31.3.2015

Suomeen tarvitaan rehtiä aluepolitiikkaa

Vierailin Rovaniemellä ja jäin pohtimaan Lapin pääkaupungin kehittämistä suhteessa siihen Etelä-Suomeen isoon kirkkoon. Kaikki on lopulta aluepolitiikkaa – sekin, että tuetaan Helsingin yliopistoa! Pidetään me omastamme kiinni. 

Kaikki on lopulta aluepolitiikkaa – sekin, että tuetaan Helsingin yliopistoa!

Minua oikeastaan vähän suututtaa se, millaisia asenteita pääkaupunkiseudulta löytyy maakuntien kehittämistä vastaan. Näitä olen joutunut kohtaamaan monia eri luottamustehtäviä hoitaessaan.

Jos jotain tehdään Helsinkiin, niin se on kansallinen hanke, johon yhteisten varojen käyttämistä ei paheksuta. Mutta jos jotain yhteiskunnallisesti hyvinkin merkittävää perustetaan maakuntiin, niin sitten sitä kutsutaan aluepolitiikaksi!

Ja kuitenkin – mistä Suomi maailmalla tunnetaan? Lapista! Aivan varmasti Lappi tunnetaan maailmalla paremmin kuin Helsinki.

Tämä tulisi kaikkien suomalaisten tiedostaa ja toimia Suomen kansainvälisessä markkinoinnissa sen mukaan.

– Ihan samat uhat, jotka kohdistuvat Lapin yliopistoon, uhkaavat varmasti myös esim. ammattikorkeakoulua, jonka kehittämiseen on jatkuvasti panostettava. Pohjoisessa on Suomen tulevaisuus, mutta se edellyttää asian huomioimista myös koulutuspolitiikassa.

– Keskusta perustettiin sivistysliikkeeksi, mutta sillä täytyy olla tulevalla vaalikaudella aikaisempia vahvempi ote sivistyspolitiikassa. Esimerkiksi Kajaanin opettajankoulutuksen lopettaminen, vaikka se olikin kokoomuslaisen ministerin vastuulla, söi kannatustamme. Ihmiset kokivat, ettemme tehneet tarpeeksi estääksemme sen.

Alueellisesti kattava koulutus on koko maan etu – niin peruskoulun, toisen asteen koulutuksen, korkeakoulujen kuin vapaan sivistystyönkin osalta. Pieni maa ei voi kilpailla määrällä, joten sen on panostettava laatuun, ja sivistyspolitiikan keinoin voidaan välillisesti nostaa maamme kilpailukykyä merkittävästikin.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on ehdokkaista tuorein kasvo, juuri sellainen jota 2020 luvun Keskusta kaipaa ja tarvitsee. Hänellä ei ole poliittista, eikä muuta kiviriippaa harteillaan. Katri on ulospäin suuntaununut, sekä idän että lännen, ja varsinkin Suomen aluepolitiikan osaaja."