26.4.2016

Veronkierto kuriin

Tänään eduskunnan täysistunnossa käytiin ajankohtaiskeskustelua veronkierron ja verovälttelyn torjunnasta. Aiheellinen aihe, joka kiinnostaa juuri nyt erityisen paljon ja tarvitsee tilan julkisessa keskustelussa. Panamasta tuli pari viikkoa sitten synonyymi veroparatiisille, vilpille ja talousjärjestelmän vääristymille. Eikö mitään ole tehtävissä, kysyi moni. Paljon tehdään jo sekä kansallisesti että kansainvälisesti, ja Panama-vuodon nostattama poliittinen paine toivottavasti vauhdittaa kansainvälisiä veronkierron vastaisia toimia.

Vuodetuissa Panama-papereissa ei ole sinällään mitään yllättävää. Tietovuoto kuitenkin kertoi ja toi globaaliin tietoisuuteen sen, miten laajasta ja vakavasta ilmiöstä verojen välttelyssä on kyse. Valitettavasti näyttää siltä, että myös suomalaiset ihmiset ja yritykset ovat olleet liian suurella joukolla mukana.

Veronkiertoa koskevia uutisia voi peilata viimeaikaisiin hallituksen päätöksiin. Samaan aikaan kun hallitus joutuu tekemään ikäviä lisäsäästöjä, jää meiltä veronkierron takia saamatta miljoonia euroja. Tämä rapauttaa hyvinvointiyhteiskuntamme pohjaa ja heikentää ihmisten uskoa tulevaan. Kun monet vähäosaiset joutuvat osallistumaan säästötalkoisiin, on raivostuttavaa ajatellakin, että samalla miljoonatuloja onnistutaan kierrättämään verottajan ulottumattomiin.

Mielestäni on hyvä, että Panama-tapauksen kaltaisia paljastuksia tulee. Kynnys verojen kiertämiseen kasvaa, kun riski paljastua on suurempi. Jotain surullista tämä tietysti kertoo yhteiskunnallisen moraalin rapistumisesta. Lakeja ei pitäisi noudattaa vain siksi, että on pakko.

Politiikan puolella tarvitaan jatkossa päättäväisiä toimia ongelman ratkaisemiseksi. Veronkiertoa tutkivan poliisin sekä pankkeja valvovan Finanssivalvonnan voimavarojen on oltava riittävällä tasolla. Hallitus onkin pari viikkoa sitten julkaissut harmaan talouden torjunnan strategian, jonka toimenpiteet tarkentuvat lähiaikoina. Painopiste on ennaltaehkäisevässä toiminnassa.

Tärkeimmät toimet tehdään kuitenkin kansainvälisellä tasolla. Hallituksen on nostettava veronkierron välttely kansainvälisen vaikuttamisensa kärkiteemaksi. Tältä osin avainministerien puheet ovat herättäneet toiveita. Verotusjärjestelmämme on maailman huipputasoa, joten voimme rohkeasti viedä maailmalle myös tämän alan osaamista.

Euroopan unionin ja talousjärjestö OECD:n on tehtävä kaikkensa, jotta tietojenvaihtoon liittyvät kansainväliset sopimukset saadaan riittävällä tasolle. Suomen on myös pyrittävä lisäämään omien kahdenvälisten verosopimustensa määrä. EU:n piirissä komissio esitteli tämän vuoden alussa laajan veronkierron vastaisen toimenpidepaketin. Paketilla torjutaan yhtiöveron kiertämistä ja pyritään EU-maissa tehokkaampaan ja oikeudenmukaisempaan verotukseen. Yksi tärkeä osa on ehdotus jäsenmaiden välisestä tietojenvaihdosta EU:n alueella toimivien monikansallisten yritysten verotuksessa.

Kokonaisuudessaan tämä kysymys osoittaa, että uudenlaiset ongelmat vaativat uudenlaisia ratkaisuja. Keskustan on oltava paremmin mukana myös kansainvälissä päätöksentekopöydissä, jotta voimme puolustaa tavallisten suomalaisten ihmisten asiaa. Näillä veroparatiiseihin kadonneilla varoilla olisi voitu paljon parantaa kansalaisten elinolosuhteita. Voimme olla varmoja, että Santeri Alkio olisi antanut veroparatiiseille tulikivenkatkuisen tuomion.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskusta tarvitsee uuden alun - Katri Kulmuni voi tuoda aivan uuden imagon puolueelle.    Olen päätynyt kannattamaan uudeksi puheenjohtajaksi elinkeinoministeri Katri Kulmunia. Hän on riittävän kokenut, kansainvälinen ja kielitaitoinen ja tukevasti suomalaisuudessa elävä ihminen. Varapuheenjohtajana hän on liikkunut ahkerasti koko maassa. Katri on erinomainen esiintyjä, josta on todella myönteinen mielikuva ihmisten mielessä."