6.2.2023

Hyvää saamelaisten kansallispäivää!

On ollut suuri kunnia perehtyä moniin saamelaisuuteen liittyviin kysymyksiin. En varmastikaan ole ollut kaikille saamelaisyhteisössä aina mieliksi, viimeksi näin saamelaiskäräjälain osalta, mutta saamelaisyhteisökin on moninainen, ei monoliitti.

Olen pyrkinyt perehtymään asiaan laajasti ja tuomaan näkemykseni esiin kunnioittavasti ja arvostavasti. Tämä on erityisen tärkeää identiteettiä koskevissa herkissä asioissa.

Kaiken palautteen otan nöyrästi myös vastaan.

Lappilainen kansanedustaja ajaa aina myös saamelaisalueen hyvinvointia. Aluepolitiikkaan kuuluu, että myös saamelaisalueen rahoituksesta huolehditaan. Milloin on siis kyse ollut niin kielipesistä, oppimateriaalista tai vaikkapa vuosikymmeniä korjaamattomana roikkuneesta Nellimintiestä, niiden kaikkien puolesta on tehty työtä ja tehdään jatkossakin.

Viime vaalikaudelta mieleen jäi erityisesti saamelaismuseo Siidan peruskorjaus. Vaikka edellinen hallitus tasapainotti julkista taloutta noin neljän miljardin euron edestä, saimme kuitenkin juuri Siidan samaan aikaan peruskorjaukseen. Tuo uusi avattu museo on todella upea ja palvelee kävijöitä hienosti.

Saamelaisiahan asuu enenevässä määrin kotiseutualueen ulkopuolella, josta kielen ja perinteisen kulttuurin ylläpito on vaikeampaa. Toivottavasti mahdollisimman moni saamelainen voisi olla rakentamassa kotiseutualueensa tulevaisuutta omalla tavallaan.

Jos joskus mahdollisuus olisi, pitäisi ehdottomasti opiskella hieman tämän Euroopan ainoan alkuperäiskansan kieliä. Alkeet melkein kuuluisikin kyllä lappilaisen kansanedustajan yleissivistykseen.

Kuva: Lapin Materiaalipankki, Terhi Tuovinen

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on nuori, yhteistyökykyinen nainen. Hänellä on paljon annettavaa keskustalaiseen aluepolitiikkaan. Lisäksi osaaminen ja suhteet itään, mutta myös kuntapolitiikka, ovat Katrin ehdottomia vahvuuksia." (2014 vpj-kampanja)