19.2.2020

Katrin Kynästä: Keskustelua velkaantumisesta, tapaaminen Viron pääministerin kanssa sekä illan K-Studio! 

Muutama sana velkaantumisesta, tapaaminen Viron pääministeri Jüri Rataksen kanssa sekä linkki illan K-Studioon! 

Eduskunnassa keskusteltiin tänään velkaantumiseen liittyvistä ongelmista. Ihmisten henkilökohtaiset taloudelliset ongelmat ja kotitalouksien kasvava velkaantuminen herättävät huolta.

Kasvanut velkaantuminen tekee meistä haavoittuvia. Tulojen supistuessa tai korkojen noustessa velan hallitseminen voi käydä erittäin vaikeaksi. Tämä altistaa koko rahoitusjärjestelmämme ja taloutemme entistä suuremmille riskeille.

Valtaosa kotitalouksien velkaantumisesta liittyy asumisen kallistumiseen. Meistä suomalaisista on tullut myös entistä suurempia riskinottajia. Tämä näkyy kulutusluottojen ja talonyhtiölainojen nopeana kasvuna.

Pikavippibisnestä suitsittiin viime kaudella, mutta edelleenkin lainsäädännössä vaikuttaa olevan epäoikeudenmukaisuuksia, joita on syytä korjata.

Velkaantumisen hillinnän keinoja on mietitty asiaa pohtineessa työryhmässä. Esillä on ollut kolme keskeistä ajatusta. Kotitalouksien luotoille asetettaisiin tuloihin sidottu katto. Asuntolainojen takaisinmaksuaikaa rajattaisiin. Lisäksi talonyhtiölainoja maltillistettaisiin asettamalla niille yläraja suhteessa asuntojen velattomaan myyntihintaan.

Näihin liittyy hyviä ja huonoja puolia. Asiansa vastuullisesti hoitavien ja kulutuksensa realistisesti mitoittavien tunnollisten suomalaisten elämää ei pidä hankaloittaa.

Hyvä peruspelisääntö on se, että menot täytyy pysytä sovittamaan aina tuloihin ja vaurastumisen on oltava jokaiselle mahdollista.

* * *

Iltapäivällä minulla oli eduskunnassa myös tapaaminen Viron pääministeri Jüri Rataksen kanssa. Hän on siis samalla kertaa sekä veljeskansamme että sisarpuolueemme johtaja. Ratas valittiin vuonna 2016 Viron Keskustapuolueen puheenjohtajaksi ja samoihin aikoihin myös pääministeriksi. Pidän hyvin tärkeänä tätä kaikkea yhteistoimintaa Suomenlahden yli, mitä tehdään, ja sitä työtä pitää entisestään kehittää.

Illalla pidin puoluetoimistolta Apollonkadulta K-studio lähetyksen, jossa vastaan minulle esitettyihin kysymyksiin ja kerron ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta. Pidämme jatkossa säännöllisesti näitä lähetyksiä. Tämän päivän lähetyksen näet:

https://www.facebook.com/kulmuni/videos/187359175826290/

 

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskusta on historiansa yhdessä vaikeimmista haasteista. Tästä uuteen nousuun lähteminen vaatii tulevaisuuden toivon näköalan luomista vahvasti omaan aat- teemme ja arvojemme pohjalta. Kuunnelkaa nuoria sanoi edesmennyt valtioneuvos Johannes Virolainen. Nuorissa on puolueen tulevaisuus. Nyt tarvitaan uusia raikkaita ajatuksia ja uusia tuoreita ihmisiä. Puolueen menestys on tänään aikaisempaa paljon enemmän puheenjohta- jan persoonan ja osaamisen varassa. Katri täyttää nämä odotuksemme. Kannatan Katrin valintaa, koska hän on vahvatahtoinen, päättäväinen mutta samalla yhteistyökykyinen johtaja."