6.2.2020

Katrin Kynästä: Hoitajamitoituksesta

Yhteiskunnan sivistystason mittaa, kuinka se kohtelee ikäihmisiään. Jokainen vanhus on hyvän hoidon ja hoivan arvoinen. Niin yksin omassa kodissaan, ikääntyvän kumppaninsa kanssa tai tehostetun palveluasumisen yksikössä asuvalla on oltava oikeus arvokkaaseen vanhuuteen.

Yhteiskunnan sivistystason mittaa, kuinka se kohtelee ikäihmisiään. Jokainen vanhus on hyvän hoidon ja hoivan arvoinen. Niin yksin omassa kodissaan, ikääntyvän kumppaninsa kanssa tai tehostetun palveluasumisen yksikössä asuvalla on oltava oikeus arvokkaaseen vanhuuteen.

Hyvä hoito edellyttää lisää ammattilaisia hoito- ja hoivatyön. Keskustan mielestä on tärkeä asia, että jatkossa kymmentä vanhusta kohden pitää olla seitsemän hoitajaa. Sitova velvoite kirjataan lakiin. Lisäksi jokaisen vanhuksen yksilöllinen hoidon tarve arvioidaan jatkossa aiempaa tarkemmin.

Parannus nykyiseen on todella merkittävä. Tällä hetkellä suositus on, että kymmentä vanhusta kohden pitää olla viisi hoitajaa.

Muutos ei tapahdu hetkessä. Kunnilla on siirtymäaikaa 1.4.2023 asti. Tuolloin sote-palvelut ovat jo maakunnan vastuulla ja niistä vastaa leveämmät hartiat.

Uudistus ei ole maksuton. Vanhusten laadukas hoiva on kuitenkin sen verran merkittävä asia, että haluamme hoitaa sen kuntoon. Tarvittava lisärahoitus otetaan sosiaali- ja terveysministeriön menojen sisältä.

Uudistuksen merkittävin haaste on uusien hoitoalan ammattilaisten löytäminen. Työolojen parantaminen on välttämätöntä, jotta hoitajat jaksavat työssään. Uusien hoitajien koulutukseen etsitään ratkaisuja. Myös ulkomailta tulevien hoitajien palkkaaminen on yksi vaihtoehto.

Hoivateknologiassa on erittäin paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Uusi teknologia voi tukea parempien ja ihmislähtöisempien palvelujen kehittämistä. Hoitajamitoitusratkaisu toivon mukaan vapauttaa yhteiskunnan voimavaroja tähän tärkeään kehittämistyöhön. Suomalaiset yritykset voivat olla tässä aktiivisesti mukana tarjoamassa omia ratkaisujaan.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katrilla on taitoa kohdata ihminen, tietoa yhteiskunnasta sekä vahvat näkemykset maamme tulevaisuudesta."