12.10.2015

TET-harjoittelussa eduskunnassa

Rovaniemeläinen Ounasjoen peruskoulun 9. luokan oppilas Martta Ollila oli kansanedustaja Katri Kulmunilla TET-harjoittelussa eduskunnassa 28.9.-2.10.2015. Tässä Martta kirjoittaa TET-viikon kokemuksistaan.

Katri ja Martta Pikkuparlamentin ravintolassa
Katri ja Martta Pikkuparlamentin ravintolassa

 

Halusin pitkän aikaa TET-harjoitteluun eduskuntaan ja pyrin ensimmäisen kerran sinne jo keväällä, mutta paikkaa en saanut. Sen sijaan nyt syksyllä onnisti, ja olin todella tyytyväinen saadessani harjoittelupaikan kansanedustaja Katri Kulmunilta opinto-ohjaajan avustuksella.

Ensimmäinen päivä jännitti, jopa pelotti, aivan kauheasti. En meinannut saada tuttavaperheen luona nukuttua ja aamulla oli levoton olo. Pikkuparlamentin aulassa minua odotti kuitenkin Katrin ystävällinen avustaja, Iiris Jakola. Hänen kanssaan oli mukava kierrellä Pikkuparlamentin tiloja läpi ja hiljalleen rohkenin kyselemään kansanedustajan työstä, avustajan työstä ja politiikasta. Tapasin Katrin ensimmäistä kertaa vasta tiistaina ja jälleen kerran pelotti. Päivän aikana pyöri mielessä kaikenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä, millainenkohan se Katri oikein on ja mitä, jos hän ei nyt ollenkaan pidä minusta. No, aika turhia ajatuksia nuo loppujen lopuksi olivat, kun toimistoon astui pirteä Katri. Hankalahan sellaisen persoonan lähellä oli enää mitään jännittää.

Keskiviikkona pääsin seuraamaan täysistuntoa, joka käsitteli Suomen kustannuskilpailukykyä. Aluksi epäilin, että tylsistyisin, mutta kovin oli hilpeä meno istuntosalissa, kun kuultiin Arhinmäen laulavan. Kirjoitin myös TET-viikon projektiani, mediaseurantaa Suomen turvapaikanhakijoista. Torstaina vierailin Iiriksen kanssa Keskustan puoluetoimistolla ja autoin järjestämään tapaamista, jossa Lapin yliopiston politiikkatieteiden opiskelijat tapasivat Katrin. Olin myös itse kuuntelemassa, kun Katri kertoi, kuinka hän päätyi kansanedustajaksi. Illalla kävimme Iiriksen kanssa katsomassa Eduskunta III -näytelmää Helsingin Ryhmäteatterissa.

Perjantaina Katri esitteli minulle valiokuntien kokoushuoneita, jonka jälkeen kirjoitin loppuun mediaseurantani. Viikon lopuksi oli suoraan sanottuna aika haikeat fiilikset itsellä. En olisi millään halunnut lähteä, kun viikko oli ollut todella mukava ja Katri ja Iiris aivan mahtavia työkavereita! Onneksi Katri otti minut harjoittelijaksi, sillä nyt olen taas hieman varmempi siitä, mitä tulevaisuudessa haluan työkseni tehdä. Suuret kiitokset viikosta Katrille ja Iirikselle!

 

Martta Ollila, Ounasjoen peruskoulu

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Omalta osaltani tuen ja tulen äänestämään Katri Kulmunia. Katri on määrätietoinen alueellisen ja sosiaalisen tasa-arvon rakentaja ja hänellä on aito ja voimakas tahto toteuttaa Keskustan arvojen mukaista politiikkaa tiiviissä yhteistyössä kentän kanssa niin puolueen kannatuksen nousun kuin koko isänmaamme hyväksi. Tarttukaamme toimeen ja ja se toivo paremmasta toteutuu!"