8.2.2015

Tästä asiasta olen Soinin kanssa samaa mieltä

Huomasin, että Timo Soini oli nostanut Yle-veron esille. Kovin monesta asiasta en Soinin kanssa ole samaa mieltä, mutta tästä kyllä.

Takuueläkkeellä elävä maksaa Yle-veroa 90 euroa vuodessa. Suomen kaikkein suurituloisimmat puolestaan 143 euroa. Tässä voisi olla kyllä oikeudenmukaisempikin jako.

Huomasin, että Timo Soini oli nostanut Yle-veron esille. Yle-vero korvasi paljon parjatun tv-lupamaksun vuoden 2013 alusta lukien. Vero peritään, käytti Ylen:n palveluita tai ei.

Sitä Soini ei enää muistanut mainita, että Yle-verosta päätettiin aikoinaan kaikkien puolueiden yhteispäätöksellä. Uudistus oli sinänsä kannattava ja selvensi oleellisesti tilannetta, vaikka vähensikin poliisien sivuansioita tv-lupatarkastusten käytyä tarpeettomiksi. Veroa keräämistapaa tulisi kuitenkin tarkistella, mikäli eri puolueilla olisi tähän valmiuksia.

Kyseessä on kuitenkin melko hurja, lähes euromääräisesti tasavero. Takuueläkkeensaaja maksaa Yle-veroa 90 euroa vuodessa. Kaikkein suurituloisimmat puolestaan 143 euroa. Takuueläkeläiselle tuo 90 euroa tarkoittaa tasan 1 prosenttiyksikön kiristystä verotukseen, suurituloiselle 143 euroa voi olla 0,1 prosenttiyksikköä. Tässä olisi tarkistuksen paikka.

Yle-veroa peritään myös yrityksiltä (pois lukien henkilöyhtiöt), joiden tulos ylittää 50 000 euroa vuodessa. Yritysten veroa perusteltiin sillä, että kyseessä on sellainen palvelu, joka on laajasti eri yhteiskuntatahojen – sekä perheiden että yritystoiminnan – käytettävissä.

Toinen kysymys on se, että yrityspuolellakin vero aika tasaveroluonteinen. Veron määrä on 140 euroa, jos yrityksen tulo on 50 000 euroa. Vero nousee asteittain siten, että 3 000 euron maksimimäärä saavutetaan n. miljoonan euron tuloksella.

Nokia, Neste ja Stora Enso maksavat siis saman 3000 euron veron kuin esim. monet lappilaiset yritykset. Voisin kuvitella, että Yle:n palveluille on kuitenkin isoissa konttoreissa on edes teoreettisesti enemmän käyttöä kuin metallipajoilla. Tässä olisi toisen tarkistuksen paikka, ihan samalla tavalla oikeudenmukaisuussyistä.

Yle on sinänsä tarpeellinen tuo mm. laajan aluetoimituksensa kautta aitoa lisäarvoja Suomelle. Pidetään tästä kiinni ja kerätään Ylen rahat oikeudenmukaisesti.

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri Kulmuni on sanavalmis, päämäärätietoinen ja silti poikkeuksellisen empaattinen poliitikko. Katri on yllättänyt monet myös osaamisellaan ja kannatuksellaan eri vaaleissa ja tekee sitä myös jatkossa."