3.3.2020

Katrin Kynästä: Muuttoliikkeen tilanteesta Turkin ja Kreikan rajalla

EU-ministerivaliokunta kokoontui tänään käsittelemään asiaa ylimääräiseen kokoukseen. Tilannetta käsitellään huomenna EU:n ministerikokouksissa. Keskusta pitää välttämättömänä, että EU:n ulkorajat pitävät. Kreikalle ja Bulgarialle on taattava riittävät resurssit EU:n ulkorajojen suojaamiseksi. Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontexin työlle on annettava kaikki tuki.

Uutiset Turkista ja suuren siirtolaisten määrän liikkumisesta Euroopan rajoille ovat herättäneet vilkasta julkista keskustelua ja ymmärrettävästi huolestuttaneet monia myös täällä Suomessa.

EU-ministerivaliokunta kokoontui tänään käsittelemään asiaa ylimääräiseen kokoukseen. Tilannetta käsitellään huomenna EU:n ministerikokouksissa.

Keskusta pitää välttämättömänä, että EU:n ulkorajat pitävät. Kreikalle ja Bulgarialle on taattava riittävät resurssit EU:n ulkorajojen suojaamiseksi. Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontexin työlle on annettava kaikki tuki.

Turkin on noudatettava EU:n kanssa maaliskuussa 2016 tekemäänsä sopimusta muuttoliikkeistä. Yhdessä sovitusta poikkeavat toimet eivät ole hyväksyttäviä.

Suomessa on tehty monia toimia siirtolaisvirtojen hallitsemiseksi. Yhteistä rajavalvontaa ja virastojen toimintaa onkin kehitetty, varautumis- ja valmiussuunnitelmat ovat ajan tasalla. Hyvä varautuminen on välttämätöntä suomalaisten turvallisuuden ja kansallisen järjestyksen takaamiseksi.

Suuressa kuvassa siirtolaiskriisi ei toki lopulta ratkea Euroopan maaperällä tehtävin toimin. Se edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa ja päättäväisiä toimia EU:n ulkorajojen suojelemiseksi sekä muuttoliikkeen juurisyiden parissa ja konfliktien ratkaisemisessa lähtöalueilla. Turvapaikanhakuprosessiin tarvitaan EU:n ulkopuolelle perustettavia järjestelykeskuksia, joissa hakemukset voidaan käsitellä hallitusti ja oikeudenmukaisesti.