Seuraa Katria tilaamalla uutiskirje tästä

Suomenmaan toimittaja Meri Alaranta-Saukko tarttui tärkeään aiheeseen.

Nuorisotyöttömyys ei tule silmäänkääntötempuilla taittumaan. Nuorisotakuusta huolimatta koulutuksesta on leikattu eniten siellä, missä nuorisotyöttömyys on erityisen syvää.

Tilanne edellyttää aivan uudenlaisia toimia: yksi perimmäisistä syistä on se, että nykyinen sosiaaliturva painaa toimettomuuteen, eikä kannusta ottamaan vastaan lyhytaikaista työtä.

  Sain kutsun paneeliin Helsinkiin.

  Aihe oli sen verran mielenkiintoinen, että päätin lähteä, vaikka Helsinki onkin varsin syrjässä Lapista katsottuna. 

  Paneelissa minulle kerrottiin, että Helsingin seutu tuottaa 30 % Suomen BKT:sta.

  Siihen oli vain pakko sanoa, että itse tulen alueelta, jossa 1% Suomen väestöstä tuottaa 10 % vientituloista. 

   Sen verran on tullut tupailtoja pidettyä ja Lappia kierrettyä, että on tullut aika selkeäksi mitä Kataisen / Stubbin hallituksesta täällä pohjimmiltaan ajatellaan.

   Ryhtyin pohtimaan, että mistä epäonnistuminen juontaa ja mitä siitä tulisi tulevaa ajatellen oppia.

    Kantojärven kyläkoululla pidetyssä kylätilaisuudessa riitti ihmeteltävää.

    Puheeksi nousi suoraan kotimaisessa maidontuotannossa näkyvä aivan kotikutoinen päätös maitokiintiöiden poistamisesta.

    Toiseksi Lapin metsien tulevaisuudesta kuultiin varsin huolestuneita näkemyksiä. Tästä lisää kirjoituksessa.

    Paavo Väyrysen kaksi päiväinen seminaari Eurooppalainen Suomi 2020 piti sisällään loistavia ulko- ja turvallisuuspoliittisia alustuksia. Myös päivänpolttavia kunta- sekä sosiaali- ja terveysuudistuksia käsiteltiin.

    Palveluiden osalta on pidettävä kiinni siitä periaatteesta, että heikommasta pidetään huolta. Jos tämä vaatii muita paremmin pärjäävien ihmisten vahvempien alueiden panostusta heikompien turvaksi, on näin toimittava. 

    Ei ole olemassa mitään muiden elättikuntia, mutta paljon on sellaisia lappilaisia ja suomalaisia, jotka ikääntymisen, nuoruuden, sairauden, työttömyyden tai muun seikan vuoksi tarvitsevat ja ansaitsevat vahvempien tukea. 

    Vanha vitsi kertoo rakennuslehden asiantuntijapalstalle kirjoittaneesta nimimerkistä ”Valoinko perustukset turhaan?”.

    Kirjoittaja kyseli, saako naapurin tontille rakentaa. Tänään sama nimimerkki voisi kysyä, että saako edes omalle tontille rakentaa.

    Ylitorniolla paukkupakkasilta politiikkaa puhumaan oli saapunut joukko paikkakuntalaisia. 

    Keskusteluissa vilisi kaivosten luomat työmahdollisuudet ja luonnon sovittaminen niiden kanssa yhteen. 

    Pääsin käymään Tervolan Varejoella. Maatilayrittäjän tarina jäi ikuisesti mieleen: kananmunat, joita ei pitäisi olla edes olemassa.

    Ei tässä osaa oikein itkeä eikä nauraa, sen verran paljon näitä byrokratian kukkasia on päässyt kasvamaan.

    Kävimme tutustumassa vasta avattuun uudistettuun maakuntamuseoomme. Voin suositella aivan kaikille.

    Ilman opastustakin historiamme avautuu elävästi, mutta mikäli saatavilla on opastettu kierros, niin siihen kannattaa ehdottomasti panostaa. 

    Mieleen jäi etenkin 1700-luvun äärimmäiset vaikeat ajat, joista kuitenkin noustiin.

    On erittäin mukava tavata ihmisiä yleensäkin, mutta vielä mukavampaa tapaaminen on, jos oppii jotain uutta. 

    Näin kävi jälleen Karungissa, jossa tupaillan aikana puhuttiin niin hallituspolitiikasta, rakentamisesta, Venäjästä kuin siikapolitiikastakin. Kirjoitin hieman tulevasta suunnasta palveluiden suhteen, mikäli Keskusta hallitusvastuun ensi vaaleissa kansalta saa.

