4.11.2016

Vastustuskykyinen yhteiskunta

Teksti on julkaistu Suomenmaa-lehdessä pe 4.11.2016.

Yhteiskuntien kohdalla on alettu puhua niiden vastustuskyvystä äkillisiin muutoksiin. Jos yhteiskunta on eheä ja vahva, yllättävät muutokset ja myllerrykset eivät aiheuta sen suurempaa kuohuntaa. Jos yhteiskunta on epätasa-arvoinen, voi tulossa olla aikamoista turbulenssia.

Kun seuraa USA:n presidentinvaalien loppusuoraa tai muistelee Brexit-äänestyksen viimeisiä metrejä, nousee mieleen vahva vastakkainasettelu. Suomessa asti päivitellään, miten kauheaa olisi, jos Trump valitaan Yhdysvaltojen presidentiksi. Tätä kirjoitusta tehdessä Trump on kiilannut prosenttiyksikön johtoon Clintonista. Kun miettii Iso-Britanniaa, piti EU-erosta seurata suurta kurjuutta. Pitkittyvänä se voikin olla tulossa. Enemmän kuin sitä, eroaako Iso-Britannia todella EU:sta tai, pitääkö ennakkosuosikki Clinton pintansa, olen pohtinut sitä yhteiskunnallista tilannetta, missä tällainen vastakkainasettelu syntyy.

Jonkinlaisia vastauksia USA:n ja Iso-Britannian tilanteeseen löydetään, kun pohditaan näiden yhteiskuntien tasa-arvoa, eriarvoisuutta ja mahdollisuuksia sosiaaliseen nousuun. Iso-Britannia on ollut pitkään perinteikäs aateliyhteiskunta. Amerikkalainen unelma on taas mahdollistunut usein lahjakkaille ja varakkaille. Nämä ovat maailman vauraimpia maita, mutta murrokset eivät kohtele kaikkia hyvin.

Niin Trumpin suosio kuin Brexitin kannatus pohjautuu globalisaation päähänpotkimien tukeen. Kun perinteiset työpaikat ovat menneet, ei yhteiskunnan uudistusvauhti ole pystynyt tarjoamaan enää entisen kaltaista elintasoa. Tätä tyytymättömyyttä taitavat populistit osaavat hyödyntää omiin valtatarkoituksiin. Heillä on yksinkertaisen kuuloisia vastauksia monimutkaisiin ongelmiin. He antavat toivon, että aika mennyt sittenkin palaisi.

Suomessa hallitus tekee liudan uudistuksia. Niillä pyritään vastaamaan myös siihen, ettei vastaavaa vastakkainasettelua nähtäisi täällä. Uudistusten tarkoituksena on pitää mahdollisimman moni mukana siinä jatkuvassa muutoksessa, jossa maailma väistämättä elää. Jos mitään ei tehtäisi eriarvoisuus kasvaisi itsestään.

Trumpin valinta seuraavaksi presidentiksi on mahdollista. Britannian lähtöä EU:sta ei pysäytä ehkä enää mikään. Näidenkin kansakuntien eheyden kannalta ainoa kestävä ratkaisu on uskoakseni tasa-arvo. Ihmisillä täytyy olla nykyistä  tasa-arvoisemmat mahdollisuudet rakentaa elämää.

Globalisaatio ei kohtele kaikkia hyvin. On poliitikkojen vastuu tehdä siitä oikeudenmukainen. Jos niin ei käy, tulemme näkemään vielä aika monta länsimaistakin murrosta, jossa valinta ei ole uudistavien voimien kamppailu, vaan linja populismin ja uudistumisen välillä.

Vain tasa-arvoinen yhteiskunta on voi olla vahva ja sopeutua yllättäviinkin murroksiin, jota maailma meille tarjoilee. Se on ennen kaikkea vastustuskykyä.

Kuva: stock_photo_world / Shutterstock.com

Hyvää naistenpäivää!

8.3.2024

Tänään 8.3. vietetään kansainvälistä naistenpäivää.

Tätä päivää on vietetty 1900-luvun alusta lähtien, mutta osana YK:n julistamaa kansainvälistä naisten vuotta 1975 naistenpäivästä tehtiin maailmanlaajuinen juhlapäivä. Kerrotaan, että näiden asioiden taustalla vaikutti voimakkaasti suuri suomalainen, silloinen YK:n apulaispääsihteeri Helvi Sipilä, jonka aloitteesta myös YK:n Naisten kehitysrahasto (UNIFEM, nykyinen UN Women) perustettiin.

Länsimaissa on edelleen tehtävää tasa-arvon suhteen, mutta erityisen suuri merkitys on ns. kehittyvissä maissa naisten olojen parantamisella ja etenkin tyttöjen koulutukseen panostamisella. Se on koko yhteiskunnan kehitykselle aivan keskeistä, kuten jokainen oivaltaa. Koulutukseen panostaminen ja tyttöjen tukeminen hävittää myös maaperää terrorismilta ja ääriliikkeiltä, joten kehitysyhteistyövarojen leikkauksissakin kannattaa pitää järki päässä. YK:lla on konfliktien täyttämässä maailmassa edelleen tärkeä vastuu myös tässä työssä.

Tietysti naistenpäivänä täältä kotimaasta ja omasta elämästäni nousee mieleen yhteistyöni monien keskustanaisten kanssa. Ilman niitä lukuisia upeita järjestöaktiiveja, jotka ovat vuosikymmeniä toimineet Keskustanaisissa, tuskin olisin eduskuntaan koskaan noussut.

Hyvää naistenpäivää kaikille naisille!

Kuva ja lisää tietoa Helvistä UNWomen Suomi:

https://www.facebook.com/share/p/qWACkdeWu4dv9nGu/?mibextid=WC7FNe

 

Lue lisää