13.2.2014

Uniikki kaksoiskaupunki

Ihmiset harvoin pitävät omaa asuinpaikkaansa erikoisena. Nuorena on usein kaipaus kaukomaille ja sinne pitääkin päästä, jotta voi tulla vanhana takaisin kotiseudulle. Matkustelu on mielenkiintoista. Ulkomailla ollessa alkaa kotipitäjän hyviä ja huonoja puolia tarkkailla uudesta näkövinkkelistä.

 

Rajakaupungin asukkaana minua kiinnostaa reissuillani aina muidenkin maiden rajat. Monilla maailman rajaseuduilla on jo pitkään tehty rajat ylittävää yhteistyötä. Ihmiset työskentelevät toisella puolella rajaa ja huristelevat kotiin taas toiselle puolen. Valtakuntien rajat eivät ainakaan Euroopassa ihmisten liikkumista juuri enää rajoita.

 

Tornion ja Haaparannan tekemä yhteistyö ei sinänsä ole poikkeavaa muiden rajakaupunkien yhteistyöstä. Erikoista on se, etten ole vielä koko maapallolta löytänyt toista paikkaa, jossa kahdesta maasta, kaksi eri kaupunkia kasvavat yhteen ja rakentavat yhteistä kaupungin sydäntä valtakunnan rajalle. Tämä on todella ainutlaatuista. Meille se on kuitenkin tavallista.

 

Kun ulkopaikkakuntalainen tulee Tornioon tai Haaparannalle sisämaasta, tietää hän rajan menevän Tornionjoessa. Vasta joen ylitettyähän voi olla toisessa maassa. Tietokilpailukysymyksenäkin tunnetuksi tullut seikka on kuitenkin se, että Tornion keskusta, Suensaari on maantieteellisesti osa Ruotsin mannerta. Kun Aleksanteri I 1809 määritteli valtakuntansa uuden rajan Tornionjokeen, laitettiin se kulkemaan joen syvintä uomaa, paitsi Suensaaren kohdalla. Siinä raja kiertää saaren ja poikkeaa joen syvimmästä uomasta.

 

Paikallisen rajayhteistyön näkövinkkelistä Aleksanteri I oli kauaskatseinen. Jos Suensaari olisi jäänyt Ruotsin puolelle, valtakunnan raja myös Tornion keskustassa olisi todellakin joki, mikä erottaa saaren muusta mantereesta. Tornionjoki on ollut elämän keskipiste, jonka molemmilla rannoilla ihmiset ovat asustelleet. Molemmin puolin jokea kulttuuriperinne on sama. Kahden kunnan uraauurtava yhteistyö kaupunkien rakentamiseksi yhteen on oikeastaan suurvaltapolitiikan aiheuttamien rajojen kuromista umpeen. Olemmehan yhteisessä Tornionjokilaakossa, jossa ei perinteisesti rajoja ole ollut. Ei edes joessa.

 

Julkaistu Haaparannan ja Tornion yhteisessä mainoslehdessä HapTorissa.

Tuemme Katri Kulmunia Keskustan puheenjohtajaksi

16.7.2019

Lista tukijoista täydentyy kohti Keskustan ylimääräistä puoluekokousta.

 

Tule mukaan!

Lue lisää
Katri Kiihtelysvaaran markkinoiden suosikki

15.7.2019

Kat­ri Kul­mu­ni oli suo­si­tuin eh­do­kas kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­jak­si kes­kus­tan Kiih­te­lyk­sen pai­kal­li­syh­dis­tyk­sen Kiih­te­lys­vaa­ran ke­sä­mark­ki­noil­la te­ke­mäs­sä mie­li­pi­de­ky­se­lys­sä.

 

Kysely ei kerro val­ta­kun­nal­li­sesta kannatuksesta. Vuorenvarmasti se kertoo paljonkin pienten kylien ja sorateiden asukkaiden näkemyksestä.  

Lue lisää
Helsingin Keskustanaiset: Katri saa koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen

15.7.2019

Katri Kulmuni onnistuu varmasti saamaan koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen, oman äänen löytämiseen ääripäitten välille. 

 

Uskon sydämestäni, että Katri Kulmuni onnistuu kokoamaan keskustasta voittajatiimin.

 

Päivi Mononen-Mikkilä

Keskustanaisten Helsingin piirin puheenjohtaja

Lue lisää
Anna-Liisa Leikkola: Katri keskustan puheenjohtajaksi

12.7.2019

Mielestäni Katri Kulmuni on nuori ja pätevä nainen keskustan puheenjohtajaksi.

Nyt keskustan puheenjohtajaksi tarvitaan rohkeaa ja päättäväistä naista, joka nostaa keskustan uudelleen johtavaksi puolueeksi ja suunnannäyttäjäksi yhteiskunnassa. Siinä työssä Katri Kulmunin rinnalla tarvitaan meistä jäsenistä jokaista. Kouvolassa tavataan!

Anna-Liisa Leikkola

keskustan kunniajäsen, herastuomari

Lapua–Seinäjoki

Lue lisää
Katri Hesarin haastattelussa: Tärkeitä asioita meille ovat keskustassa ovat alueellinen tasa-arvo, sopusointu luonnon kanssa, yritteliäisyys sekä yhteiskunnan turvaverkko

6.7.2019

Katri Kulmuni, jos sinut valittaisiin keskustan puheenjohtajaksi, mihin suuntaan veisit puoluetta?

”Menisimme syvemmälle keskustaan. En varmaan siirtäisi yhtään mihinkään, vaan korostaisimme keskustalle tärkeitä asioita.”

Lue lisää
Keskustan kentän suosikki puheenjohtajaksi on Ilta-Sanomien kyselyssä elinkeinoministeri Katri Kulmuni

4.7.2019

Kulmunia tehtävään kannatti yhteensä 40,7 prosenttia vastanneista. IS lähetti kyselyn 708 keskustan kenttävaikuttajalle ja siihen vastasi 300 henkilöä. 

 

Kyselyyn vastanneet ovat keskustan paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallitusten sekä keskustanaisten ja keskustanuorten johdon jäseniä.
 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on nuori, älykäs, kielitaitoinen ja kirjallisesti tuottoisa keskustalaisen aatteen jalostama henkilö, joka ajattelee globaalisti, toimii paikallisesti ja vaikuttaa kansallisesti." (2014 vpj-kampanja)