    Katri kahvitti Kemiläisiä Cafe Iiriksessä. Aamun aikana kuulumiset vaihdettiin 30 kemiläisetn kanssa. 

    Puheenaiheista nousi esiin etenkin kysymys Suomen kaivospolitiikasta. Voisiko valtio olla voimallisemmin mukana Lapin kehittämisessä?

    Pohjolan Sanomissa 2.1.2015 julkaistu mielipidekirjoitus. Nyt olisi aika tehdä, se minkä joka tapauksessa löydämme edestämme.

     Tarina kertoo, että meitä lappilaisia pidetään ahkerina ja rehellisinä etelän työmarkkinoilla. 

     Olemme tottuneet tallustamaan pimeidenkin vuoden aikojen läpi, koska tiedämme, että aina koittaa kevät ja kesä, jolloin aurinko ei laskekaan.

      

     Vapaus ja vastuu kulkevat käsikkäin.

     Miettikää, minkälaisen vastuun veteraanit ottivat vapaudesta.

     Kantoivat taakan, jotta meidän olisi hyvä.

     Tornion yhteislyseon lukiolla paljastettiin muistolaatta sata vuotta sitten jääkäreiksi lähteneiden oppilaiden kunniaksi.
     Suomenmaa vaalihaastatteli Katria 6.9. Ohessa Satu Itkosen tekemä juttu.
     Neljän vuoden välein on Pellossa maaseutunäyttely Pellonkorjuu. Suurtapahtuman iltabilepaikka on maankuulu Ponnen urheilutalo, missä esiintyy yleensä paikallisten legendojen Einin ja Tarja Ylitalon lisäksi Kauko Röyhkän kaltaisia klassikkoja.

     Kirjoitin elokuun alussa Stubbin hallituksen budjetista. Ovatko nyt valitut Etelä-Suomen suurhankkeet oikeaa politiikkaa?

      Elokuun ensimmäinen viikonloppu on Ranuan Hillamarkkinat. Aina.
      Piskuinen Pelkosenniemi juhlisti 350-vuotista taivaltaan paljastamalla muistomerkin miehestä, joka ensimmäisenä ylitti Lapin ja Lannan rajan - Paavali Pelkosesta.
      Helteinen kesäpäivä Posiolla.
      Vuosittain kaksi viikkoa juhannuksen jälkeen on perinteiset Kittilän markkinat.
      Kemijärven kesässä on monenlaisia tapahtumia. Papatuspäivät ja vesisuksikisa sattuivat samalle päivälle.
      Aatesiskot, aateveljet.
       Varapuheenjohtajakampanjani aikana olen puhunut aatteen ylläpidosta ja aatteellisen koulutuksen elvyttämisestä Keskustassa. Aihe on herättänyt paljon keskusteluja eri puolilla maata pidetyissä tapaamisissa, kiitos kaikista näistä kohtaamisista!
        Turvallisuuspoliittinen keskustelu on päässyt jälleen näkyvään rooliin Ukrainan kriisin ja Venäjän viimeaikaisten ilmatilaloukkausten johdosta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa pohdittiin Suomen turvallisuuspoliittista asemaa muuttuvassa tilanteessa.
         Kahvihetki Lahdessa. Kiitos evästyksistä ja keskustelusta! Etenkin puhututti työ. Pienyrittäjien asema on tukala. Keskustan on saatava tähän asiaan parannuksia. Yrittäjällä ei juuri vapaapäiviä ole ja sosiaaliturvassa on puutteita. Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on kuitenkin tämän maan kasvumahdollisuudet!
          Mikäpä muukaan Lappeenrannassa olisi puhututtanut kuin Venäjä. Se on tärkeä vientikumppani, rajanaapuri, suurvalta ja vasta demokratiaa opetteleva luonnonvarajättiläinen. Tässä meidän on elettävä, sen vieressä. Ihmisten välinen kanssakäyminen on avaintekijä myös Venäjän kansalaisyhteiskunnan kehitykseen.
           Aamukaffet Iisalmessa, Pohjois-Savossa. Keskustelua syntyi muun muassa ammattikorkeakoululaista. Onko oikein, että osakeyhtiölailla ohjataan koulutuspolitiikkaa? Sote-asiat puhututtivat, kun miljoonapiiristä ei oikein vieläkään tiedetä ja lisäksi pohdintaa Keskustan kansainvälisestä roolista. Siinäkin meillä on paljon työtä tehtävänä.