16.2.2020

Katrin Kynästä: Kysyttyä Keski-Suomen kiertueella – Mikä on viisasta ilmastopolitiikkaa?

Tänä viikonloppuna kävin Keski-Suomessa. Jyväskylä, Laukaa, Kyyjärvi ja Karstula olivat ohjelmassa.

Lauantai-iltana kokoonnuimme tiiviin kiertueen päätteeksi suurella joukolla Karstulaan keskustalaiseen illanviettoon hyvän ruuan kera. Suuri kiitos paikallisille hienoista järjestelyistä!

Keskustalaisuudessa yhteisölliset arvot ovat tärkeitä. Kohtaamme toisiamme, opimme toisiltamme ja yhteys kantaa. Kiitos kohtaamisista, saan niistä voimaa ja oppia työssäni puheenjohtajana, toivottavasti tekin!

Keski-Suomessa pidetyissä tilaisuuksissa ja keskusteluissa pidettiin useita teemoja, mutta parista teemasta, yrittäjyydestä ja ilmastonmuutoksesta kirjoitan tässä viikonlopun perusteella esiin nousseita ajatuksia.

Keskustalle ja minulle on tärkeää, että yrittäjät voivat luottaa, että Suomeen kannattaa investoida, riskin ottamisesta ei rangaista vaan palkitaan, työpaikkoja kannattaa tarjota ja koko kansakunnan osaamista vahvistetaan. Siksi haluan olla huolehtimassa, että yrittäjäriskistä – joka joskus on hyvinkin suuri – palkitaan, koska ilman riskejä ei ole investointeja eikä uusia työpaikkoja.

Keskeisin yrittäjyyden kulmakivi on luottamus talouden vakauteen. Siksi on tärkeää, että talous pidetään kunnossa. Suomen kansa ansaitsee hyvän kehityksen. Meidän lapsemme ansaitsevat yhteiskunnan, jossa on puhdas ympäristö, terve talous, korkea työllisyys ja jossa jokaisella on mahdollisuus myös yrittää – riippumatta kodin lähtökohdista. Tästä tiukan ja terveen talouden sekä ylisukupolvisuuden ajattelusta aion valtiovarainministerinä pitää kiinni.

Usein kuulee puhuttavan jopa ilmastoahdistuksesta. Meiltä poliitikoilta kysytään, että mikä on viisasta ilmastopolitiikkaa? Sitä kysyttiin tänäkin viikonloppuna useasti.

Oikea linja löytyy investoinneista kotimaiseen uusiutuvaan energiaan sekä osaamisesta. Ahdistuksen sijasta tarvitsemme ratkaisuja.

Ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä tärkeintä on korvata saastuttavat ulkomaiset polttoaineet kotimaisilla.

Esimerkkejä löytyy useita. Mm. Haapaveden biojalostamon investointi eteni tällä viikolla. Haapavedellä vanha voimalaitos on saamassa kokonaan uuden elämän toisen sukupolven biobensan ja biokaasun myötä. Jalostamon toteutuessa tuotantolaitokseen syntyy 300 uutta työpaikkaa.

Suomalainen suuryritys Neste tekee hyvää tulosta nimenomaan uusiutuvilla polttoaineilla. Valtaosa Nesteen lähes kahden miljardin liikevoitosta syntyy uusiutuvasta dieselistä.

Tämän lisäksi liikenne sähköistyy kuluvan vuosikymmenen aikana pikkuhiljaa. Tällä hetkellä sähköautoon on kovin harvalla varaa, mutta sähköautoissakin tapahtuu kehitystä ja niiden hinta laskee.

Minun viestini on, että kenenkään ei tarvitse pelätä, että omalla autolla ajaminen kiellettäisiin. Suomalainen osaaminen takaa sen, että jatkossa voimme ajaa puhtailla kotimaisilla polttoaineilla. Tavoitteena tulee olla, että korvaamme tuontiöljyä kotimaisilla uusiutuvilla - ja jätetään eurot Suomeen kiertämään.

Ilmastonmuutos ilmiönä on tunnustettu tosiasia, mutta ajattelutapa ei voi olla, että maailmanlaajuisen ilmiön selättäminen vaatisi viideltä miljoonalta suomalaiselta toimeliaisuuden ja oman arjen kurjistamista.

Päinvastoin. Ilmastonmuutos ratkeaa viime kädessä maailmanlaajuisilla toimilla. Olemme korkean osaamisen maa. Olen varma siitä, että autamme asiassa paljon enemmän tekemisen ja teknologian kuin ahdistuksen tai kieltämisen kautta. Kehittämällä ratkaisuja, uutta teknologiaa saamme Suomeen työtä ja toimeentuloa.

Ilmastokeskusteluun tarvitaan mieluummin toivoa kuin pelottelua. Etsitään ja tarjotaan ongelmaan ratkaisuja, ei lietsota maailmanlopun tunnelmaa. Mieluummin toivoa kuin pelkoa.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskusta tarvitsee puheenjohtajan, jolla on rohkeutta kuunnella ja uudistaa. Katri on helposti lähestyttävä, aito alkiolainen, asiantunteva, kansainvälinen ja vahva aluepolitiikan puolustaja. Näillä perusteilla kannatan Katrin valintaa Suomen Keskustan puheenjohtajaksi."