25.3.2015

Työttömyysluvut ennätystasolla - Rovaniemellä etsittiin kuumeisesti oikeita lääkkeitä

Pekkarisen kanssa päivän toinen tilaisuus. Huolena tuoreet tyrmäävät työttömyysluvut. Työttömyyden lisääntyi vuodessa noin 10%:lla, yli 30.000 henkilöllä - karu todistus Stubbin hallitukselle.

Lääkkeitä osalta lienee selvää, ettei mitään yhtä toimivaa keinoa ole. 

Tarvitaan laajalti eteenpäin vieviä toimia. Kasvupolitiikan suhteen tulisi myöntää, ettei suuryritysten etu ole välttämättä yhtenevä Suomen edun kanssa. Nykyisin vallalla oleva olettama, että kotimaisen pääoman pitää investoida sinne ja vain sinne, mistä tuotot ovat suurimmat, tulee rohkeasti kyseenalaistaa. Olemme jäämässä etenkin teollisissa investoinneissa kilpailijamaistamme jälkeen. Paljon panoksia syönyt yhteisveron roima kevennys ei ole tuonut tähän muutosta. 

Meidän on toimittava siten, että saamme kotimaisen pääoman on sitoutumaan nykyistä voimallisemmin Suomeen. Tähän keskusta on esittänyt investointivarausta, joka tarkoittaa, että investointeihin varattava osuus tuloksesta ei joutuisi yhteisöveron piiriin. Tämä tukisi investointeja suunnittelevien yritysten rahoituksen saantia. Lisäksi tarvitaan muita keinoja rahoituksen pullonkaulojen poistamiseen. Tässäkin valtiolla voi olla roolinsa, kuten Sipilän kasvurahastomallissa on esitetty. 

Investoinneista säästäminen on tulevaisuuden kilpailukyvystä säästämistä. Aivan väärä lääke työttömyyden taittamiseen. 

Työttömyysluvuista puhuttaessa Pekkarinen latoin jälleen tylyt luvun pöytään: suorat työttömyydestä aiheutuvat kustannukset ovat noin 4,5 miljardia euroa ja välilliset kustannukset noin 6 miljardia euroa, työttömyyden inhimillisiä ongelmia unohtamatta.

Edelleen työttömyyden vaikeimmat ongelmat ovat nekin hankaloitumassa entisestään. Kolmen vuoden aikana nuorisotyöttömyys on noussut noin 40%:lla ja pitkäaikaistyöttömyys yli 80 %:lla.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Olen vakuuttunut Katrin poliittisesta osaamisesta kuunnellessani häntä useita kertoja. Katrin selkeä ihmistä lähellä oleva sanoma on selkeää. Katri ymmärtää, että Suomi on erilaisten alueiden maa. Keskusta on erilaisten ihmisten kansanliike, jota Katri Kulmuni on paras johtamaan."