22.4.2020

Hallitus on päättänyt tänään uusista toimista koronaepidemian hillitsemiseksi ja sillan rakentamiseksi tulevaan

Vaara ei ole ohi ja pahin tautihuippu on vielä edessä. Epidemian leviäminen on saatu kuitenkin tasaantumaan. Tehdyt rajoitteet näyttävät toimivan. Ihmisten väliset kontaktit on saatu minimiin. Tästä kuuluu suuri kiitos kaikille suomalaisille

Hallitus on päättänyt tänään uusista toimista koronaepidemian hillitsemiseksi ja sillan rakentamiseksi tulevaan.

Vaara ei ole ohi ja pahin tautihuippu on vielä edessä. Epidemian leviäminen on saatu kuitenkin tasaantumaan. Tehdyt rajoitteet näyttävät toimivan. Ihmisten väliset kontaktit on saatu minimiin. Tästä kuuluu suuri kiitos kaikille suomalaisille.

Ihmisten kohtaamisten väheneminen on hidastunut tartuntoja ja vähentänyt hoitoon joutuvien potilaiden määrää. Kaikkein hauraammassa asemassa olevia ikäihmisiä ja monisairaita on onnistuttu suojaamaan.

Tehdyillä toimilla on ostettu aikaa. Epidemian hidastumisen kääntöpuolena on, että sen kesto pitenee. Tämän vuoksi on välttämätöntä lähteä rakentamaan ulospääsyä kriisistä ja siltaa kohti normaaleja aikoja.

Tämänhetkisen, parhaan saatavilla olevan tiedon valossa nykyisten rajoitteiden kiristämiselle ei ole tarvetta. Meidän on aloitettava keskustelu siitä, miten rajoitteita voidaan alkaa asteittain purkamaan vaarantamatta ihmisten terveyttä ja hoitoon pääsyä.

Koronakriisistä ulospääseminen edellyttää mahdollisimman laajaa testausta, tautiketjujen jäljittämistä ja taudinkantajien mahdollisimman tehokasta eristämistä. Valtiovarainministerinä voin vakuuttaa, etteivät tarvittavat toimet jää rahoituksesta kiinni.

Yleisötilaisuudet ovat olleet merkittävä tartuntojen lähde. Siksi on syytä jatkaa isojen tapahtumien ja kokoontumisten rajoittamista. Hallitus suosittaa kaikkien kesätapahtumien perumista ainakin heinä-kuun loppuun asti.

Epidemian kestäessä on edelleen tärkeää turvata ihmisten työpaikat ja toimeentulo. Yritystuet on saatava kohdentumaan paremmin koronakriisistä kärsiville yrityksille. Valmistelen uutena keinona myös alkuvuoden aikana maksettujen arvonlisäverojen ”takaisinlainausta” yrityksille.

Hallitus keskusteli myös koulujen avaamisesta. Kysymys on sekä terveydestä että lasten hyvinvoinnista. Valmistelu jatkuu mutta joka tapauksessa on välttämätöntä, että kaikki lapset kohdataan ennen kouluvuoden päättymistä. Pidän tärkeänä, että rajoitusten hyödyt ja haitat lasten kannalta arvioidaan osana exit-strategian täsmentämistä.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on analyyttinen, selväsanainen, konsensushenkinen ja hänen näkemyksensä perustuvat realistiseen ajatteluun sekä keskustalaiseen arvopohjaan. Katri on henkilönä uskottava vastavoima populismille, tuli se sitten oikealta tai vasemmalta. Katrin valitseminen puheenjohtajaksi on sekä Keskustan, että koko Suomen parhaaksi."