14.5.2020

Hallitus on päättänyt kannattavuustuesta yrityksille - toimialariippumaton tuki

Hallitus onkin päättänyt tästä syystä uudesta kannattavuustuesta yrityksille, joiden liikevaihto on roimasti pudonnut koronakriisin takia. Kannattavuustuki on määräaikainen, eli sitä voi saada sama yritys enintään kahdelta kuukaudelta. Kannattavuustuen saaminen ei edellytä kehittämistoimia, vaan perustuu liikevaihdon alenemaan sekä yrityksen kiinteiden kustannusten määrään.

Suomalaisten työpaikkojen ja yritysten toiminnan turvaaminen yli pahimman ovat välttämättömiä tavoitteitamme koronakriisin keskellä.

Olemme tukeneet suomalaista työtä tähän mennessä yritysten lainajärjestelyjen, vero- ja maksulykkäysten, nopeutettujen lomautusten sekä erillisten tukien kautta.

Nyt käytössä olleita yritysten kehittämiseen painottuvia tukia ovat myöntäneet Business Finland sekä ELY-keskukset. Yksinyrittäjien tuki on jaettu kuntien kautta. Tukien myöntäminen on edennyt ripeintä mahdollista tietä. Monet yrittäjät ovat voineet suunnata liiketoimintansa näin uudella tavalla kriisitilanteessa.

Tähänastiset tuet eivät kuitenkaan ole vielä riittävästi auttaneet yrityksiä, joiden tulovirta on kertakaikkisesti pysähtynyt ja kassa on tyhjentynyt. Silloin ei ole kehittämistoimien paikka, vaan yrityksen on saatava tukea kiinteisiin kustannuksiin. Muutoin on edessä vararikko tai työntekijöiden irtisanominen.

Hallitus onkin päättänyt tästä syystä uudesta kannattavuustuesta yrityksille, joiden liikevaihto on roimasti pudonnut koronakriisin takia. Kannattavuustuki on määräaikainen, eli sitä voi saada sama yritys enintään kahdelta kuukaudelta. Kannattavuustuen saaminen ei edellytä kehittämistoimia, vaan perustuu liikevaihdon alenemaan sekä yrityksen kiinteiden kustannusten määrään.

Uusi tuki soveltuu kaikille toimialoille. Keskusta on pitänyt hyvin tärkeänä, että kaikkia koronakriisistä kärsineitä yrityksiä tuetaan yhdenvertaisesti alasta riippumatta.

Uutta tukea hoitaa valtiokonttori, josta sitä sähköisesti haetaan. Kannattavuustukea voivat hakea myös yksinyrittäjät sekä liiketoimintaa harjoittavat yhdistykset tai säätiöt. Yrityksen saama muu tuki koronakriisin aikana otetaan huomioon ja vähennetään osittain kannattavuustuen summasta. Tukea valvotaan niin, että se menee niille yrityksille, jotka sitä aidosti tarvitsevat.

Pidemmän päälle suomalaista työtä ja ihmisten toimeentuloa ei kuitenkaan pelasteta vain erilaisten tukien avulla. Tärkeintä on saada liiketoimintaa jälleen käyntiin siinä laajuudessa kuin se on ihmisten terveyden kannalta turvallista.

Tässä yrittäjillä ja myös meillä asiakkailla, tavallisilla suomalaisilla on nyt näytönpaikka, että osaamme toimia vastuullisesti ja noudattaa kaikkia ohjeistuksia. Vain näin voimme palata pienin askelin kohti normaalimpia aikoja.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katrilla on terve asenne ja peruskestustalaiset aatteet. Hän tulee selviytymään tilanteesta kuin tilanteesta kotimaassa ja maailmalla. Siksi kannatan Katria."