11.3.2015

Uusi Rovaniemi: Mitä Putin pelkää?

Ohessa mielipidekirjoitukseni Uusi Rovaniemi -lehteen.

Venäjää ei pidä turhaan pelätä, mutta suurvaltojen naapurimaiden on aina oltava varuillaan. 

Nato-jäsenyys Ukrainan kriisin takia olisi varomaton ylilyönti. Vahva oma puolustus ja taitavasti harjoitettu ulkopolitiikka takaavat parhaiten turvallisuutemme.

Meidän historiassamme uhka on tullut idästä. Se on edelleen usein ääneen sanomaton kansallinen pelkomme. Nyt Ukrainan ja Venäjän tilanteen kiristyessä samaistumme Ukrainaan Venäjän naapurina, vaikka maidemme tilanteet ovat hyvin erilaiset.

Nykyinen ulkopolitiikan keskustelu on tuonut mieleen ne lukuisat Nato-keskustelut, joita opiskelijakavereiden kanssa kävimme opiskellessamme Rovaniemellä kansainvälistä politiikkaa. Kuitenkaan koskaan sotilasliitto Naton rummutus ei ole ollut yhtä vahvaa kuin nyt.

Samaan aikaan Venäjä on tehnyt oman näkökulmansa selväksi. Se ei pidä toivottavana Naton laajentumista rajoilleen. Tavoite on heidän näkökulmastaan varmasti ymmärrettävä.

Mietittäessä omaa toimintaamme, on kysyttävä: haluaako Venäjä lopulta asettaa itsensä uhaksi muulle Euroopalle? Sellaista kuvaa itänaapurista rakennetaan ja sellaista kuvaa se myös itse tarjoilee.

Uskon, että Venäjän kovat otteet Ukrainan suhteen kumpuavat enemmän maan heikosta itsetunnosta kuin tosiasiallisesta paluusta Neuvostoliiton mahtiaikoihin. Nykyinen hallinto pelännee ennen kaikkea sitä, että myös Moskovassa ja Pietarissa alkaisivat Kiovan tavoin protestit valtiovaltaa vastaan. Tähän on nyt maassa reagoitu kovin ottein.

Opiskellessani osan aikaa Venäjällä oli helppo laittaa merkille, että Ukrainan tapaan myös Venäjän oppositio on hajanainen. Ainoa asia, mistä se pääsee yhteisymmärrykseen, on nykyhallinnon kritisointi. Niin kauan kuin oppositio ei löydä yhteistä demokraattista linjaa, ei Kremlin asema ole tosiasiassa uhattuna.

Omassa politiikassamme meidän pitäisi kyetä olemaan kaukaa viisaita. Meidän on pidettävä tiukasti kiinni kansainvälisestä asemastamme idän ja lännen välissä.

Se, että Suomessa vastataan Ukrainan kriisiin Nato-keskustelulla, kertoo varsin pinnallisesta turvallisuuspoliittisesta käsityksestä. Venäjän kansalaisyhteiskunnan kehitystä on tuettava.

Tässä työssä Naton tankin eivät auta. Ne voivat kuitenkin antaa sytykkeitä niille, jotka Venäjälle saavat polttovoimansa kansallismielisyydestä ja sitä uhkaavista ulkoisista uhista.

Venäjää ei pidä turhaan pelätä, mutta täytyy muistaa, että suurvallat toimivat oman logiikkansa mukaan. Suurvaltojen naapurimaiden on aina oltava varuillaan. Sitä ei Suomikaan saa unohtaa.

Valtiontalouden säästöjä tehtäessä tulee pitää kiinni kaikkein tärkeimmistä. Yksi niistä on aivan kaikissa oloissa tarvitsemamme oma armeija, jolla turvataan kansallinen puolustuskykymme.

Nato-jäsenyys Ukrainan kriisin takia olisi varomaton ylilyönti. Vahva oma puolustus ja taitavasti harjoitettu ulkopolitiikka takaavat parhaiten turvallisuutemme.

Katri Kulmuni

Kansanedustajaehdokas (kesk.)

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Kannatan Katri Kulmunia seuraavaksi Keskustan puheenjohtajaksi hänen vankkumattoman keskustalaisen maailmankuvansa takia. Hän puolustaa koko Suomen arvoja. Tässä tilanteessa paluu Keskustan juurille on tärkeää. Katri on juuri oikea henkilö vaativaan tehtävään."