30.3.2020

Katrin kynästä: Rajoitukset jatkuvat kuukaudella 13.5.2020 asti

Epidemian torjunta on meidän jokaisen vastuulla. Kaikkia sääntöjä ja ohjeistuksia pitää noudattaa. Tämä vaatii meiltä kaikilta uhrauksia ja pitkäjännitteisyyttä, mutta Suomen kansa on selvinnyt pahemmastakin.

Elämme poikkeusoloja ja poikkeusolojen aika tulee jatkumaan. Hallitus on päättänyt jatkaa aiemmin sovittuja rajoitustoimenpiteitä kuukaudella 13. toukokuuta asti.

Tehdyt rajoitustoimet näyttävät purevan. Epidemian leviäminen on saatu hidastumaan. Tämä näkyy tuoreimmissa tartuntatilastoissa.

Epidemian torjunta on meidän jokaisen vastuulla. Kaikkia sääntöjä ja ohjeistuksia pitää noudattaa. Tämä vaatii meiltä kaikilta uhrauksia ja pitkäjännitteisyyttä, mutta Suomen kansa on selvinnyt pahemmastakin.

Haluan osaltani kiittää suomalaisia yhteiseen ponnistukseen osallistumisesta. Suurin osa meistä on kantanut yhteisvastuuta ja tehnyt oman osansa taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Tämä on välttämätöntä, jotta pääsemme normaaliin arkeen mahdollisimman pian. Erityisesti haluan kiittää lääkäreitä, hoitajia ja kaikkea muuta sairaaloiden henkilökuntaa, jotka ovat varmasti lujilla tulevina viikkoina. Kiitän myös poliiseja, jotka ovat joutuneet ottamaan vastuulleen hyvin uudenlaisia työtehtäviä viime päivinä.

Myös talouden, ihmisten toimeentulon ja yritysten toiminnan kannalta on välttämätöntä, että pääsemme mahdollisimman pian takaisin normaaliin. Tulee päivä, jolloin tämä painajainen on ohi, ja saamme palata tuttuihin arkisiin askareisiimme. Saamme jälleen jatkaa suomalaisen yhteiskunnan rakentamista. Mutta se ei tapahdu itsestään. Tässä ei onnistuta, mikäli epidemian leviämistä ei saada pysähtymään ja yhteiskunnan toimivuutta turvattua esimerkiksi riittävän tehohoitokapasiteetin osalta. Länsi- ja pohjoisrajalla valmistaudutaan kiristämään rajaliikennettä epidemian hillitsemiseksi.

Myös talouden osalta tilanne on erittäin vakava. Viime viikolla saimme yhteistyössä eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kanssa sovittua miljardin euron suorasta tuesta yrityksille. Aiemmin tehdyt toimet mahdollistavat miljardiluokan rahoituksen yrityksille pankkien kautta. Ihmisten työttömyysturvaa on parannettu poistamalla omavastuuaika. Myös yrittäjät ovat oikeutettuja työttömyysturvaan.

Hallituksella on jatkuva valmius päättää uusista toimista ja vastata myös taloushaasteeseen. Ensi viikolla kokoonnumme kehysriiheen. Tässä yhteydessä päätetään taloutta vahvistavista toimista muun muassa kuntien tukemisen osalta.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskusta tarvitsee uuden alun - Katri Kulmuni voi tuoda aivan uuden imagon puolueelle.    Olen päätynyt kannattamaan uudeksi puheenjohtajaksi elinkeinoministeri Katri Kulmunia. Hän on riittävän kokenut, kansainvälinen ja kielitaitoinen ja tukevasti suomalaisuudessa elävä ihminen. Varapuheenjohtajana hän on liikkunut ahkerasti koko maassa. Katri on erinomainen esiintyjä, josta on todella myönteinen mielikuva ihmisten mielessä."