25.3.2015

Miten Suomi kisakuntoon - Tervakuksassa tuvan täydeltä kysymyksiä

Kiersin Suomen Akatemian tutkimuksessa Suomen vaikutusvaltaisimmaksi ministeriksi valitun Maurin Pekkarisen ja kansanedustaja Markus Lohen kanssa. Tervakuksassa oli enemmän väkeä kuin pääministeri Stubbin vieraillessa.  Puhuimme etenkin siitä, mitä keinoja meillä on käytettävissä sen eteen, että suomalainen työ pärjää kansainvälisesti.

Pekkarisen analyysi Suomen tilanteesta oli lyhyesti sanottuna tyly.

Pekkarinen vertasi Suomen tilannetta Ruotsiin, jälkimmäisen vahvaksi eduksi. Eurojäsenyyden myötä emme ole voineet rahapolitiikan keinoin turvata vientituotteittemme kilpailukykyä. Ruotsi on sitä vastoin suhdanteet huomioinut ja voinut Ruotsin kruunun arvoa säätää eli tässä tapauksessa laskea. Näin Ruotsi pystyi osaltaan suojautumaan metsäteollisuuden rakennemuutokselta. Kovimmat iskut otti vastaan Suomi. 

Ruotsissa talous on kasvanut kaiken aikaa. Sitä vastoin EU: n komission tuoreimman arvion mukaan talouden kehitysnäkymät asettuvat Suomessa EU: n 28 maan joukossa sijalle 26. 

Pekkarisen mukaan myös finanssipolitiikan keinot, eli valtion budjetin kautta päätettävät verot ja määrärahat, ovat valtionvelan myötä rajalliset.

Tärkeimmäksi kilpailukykyä parantavaksi seuloutuu siten työmarkkinajärjestelmä. Pekkarisen mukaan nyt on kyettävä sopimaan kaikkien intressiryhmien kesken siitä, että uudistamme työmarkkinoita joustavammaksi ja asetamme työn hinnan oikealle tasolle. On yksinkertaisesti sitouduttava tekemään enemmän.

Omassa puheenvuorossani korostin luonnonvarojemme ja koulutuksemme merkitystä uuden kasvun aikaan saamiseksi.  

Meillä jää jatkuvasti valtava määrä kotimaista, uusiutuvaa puuta hyödyntämättä. Joka vuosi kasvavasta puun määrästä, peräti neljännes, vähän rumasti sanottuna, mätänee käyttämättömänä metsään. 

Samaan aikaan Suomessa noin puoli miljoonaa työkykyistä ihmistä on vailla työtä, Lapissa suhteellisesti vielä useampi. 

Meillä on ollut perinteisesti myös hyvä koulutusjärjestelmä, jonka alasajon nykyinen hallitus aloitti. Mielestäni meillä ei ole muuta vaihtoehtoa koulutuksen osalta kuin luottaa tulevaan, luottaa siihen, että jatkossakin pärjäämme osaamiselle. Palkkojen polkumyyntiin meillä ei kannata kilpailla, emme sitä kisaa voita. Samaa mieltä olen kuitenkin erittäin maltillisten palkkaratkaisujen osalta, olettaen, että siten saadaan osaamisemme paremmin maailmalle kaupaksi ja siten sadat tuhannet työttömät takaisin työelämään.

 

Tuemme Katri Kulmunia Keskustan puheenjohtajaksi

16.7.2019

Lista tukijoista täydentyy kohti Keskustan ylimääräistä puoluekokousta.

 

Tule mukaan!

Lue lisää
Helsingin Keskustanaiset: Katri saa koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen

15.7.2019

Katri Kulmuni onnistuu varmasti saamaan koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen, oman äänen löytämiseen ääripäitten välille. 

 

Uskon sydämestäni, että Katri Kulmuni onnistuu kokoamaan keskustasta voittajatiimin.

 

Päivi Mononen-Mikkilä

Keskustanaisten Helsingin piirin puheenjohtaja

Lue lisää
Katri Kiihtelysvaaran markkinoiden suosikki

15.7.2019

Kat­ri Kul­mu­ni oli suo­si­tuin eh­do­kas kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­jak­si kes­kus­tan Kiih­te­lyk­sen pai­kal­li­syh­dis­tyk­sen Kiih­te­lys­vaa­ran ke­sä­mark­ki­noil­la te­ke­mäs­sä mie­li­pi­de­ky­se­lys­sä.

 

Kysely ei kerro val­ta­kun­nal­li­sesta kannatuksesta. Vuorenvarmasti se kertoo paljonkin pienten kylien ja sorateiden asukkaiden näkemyksestä.  

Lue lisää
Anna-Liisa Leikkola: Katri keskustan puheenjohtajaksi

12.7.2019

Mielestäni Katri Kulmuni on nuori ja pätevä nainen keskustan puheenjohtajaksi.

Nyt keskustan puheenjohtajaksi tarvitaan rohkeaa ja päättäväistä naista, joka nostaa keskustan uudelleen johtavaksi puolueeksi ja suunnannäyttäjäksi yhteiskunnassa. Siinä työssä Katri Kulmunin rinnalla tarvitaan meistä jäsenistä jokaista. Kouvolassa tavataan!

Anna-Liisa Leikkola

keskustan kunniajäsen, herastuomari

Lapua–Seinäjoki

Lue lisää
Keskustan kentän suosikki puheenjohtajaksi on Ilta-Sanomien kyselyssä elinkeinoministeri Katri Kulmuni

4.7.2019

Kulmunia tehtävään kannatti yhteensä 40,7 prosenttia vastanneista. IS lähetti kyselyn 708 keskustan kenttävaikuttajalle ja siihen vastasi 300 henkilöä. 

 

Kyselyyn vastanneet ovat keskustan paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallitusten sekä keskustanaisten ja keskustanuorten johdon jäseniä.
 

Lue lisää
EU-puheenjohtajuuskauden ensimmäinen ministerikokous

4.7.2019

Kyllä on kannattanut istua koulussa kielitunneilla. Suosittelen kaikille nuorille. Tänään niistä oli totisesti hyötyä, kun pääsin johtamaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ensimmäistä ministerikokousta. 

 

Olen päässyt tututstumaan jo useampaan Euroopan kollegaan. Myös kansainväliset asiat ovat monesti ihmisten välisiä. Teemana ilmastonmuutos, mutta positiivisella kulmalla. Teknologia auttaa meitä tästäkin selviämään. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri Kulmuni on määrätietoisesti ja vastuullisesti työtehtäviinsä sitoutuva nainen. Hän tuntee isänmaan erityispiirteet ja tarpeet, niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Katrin korkea moraali, rohkeus ja keskustelutaito muodostavat ihmisten välisen yhteistyön tuloksellisuutta."