27.4.2020

Kansallinen veteraanipäivä

Hyvää Veteraanipäivää!

Tänään vietetään Kansallista veteraanipäivää. Lapin sodan päättymisestä tulee tänään kuluneeksi 75 vuotta. Poikkeusolojen vuoksi veteraanipäivän kansallista juhlaa, sen enempää kuin alueellisiakaan juhlia, ei voida tänä vuonna järjestää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tätä juhlapäivää tulisi muuten muistaa.

Suomen lisäksi monessa muussakin maassa on koronakriisin aikaa verrattu viime sotien aikaan. Vastustaja on tietenkin nyt hyvin erilainen eikä tilanteemme ole onneksi yhtä vakava kuin sotavuosina. Mutta kotirintamalta vaaditaan nytkin sinnikkyyttä, uhrauksia ja oman mukavuudenhalun ylittämistä, jotta selviämme tästä kunnialla.

Lähihistoriassamme on aikoja, jolloin sotiemme veteraaneille ja Lotta Svärdiin kuuluneille naisille ei annettu sitä arvostusta, joka heille olisi kuulunut. On ilahduttavaa, että moni heistä ehti nähdä myös nämä ajat, jolloin veteraanit ovat saaneet heille kuuluvaa arvostusta. Vielä keskuudessamme olevat veteraanit ovat jo pitkälti yli 90-vuotiaita. Heidän tarinansa koskettavat. Meidän tehtävämme on kertoa heidän työstään eteenpäin sittenkin, kun he eivät enää itse ole joukossamme.

Tiedän, että monet, joilla ei ole ollut mahdollisuutta tutustua veteraani-esivanhempiinsa, ovat selvittäneet esim. Kansallisarkiston materiaalin kautta sukulaistensa osallistumista viime sotiin. Tämä on arvokasta historiallista työtä. Tunnetaan kiitollisuutta menneestä ja rohkaiskoon se meitä myös tulevaan. Hyvää Veteraanipäivää!

(Kuva: Suomen lippu nostetaan valtakunnanrajalle Lapin sodan päättyessä 27.4.1945, SA-kuva)

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Kannatan Katria Keskustan puheenjohtajaksi. Katri näkee Keskustan haasteet jatkuvasti muuttuvassa yhteiskunnassa. Hänellä on taito saada keskustan kannatus nousuun. Katrin hyvä kielitaito, myös venäjän, on eduksi hoitaa kansainvälisiä asioita."