalla muistomerkin miehestä, joka ensimmäisenä ylitti Lapin ja Lannan rajan - Paavali Pelkosesta. Lue lisää.