Katri Kulmuni valittu Suomi-Venäjä-Seuran puheenjohtaksi

28.11.2015

Suomi-Venäjä-Seuran valtuusto on 28.11. kokouksessaan valinnut kansanedustaja Katri Kulmunin (kesk.) seuran puheenjohtajaksi vuosille 2015–2017. Suomi-Venäjä-Seura on Suomen ja Venäjän välillä kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä sekä kulttuuri-, ympäristö- ja taloudellisia suhteita rakentava järjestö.

Suomi-Venäjä-Seura tekee jatkuvasti esimerkiksi yhteistyötä venäläisten kansalaistoimijoiden kanssa ja edistää venäjän kielen ja kulttuurin tuntemusta Suomessa. Kansalaistason kanssakäymisen merkitys kahdenvälisten suhteiden rakentamisessa jää joskus turhan vähälle huomiolle. Merkitys korostuu silloin, kun poliittisella tasolla on hankala toimintaympäristö.

Kulmuni viittaa nykyiseen kansainvälispoliittiseen tilanteeseen, jossa EU:n ja Venäjän suhteet ovat mutkistuneet Ukrainan kriisin ja sitä seuranneiden EU:n pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden takia.

- Suomen valtiojohdolla on ymmärtääkseni ollut kaiken aikaa hyvä keskusteluyhteys Venäjän johdon kanssa. Silti on tunnustettava, että kansainvälinen tilanne vaikuttaa myös yksityishenkilöiden väliseen yhteistyöhön.

Suomi-Venäjä-Seura tarjoaa monipuolisen toimintakanavan Venäjästä kiinnostuneille kansalaisille ja yhteisöille sekä toimii yhteistyökumppanina Venäjältä Suomeen suuntautuvassa kansalaistoiminnassa. Kulmunilla on ollut omakohtainen kiinnostus Venäjä-asioihin jo kouluiästä. Hän on opiskellut pitkään venäjän kieltä ja opiskellut myös Pietarissa.

- Haluan tuoda seuran toimintaa lähemmäksi nuorempia sukupolvia, sillä lopulta varsin harvalla ikätoverillani on jokin henkilökohtainen yhteys Venäjään. Toivon, että seuran toimintaan tulisi mukaan ihmisiä ympäri Suomen ja kaikista ikäryhmistä.

Kulmunin mukaan seuran on mahdollista tavoittaa laajasti suomalaisia laajan paikallisosastoverkoston myötä. Kulmuni odottaa mielenkiinnolla puheenjohtajuuskauttaan ja mahdollisuutta edesauttaa kansalaisjärjestöyhteistyötä sekä kulttuurin tuntemusta.

Ensi kesänä 15.–17.6.2016 järjestetään Lahden Sibeliustalossa suomalais-ugrilaisten kansojen VII Maailmankongressi. Kongressin pääteemana on ”Suomalais-ugrilaiset kansat – kohti kestävää kehitystä”.

Lisätietoja: Katri Kulmuni, 044 2555 903


27.11.2015

Turvaa EU:sta?

Ranska pyysi Pariisin 13.11. terrori-iskujen jälkimainingeissa – ensimmäistä kertaa EU:n historiassa – sovellettavaksi Lissabonin sopimukseen kirjatun keskinäisen avunannon vaatimusta eli ns. turvatakuita.