2.3.2016

Vanhat vahvuudet uudessa iskussa

Kemi on yksi niistä suomalaisista kaupungeista, joka on kokenut teollisen rakennemuutoksen raskaimman kautta. Kasvava ja vauras teollisuuskaupunki on kokenut kovia, väkiluku on vähentynyt lähes kolmanneksella. Suomea muutenkin vaivannutta apatiaa vastaan olemme nähneet muutamia kunnon toivonkipinöitä.

Pari viikkoa sitten Kemi nousi kansallisesti uutisten ykkösaiheeksi, kun kiinalainen bioenergiayritys Kaidi julkaisi kiinnostuksensa biojalostamon rakentamiseksi. Kaidi on ostanut Vapon hankkeen lupineen päivineen. Lopullinen päätös investoinnista on luvattu tämän vuoden loppuun mennessä. Mikäli miljardiluokan investointi toteutuu, alkaa seutukunnassa aivan eritahtinen vilske kuin, mihin viime vuosina on totuttu.

Oivaltaakseen Kaidin kaltaisen jättiläisen kiinnostuksen panostaa juuri Suomeen ja Kemiin täytyy mennä muutaman vuoden taakse. Keskustajohtoinen Vanhasen II hallitus vastasi EU:sta tulleisiin vuodelle 2020 asetutteihin uusiutuvan energian tavoitteisiin ja päästövähennyksiin.

Suomi on onnistunut ilmastonmuutoksen vastaamisessa hyvin. Vuodelle 2020 asetetut tavoitteet tullaan saavuttamaan pääosin jo tänä vuonna. Yksi mielenkiintoisimmasta tavoitteista oli EU:n toive lisätä uusiutuvan energian käyttöä liikenteessä. Suomi valitsi keinoksi sen, että perinteiseen polttoaineiseen sekoitetaan 10 % biopolttoainetta. Elinkeinoministeri Pekkarinen haistoi tässä mahdollisuudet kotimaiseen tuotantoon ja tuplasi EU:n asettaman tavoitteen 20 %:iin.

Näillä ratkaisuilla kyettiin luomaan myös globaalia kysyntää omaavat uusiutuvan biopolttoaineen markkinat. Voi kuulostaa kummalta, että poliittisella päätöksellä luodaan markkinat, mutta ilman poliittisia ratkaisuja emme voi ilmastonmuutokseen vastata.

Sipilän hallitus kirjoitti hallitusohjelmaan, että biopolttoaineistrategiaa jatketaan aiempaa voimallisemmin. Tavoite on, että kaikesta Suomessa käytetystä fossiilisesta polttoaineesta 40 % on uusiutuvaa kotimaista biopolttoainetta viimeistään vuonna 2030.

Tämä on ollut suurin syy sille, miksi kiinalaiset rahamiehet ovat löytäneet bioenergian sijoituskohteekseen nimenomaan Suomen. Pekka Koponen, Kaidin Suomen liiketoimintojen johtaja kertoi aivan suoraan, että investointihalukkuuteen on vaikuttunut hallituksen kunnianhimoiset bioenergialinjaukset. Politiikalla siis voi vaikuttaa. Kemin sijaintia selittää Lounais-Lapin vahvuudet: metsät, logistiikka ja osaaminen.

Kemi voi nyt tehdä suomalaista metsäteollisuushistoriaa. Maltti on valttia tässäkin asiassa ja vielä ei kannata nuolaista. Kemiltä on mennyt viime vuosina myös monta isoa hanketta sivusuun.

Jossain vaiheessa kuitenkin joku hankkeista onnistuu. Tämä muuttaa seutukunnalla suuntaa ja muistuttaa julkista valtaa siitä, mikä onkaan suomalaisen leivän isä. Se ei ole julkishallinto, vaan yritteliäisyys, investoinnit ja teollisuus.

Investoinnin jälkeen on aika herätä siihen, että julkisten palveluiden tulee olla kohdillaan, tukemassa aktiivista taloustoimintaa.

Nimittäin talousluvut, joilla kaikkia aina perustellaan, nehän ovat seutukunnalla kunnossa. Julkishallinnon vetäytyminen on tapahtunut siis jollain muilla kuin taloudellisilla perusteilla tämän seutukunnan kohdalla.

 

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Lounais-Lappi-lehdessä 2.3.2016

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskusta tarvitsee reippaan ja asioihin perehtyvän puheenjohtajan. Katri Kulmuni täyttää kaikki vaatimukset, siksi kannatan Katria."