Pelkosenniemi 350-vuotta

26.7.2014
Piskuinen Pelkosenniemi juhlisti 350-vuotista taivaltaan paljastamalla muistomerkin miehestä, joka ensimmäisenä ylitti Lapin ja Lannan rajan - Paavali Pelkosesta.

Pelkosenniemellä on muutamia kaikkien tuntemia suurmiehiä. Populaarikulttuuri muistaa ehdottomasti parhaiten kitaristi Andy McCoyn, mutta kulttuurihistoria ja paikallistuntemus tietävät oman aikansa kapinallisen, Paavali Pelkosen. Hän oli mies, joka viisveisasi vanhoista perinteistä ja ylitti röyhkeästikin perinteisen Lapin ja Lannan rajan. Syntyi Pelkosenniemi, joka nyt juhlii 350-vuotista taivaltaan. Pelkosenniemen kunta on useaan otteeseen ollut veitsenterällä ja vähällä oli, ettei kuntaa enää itsenäisenä olisikaan. Kriisikunnasta peräkkäisiä ylijäämiä tahkoavaksi ja kunnallisveroa alentavaksi kunnaksi tie on ollut vaiherikas. Pelkosenniemen suurin työllistäjä on Pyhätunturin laskettelukeskus. Kauniin kirkonkylän hurauttaa hetkessä läpi. Jotain maagista on tässä pikku kunnassa. Se on itsepäinen ja itsenäinen. Toivotan kaikkea hyvää Pelkosenniemelle sen syntymäpäivänä!

Lisää paikkakunnasta: Pelkosenniemi


Muistan edelleen uutiset Kemijärven sellutehtaan sulkemisesta. Kemijärvi ja koko Itä-Lappi kärsi eniten, mutta se oli isku koko Lapille.

Kemijärven ja lukuisten muiden tehtaiden sulkemisten vuoksi Suomen metsienkäyttö oli pitkään normaalia alemmalla tasolla, metsätaloudellisesti vajaakäytöllä.

Hiljalleen käyttöä on saatu takaisin ylöspäin. Venäjän tuonti on vähentynyt ja myös uusia investointeja on tullut. Kemijärven Keitele Groupin saha lienee yksi parhaista esimerkeistä.

Tiedote medialle 1.11.2018

Metsähallitus on tehnyt päätöksensä luontopalveluille kansallispuistojen ja retkeilyalueiden korjausvelan paikkaamiseksi esitetyistä lisärahoista. Lapin osalta palvelurakenteen kehittämiseen ja korjaamiseen on tulossa rahaa Napapiirin retkeilyalueelle, Auttikönkään luonnonsuojelualueelle sekä Pallas–Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin

Pääsiäispyhät katkaisi kivasti Savukosken legendaariset kuivalihamarkkinat. Kaunis sää ja paljon ihmisiä liikkeellä. Puheenaiheet vaihtelivat porotaloudesta, Vuotoksen altaasee, Sokliin ja pienten kuntien terveyspalveluihin. Mielestäni on selvää, että myös valtion tulee kantaa vastuunsa terveyspalveluiden rahoittamisesta.

Kiertelin tämän päivän Seurujärven Jannen kanssa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Sodankylässä. Yksi puheenaiheista oli vanha kunnon posti - ja sen kova arvostus. Pelkona on, että jakelupäivät pätkitään viidestä kolmeen Kustin kassin keventyessä. Samalla menisi kuitenkin sanomalehtijakelu jo moni muu päivänkohtaisuutta vaatia posti.