27.4.2022

Venäjän idea ei muutu

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä 27.4.2022

 

Edesmennyt presidenttimme Mauno Koivisto oli Venäjän tuntija. Hän oli kohdannut venäläisen vihollisen silmästä silmään sodassa. Koivisto osasi venäjää ja tunsi maan historiaa. Tasavallan presidenttinä hän oli 1980-luvun keskeisimpiä toimijoita Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa. 

Lähes kaksikymmentä vuotta sitten julkaistussa kirjassaan ”Venäjän idea” Koivisto jaotteli etenkin imperialistisen Venäjän ideaa kolmeen. Yhdistäväksi tekijäksi hän nimesi eksapansion, laajentumisen. Ensinnäkin Venäjä hakee aina lisämaata. Toiseksi  se haluaa levittää slaavilaista kieltä ja kolmanneksi ortodoksiuskontoa. 

Kieltämättä tämä Venäjän idea vaikuttaa hyvin samankaltaiselta aikakaudesta toiseen, vaikka hallintomallit maassa ovat muuttuneet. Keisarivallan Venäjä kävi armottomia laajentumissotia ja teki voimallisia venäläistämistoimia. Tästä Suomikin sai osansa vuosisatojen aikana esimerkiksi isonvihan hävityksinä ja autonomian ajan venäläistämistoimissa. 

Neuvostoliitto runnoi rautaesiripun läpi keskisen Euroopan ja yritti levittää uskonnon sijaan kommunismia. Nyky-Venäjä käy totaalisen tuomittavaa ja mielipuolista valloitussotaa Ukrainassa ja kuvittelee taistelevansa länsimaisia liberaaleja arvoja vastaan. Venäjän idea vaikuttaa siis valitettavan samalta aikakaudesta tai hallintomallista riippumatta.

Olimme lopulta kuitenkin yllättyneitä Venäjän laajamittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan, vaikka Ukrainan itäosissa onkin sodittu jo kahdeksan vuotta. Se, että toivomme Venäjän aina menevän parempaan suuntaan, näyttää historian jälleen toistaessa itseään lähinnä toiveajattelulta. Lopulta Venäjä aina hyvin brutaalilla tavalla näyttää, ettei sen idea laajentumisesta ole muuksi muuttunut. 

Seuraavista vuosista, kenties vuosikymmenistä tulee jääkylmä Venäjän ja Euroopan välisissä suhteissa. Länsimaat eivät voi millään tasolla toimia Venäjän kanssa niin kauan, kun maata johtavat sotarikoksiin syyllistyneet. Pahimmatkin diktaattorit kuitenkin kaatuvat aikanaan, mutta muuttuuko Venäjän idea?

Ukrainan sodan seurauksena itärajan kunnat joutuvat miettimään kansainvälistä yhteistyösuuntaansa uudestaan. Itärajan jähmettyessä Suomen maayhteyksistä Ruotsiin ja Norjaan tulee entistä tärkeämmät. Suomihan on Lappia lukuunottamatta nyt käytännössä saari. Tämä laittaa koko maamme elinkeinorakenteen, teollisuuden toimitusvirrat ja huoltovarmuuden aivan uudenlaisen paineen alle. 

Suomen tuleva Nato-jäsenyys asettaa myös maakuntamme uudenlaiseen tilanteeseen. Etenkin jos - ja kun - myös Ruotsi hakee puolustusliiton jäsenyyttä, syntyy Pohjois-Eurooppaan varsin laaja NATO:n harjoitusalue. Suomessa alkaa pian keskustelu myös NATO:n liittymissopimuksesta. Mihin tulee joukot ja, jos niin minkälaiset ja tukikohdat - löytyykö niitä jatkossa myös Lapista?

 

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Nuori, raikas, osaava ja kokoava poliitikko, jonka karisma menee suoraan tunteisiin ilman politiikan vanhoja painolasteja."