Ensimmäinen vuosi eduskunnassa

12.1.2017

Kirjoitus julkaistu kolumnina KemiTornio-kaupunkilehdessä 12.1.2017

Uuden vuoden alkaessa on sopiva hetki summata seutukuntamme viime vuotta. Kulunut vuosi oli paikoin raskas, mutta kuten aina, uusia toivon kipinöitäkin syttyi.

Yöunia menetin miettimällä Länsi-Pohjan keskussairaalan tulevaisuutta. Länskää uhkaa edelleen demariministerin luomus tuhannen synnytyksen keinotekoisesta rajasta. Tämä pakotti Länsi-Pohjan synnytysosaston poikkeuslupamenettelyyn kaksi vuotta sitten. Yhteisen pitkäjänteisen vaikuttamistyön ja koko seudun aktiivisuuden avulla saimme hankittua synnytysosastollemme jälleen kaksi vuotta lisäaikaa. Keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula allekirjoitti uuden poikkeusluvan vuoden 2018 loppuun. Sen jälkeen Länsi-Pohjan synnytysosaston kohtalo on Lapin maakunnan päättäjien vastuulla. Olen vakuuttunut, etteivät lappilaiset päättäjät aja omaa sairaalaansa alas.

Kiinalainen energiajätti Kaidi suunnittelee Kemiin suomalaisen metsäteollisuushistorian suurinta investointia. Hallitus edistää hanketta nostamalla biopolttoaineiden osuutta liikenteessä. Metsäteollisuuden sivutuotteena syntyvistä risuista ja sahanpuruista on mahdollista tehdä polttoainetta. Jo vuosia jokainen suomalainen on täyttänyt osan tankistaan kotimaisella uusiutuvalla biopolttoaineella. Nyt tuo määrä kolminkertaistaan. Myös EU ottaa osin Suomen esimerkin mukaisesti biopolttoaineet omaan patteristoonsa.

Myös matkailu otti kuluneen vuoden aikana harppauksen. Kasvu on kivunnut jopa 20 prosenttiin. Meri-Lapissa ollaan kovassa nousussa. Tällaisiin lukuihin en ole monella alalla törmännyt. Lapissa on kovia odotuksia myös elokuvien tuoreesta tuotantokannustimesta, jolla kuvauksia Suomeen houkutellaan.

Tiestön korjausvelan panostuksista Lappi sai lähes 10%. Erityisesti teollisuuden tarpeisiin tullaan kesällä tekemään lukuisia tienparannustöitä. Vaarallinen Simo-Oulu väli saa kahdeksan uutta ohituskaistaa ja keskikaiteen. Tornio-Laurila radan sähköistys ja Kemin ratapihan turvallisuus jäävät tälle vuodelle.

Vaikka hallitus on joutunut tekemään säästöpäätöksiä, ei kuitenkaan terveyskeskuksista, peruskouluista, päiväkodeista ja kirjastoista ole säästetty. Nämä rahoitetaan kunnille maksettavista valtionosuuksista, jotka kasvavat maltillisesti. Tämä on linjanmuutos edelliseen hallitukseen, joka teki miljardien eurojen peruspalveluleikkaukset kuntien rahoista.

Alkaneesta vuodesta tulee työntäyteinen ja kova. Onnistumisiakin on seutukunnallamme varmasti tulossa. Ne tehdään yhdessä. Hyvää alkanutta arkea jokaiselle!


23.12.2016

Ei koskaan enää

Kirjoitus julkaistu Suomenmaan verkkosivujen Puheenvuoro-palstalla 23.12.2016

Syyrian sota on jatkunut viisi vuotta. Arabikeväästä alkunsa saanut Pohjois-Afrikan kuohunta on edennyt erilaisia polkuja eri arabimaissa. Libyassa ei käytännössä ole keskus­hal­lintoa. Egyptissä armeija on puuttunut asioihin. Tunisia ja Algeria ovat säilyttäneet vakautensa kompastellen.