30.8.2017

Terrorismi ei saa uhata arkeamme

Kirjoitus on julkaistu kolumnina KemiTornio-kaupunkilehdessä 30.8.2017.

Todennäköisesti Suomen ensimmäinen terrorismirikos tapahtui viikko sitten perjantaina Turussa. Moni piti mahdollisena, jopa todennäköisenä, että Suomeenkin saattaa osua jonkun tai joidenkin hullujen isku. Aurinkoinen päivä muuttui sysimustaksi. Iskut lähialueilla ovat kietoneet verkkoa yllemme - meilläkin saattaisi sattua jotain ikävää.

Turun jälkeen mietitään, mitä olisi voitu tehdä toisin. Äärioikealla syytetään ulkomaalaistaustaisia lähtökohtaisesti epäilyttäviksi, äärivasemmalla ei ehkä vieläkään haluta puhua iskusta sen rikosnimikkeellä. Keskellä halutaan vain saada tällainen hulluus loppumaan.

Jokaisessa porukassa on valitettavasti aina omat väärintekijänsä. Pahoja ihmisiä löytyy myös turvapaikanhakijoiden joukosta. Turun epäillyllä oli turvapaikkaprosessi kesken.

Enemmistö ei saa turvapaikkaa. Päätöksestä voi valittaa, mutta palauttaminen voidaan toimeenpanna. Prosessit ovat pitkiä. Viranomaisilla täytyy olla resurssit käsitellä valitukset ja tarvittaessa myös maasta poistamiset ripeästi.

Jotta kansainvälisiin sääntöihin pohjaava järjestelmämme pysyy pystyssä, pitää valtioiden noudattaa tekemiään ja sopimiaan sääntöjä. Henkilö, joka ei ole oikeutettu turvapaikkaan palautetaan. Yleensä poistutaan vapaaehtoisesti. Ketään ei voi palauttaa kuolemaan tai kidutukseen. Se on selvä. Se on laitonta.

Mistä tietää, onko jossain turvallista? Sitä varten on viranomaistiedustelua ja kansainvälistä yhteistyötä. Maakohtainen turvallisuustilanne ei ole poliitikkojen mielipidekysymys. Niistä vastaavat asiantuntijat.

Edellinen hallitus poisti väliaikaisen oleskeluluvan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilta. Väliaikaisen oleskeluluvan myötä turvapaikkaprosessin kertaalleen läpikäyneet voisivat saada kielteisestä päätöksestä huolimatta oleskeluluvan. Nyt oppositiopuolueet eli osa entisistä hallituspuolueista haluaisi sen takaisin.

Etelä-Eurooppaan tulee yhä satojatuhansia ihmisiä vuodessa. Suomelle on keskeistä eurooppalaisten järjestelmien toimivuus. Mantereen laidalla meidän tulee nähdä, että jossain vaiheessa tilanteet voivat kääntyä päälaelleen. Silloin emme halua, että muu Eurooppa sanoo etteivät ole kiinnostuneita auttamaan. Itä-Euroopan mailta täytyy vaatia solidaarisuutta ja tilanne täytyy saada rauhoittumaan Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Tarvitaan eurooppalainen ratkaisu.

Suomalaisten sisällä särkyi Turun teon myötä. Terrorismi ei voita. Terrorismi on väkivaltaa, joka pitää kitkeä juuriaan myöten. Se ei lähde helposti, mutta irti siitä päästään.

Paras keino jatkaa on palata arkeen. Terrorismi ei pysty estämään sitä, vaikka juuri sen se haluaisi tehdä.

 

Katri Kulmuni

kansanedustaja (kesk.)

Katrista matkan varrella sanottua

"Katrilla on taitoa kohdata ihminen, tietoa yhteiskunnasta sekä vahvat näkemykset maamme tulevaisuudesta."