24.4.2024

Sairaalaverkostoston alasajolla tavoittellut säästö 26,3 milj. euroa - halutaanko tätä todella

Hallitus sopi kehysriihessä 26,3 miljoonan euron säästöt sairaalaverkostoon. Määrä vastaa olutveron kevennykseen tulevaa verolovea.

Päätös tarkoittaa yöpäivystysten sulkemista mm. Oulaskankaalla, Iisalmessa, Varkaudessa, Jämsässä, Kouvolassa, Raahessa ja Salossa. Lisäksi erikoissairaanhoidon yöpäivystys lakkaa Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä ja Itä-Savon keskussairaalassa Savonlinnassa.

Hallitus sopi kehysriihessä 26,3 miljoonan euron säästöt sairaalaverkostoon.

Tämä tarkoittaa yöpäivystysten sulkemista mm. Oulaskankaalla, Iisalmessa, Varkaudessa, Jämsässä, Kouvolassa, Raahessa ja Salossa. Lisäksi erikoissairaanhoidon yöpäivystys lakkaa Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä ja Itä-Savon keskussairaalassa Savonlinnassa.

Olen tästä kehysriihen päätöksestä edelleen aivan pöyristynyt. Tänäänkin monet kollegat ilakoivat miten hienoa oli, että enempää keskussairaaloita ei ajeta alas. Minusta kyllä Kemi ja Savonlinna on jo liikaa.

Lisäksi on täydellisen kohtuutonta, että esimerkiksi Kouvola, Suomen 11. suurin kaupunki jäisi yöllä ilman lääkäripäivystystä. Siinä ei ole mitään järkeä!

Hallituksesta on sanottu, että hädän hetkellä voi soittaa ambulanssin ja, että hoitoon pääsy voi jopa nopeutua yöpäivystys alasajamalla.

Kukaan näistä tuhansista yöllä sairaalaan hakeutuvista ei sinne huvikseen lähde. Heidän oireensa ovat tyypillisesti esimerkki hengitystieinfektioita, haavoja, sydänoireita tai psyykkisiä oireita. Valtaosa näistä ihmisistä, arviolta yli 90% ei tarvitse erikoissairaanhoidon palveluita, vaan yleislääketieteen apua.

En oikein ymmärrä tätä muuten kuin, että hallitus ilmeisesti toivoo, että nämä ihmiset eivät hakeudu enää yöllä hoitoon.

Ruuhkautumisen lisääntyminen yliopistosairaaloissa ja keskussairaaloissahan on varma. Tämä tulee nostamaan kuluja, kun ensihoitoon tarvitaan lisäresursseja. Monet päivystykset ovat iltaisin ruuhkautuneita ja näitä ruuhkia puretaan yöhön asti.

Terveyspoliittisesti hämmentävää tässä päätöksessä on se, että samanaikaisesti kuin arviolta noin 400 000 suomalaiselta viedään yöpäivystys kauemmaksi, kahdelle ruotsinkieliselle alueelle Raaseporiin ja Pietarsaareen tämä mahdollisuus jätetään.

He tarvitsevat yöpäivystyksensä, mutta niin tarvitsettavat nämä sadattuhannet muutkin suomalaiset!

Otan vielä esimerkin kustannuksista. Tämä sairaaloiden keskittämisestä syntyvä teoreettinen noin 26 milj. säästö julkiseen talouteen vastaa olutveron kevennyksen määrää.

Itse pitäisin tärkeämpänä suomalaisten hengen ja terveyden kannalta välttämättömiä sairaalapalveluita.