Kemijärven Papatuspäivät

28.6.2014
Kemijärven kesässä on monenlaisia tapahtumia. Papatuspäivät ja vesisuksikisa sattuivat samalle päivälle.

Puoluekokousharmituksesta toivuttuani oli aika lähteä taas liikkeelle kiertämään kenttää ja kuuntelemaan ihmisten tuntoja. Kemijärvelle olisi päässyt Kemistä Tervolan kautta Papatuspäivien kunniaksi myös perinteisellä lättähatulla, mutta liikuin kuitenkin itse nelipyöräisellä. Papatuspäivien lisäksi oli Kemijärven keskustan tuntumaan järjestetty hauska freestyle-vesihyppykisa. Komealla paikalla järven rannalla on kaupungin sponsoroima hyppyrimäki, mistä freestylelaskijat tekivät päätähuimaavia temppuja veteen. En kokeillut, vaikka tilaisuutta myös minulle tarjottiin.

Kemijärvi on Lapin kunnista kokenut viime vuosina ehkä kaikista suurimman rakennemuutoksen. Stora Enson paperitehtaan sulkeminen oli ravisuttava kokemus, josta käydään spekulaatiota edelleen. Kemijärven kaupungin väkiluku on lähes puolittunut korkeimmista lukemista eikä matkailukaan ole Suomulla yltänyt 90-luvun alun kultavuosiin. Kemijärvi on äärimmäisen kaunis kaupunki ja jotenkin hyvin persoonallinen paikka. Kari Väänäsen ohjaama tv-sarja, Taivaan tulet on ollut Kemijärvelle ja koko Lapille keskustelun herättäjänä ja imagollisesti tärkeä.

Venäjän läheisyys on ehdottomasti asia, mikä voi edesauttaa Kemijärven kehitystä. Vaikka maailmanpoliittinen tilanne on Ukrainan kriisin myötä äärimmäisen tiukka, on ihmiset rajan takana aivan samanlaisia kuin mekin. Hallitsijansa on hieman eri todellisuudesta. Pohjoisvenäläiset vaurastuvat kovaa vauhtia, haluavat mielellään matkustaa Suomeen ostoksille ja lomalle ja edellytykset molemminpuoliselle kaupankäynnille ja yritystoiminnalle on olemassa. Valtakunnallisesti me emme voi jäädä odottamaan vienninedistämistä, vaan meidän täytyy koettaa alueellisesti rakentaa liiketoiminnan edellytyksiä Lapin ja Murmanskin alueen välillä. Venäjän mahdollisuuksissa on myös Itä-Lapin nousun eväät.

Lisää paikkakunnasta: Kemijärvi


Muistan edelleen uutiset Kemijärven sellutehtaan sulkemisesta. Kemijärvi ja koko Itä-Lappi kärsi eniten, mutta se oli isku koko Lapille.

Kemijärven ja lukuisten muiden tehtaiden sulkemisten vuoksi Suomen metsienkäyttö oli pitkään normaalia alemmalla tasolla, metsätaloudellisesti vajaakäytöllä.

Hiljalleen käyttöä on saatu takaisin ylöspäin. Venäjän tuonti on vähentynyt ja myös uusia investointeja on tullut. Kemijärven Keitele Groupin saha lienee yksi parhaista esimerkeistä.

Tiedote medialle 1.11.2018

Metsähallitus on tehnyt päätöksensä luontopalveluille kansallispuistojen ja retkeilyalueiden korjausvelan paikkaamiseksi esitetyistä lisärahoista. Lapin osalta palvelurakenteen kehittämiseen ja korjaamiseen on tulossa rahaa Napapiirin retkeilyalueelle, Auttikönkään luonnonsuojelualueelle sekä Pallas–Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin

Keskustan Kemijärven kunnallisjärjestö on päättänyt vuosikokouksessaan tukea Katri Kulmunin valintaa Keskustan varapuheenjohtajaksi Seinäjoella pidettävässä puoluekokouksessa.

Kunnallisjärjestön vuosikokous oli päätöksessään yksimielinen. Kokouksessa pidettiin tärkeänä, että Katrin valinnan tueksi lähdetään nyt voimakkaasti mukaan ja saadaan pohjoisesta edustaja Keskustan varapuheenjohtajistoon.

Yllättäen keskusteluun lähtenyt VR:n ostoliikennereittien henkilöliikenteen avaaminen kilpailulle vaatii laajan poliittisen keskustelun.


-    Tähän liittyy syviä ideologisia kysymyksiä etenkin keskustalaisille. Loppuviimein on kysymys koko maan asuttuna pitämisestä ja tasa-arvoisista palveluista. Lyhyiden säästöjen tavoittelulla ei pidä romuttaa koko järjestelmää, Kulmuni sanoo.