5.2.2020

Katrin kynästä: Perhevapaauudistuksen päälinjat selvillä

Lasten ja perheiden hyvinvointi on Keskustalle panostuskohde. Sitouduimme myös vaalien alla tähän tavoitteeseen. Hallitus onkin varannut 25 miljoonaa euroa oman osuutensa kattamiseen.

Olemme saaneet yhteisymmärryksen perhevapaauudistuksen päälinjauksista.

Hallituksen yhdessä tekemä perhevapaamalli on selkeä parannus perheille. Perheiden valinnanvapaus säilyy ja tasa-arvo etenee.

Perheet ansaitsevat ennustettavuutta toimeentuloonsa ja joustoja arkensa järjestämiseen. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun syntyvyys on laskenut alhaiselle tasolle.

Vanhemmuuden tasa-arvon edistäminen on ollut Keskustalle koko ajan tärkeä tavoite. Kun isät ovat enemmän lastensa kanssa, paranee sitä kautta myös naisten työmarkkina-asema. Tämän vuoksi perhevapaauudistus saa myös maksaa.

Lasten ja perheiden hyvinvointi on Keskustalle panostuskohde. Sitouduimme myös vaalien alla tähän tavoitteeseen. Hallitus onkin varannut 25 miljoonaa euroa oman osuutensa kattamiseen.

Jatkotyössä painetta kohdistuu muun muassa joustojen konkretisoimiseen. Jotta perhevapaamalli sopeutuisi kunkin perheen ainutkertaiseen tilanteeseen, on mallin oltava mahdollisimman joustava. Haluamme perhettä perustaville vähemmän kieltoja ja enemmän mahdollisuuksia tukemaan perheiden omia valintoja.

Valmistelutyössä on kunnioitettu hallitusneuvotteluissa sovittuja reunaehtoja. Esimerkiksi nykymallinen kotihoidontuki säilyy. Ilman Keskustaa perhevapaamalli rakentuisi hyvin toisenlaiselle pohjalle.

Keskustalle perhevapaat ovat perhepolitiikkaa, eivät työllisyyspolitiikkaa. Olen ihmetellyt sitä innokkuutta, jolla kotihoidontuen kaikkivoipainen kortti lyödään pöytään ratkaisuna työllisyyteen.

Pidän tällaista ajattelua älyllisenä laiskuutena tilanteessa, jossa osaavasta työvoimasta on pulaa ja työelämästä pitäisi tehdä perheellisille entistäkin houkuttelevampaa.

Olemme siitä onnellisessa asemassa, että perhevapaauudistuksen teossa voidaan hyödyntää runsaasti tutkittua tietoa. Sitä kertyi muun muassa viime kaudella umpikujaan ajautuneen uudistuksen yhteydessä. Jo silloin saatiin selkeää faktaa siitä, miten pieni työllisyysvaikutus kotihoidontuen leikkaamisella olisi.

THL:n mukaan pienten lasten äitien työllisyysasteen kannalta olennaisin kysymys on, onko työtä tarjolla. Nykyisin vain kymmenen prosenttia perheistä käyttää maksimaalisen ajan kotihoidontukea. Kaikki kotihoidon tuen leikkaukset olisivat lisäksi julkisen talouden kannalta negatiivisia, koska kotihoitoa kalliimman päivähoidon kysyntä kasvaisi.

Viime vaalikaudella emme saaneet tehtyä kokoomuksen kanssa uudistusta, joka olisi olisi ollut perheiden kannalta parannus. Nyt sellaisen uudistuksen kivijalka on tehty.

Kiitän tähänastisesta valmistelussa mukana olleita hallituskumppaneita ja toivotan kolmikantaiselle yhteistyölle sitoutumista perheiden hyvinvointia tukevaan ja tasa-arvoa vahvistavaan, joustavaan perhevapaamalliin.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

Opin tuntemaan Katrin yhteismatkalla itärajan taakse Kantalahteen. Sen jälkeen olen Katria tavannut useita kertoja. Katri on paitsi iloinen, myös rauhallinen ja valtavan kielitaitoinen. Katri kuuntelee muita ja miettii asiat ennen kuin linjaa.