7.3.2015

STT: Kansanedustajista vain yksi alle 30-vuotias

Kun vuonna 2011 valittiin nyt työskentelevä kansanedustajajoukko, Arkadianmäelle pääsi kymmenen alle 30-vuotiasta kansanedustajaa.

Kuluneen neljän vuoden aikana eduskunnassa on ehditty kuitenkin viettää useat 30-vuotisjuhlat. 

Nykyisten kansanedustajien keski-ikä on yli 50-vuotta. 

 

Johanna Juupaluoma/ STT

Ensi viikolla nykyinen eduskunta pitää viimeiset täysistuntonsa ennen vaaleja. Kun vuonna 2011 valittiin nyt työskentelevä kansanedustajajoukko, Arkadianmäelle pääsi kymmenen alle 30-vuotiasta kansanedustajaa. Kaksikymppisten kansanedustajien määrä moninkertaistui huomattavasti vuoden 2007 vaalien jälkeiseen eduskuntaan nähden, jolloin kansanedustajista vain kaksi oli alle 30-vuotiaita.

Kuluneen neljän vuoden aikana eduskunnassa on ehditty kuitenkin viettää useat 30-vuotisjuhlat. Viimeisimpänä pyöreitä ovat täyttäneet vuonna 1984 syntyneet Vesa-Matti Saarakkala (ps.) ja Heikki Autto (kok.).

Kahdestasadasta kansanedustajasta enää vain yksi onkin nykyisen kansanedustajakautensa päättyessä alle 30-vuotias. Hän on perussuomalaisten Olli Immonen, joka valittiin 25-vuotiaana Oulun vaalipiiristä eduskuntaan. Muutama viikko takaperin 29-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyt Immonen on asettautunut ehdokkaaksi myös tuleviin eduskuntavaaleihin.

Sen sijaan nykyisistä kansanedustajista kaikkein vanhin, 82-vuotias Jörn Donner (r.) on jättämässä eduskunnan. Donner nousi vuonna 2013 eduskuntaan varasijalta, kun Astrid Thors (r.) siirtyi Etyjin vähemmistövaltuutetuksi.

Neljä vuotta sitten eduskuntaan valittujen kansanedustajien keski-ikä oli 47,8 vuotta. Edustajien keski-ikä ei juurikaan laskenut nuorista edustajista huolimatta, sillä vuonna 2007 valittujen kansanedustajien keski-ikä oli 47,9 vuotta.

 

Kaikkein nuorimpana kansanedustajauransa on aikoinaan aloittanut nykyinen Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, joka valittiin 22-vuotiaana kansanedustajaksi vuonna 1972.

http://www.pohjolansanomat.fi/Kotimaa/1194965519993/artikkeli/kansanedustajista+enaa+vain+yksi+on+alle+30-vuotias+han+on+eduskunnan+kuopus.html

 

Katrista matkan varrella sanottua

Kiitos Katri kuluvan valtuustokauden hyvästä yhteistyöstä. On ollut helppo työskennellä rehdin, suoraselkäisen ja yhteistyökykyisen valtuuston puheenjohtajan kanssa. Toivon sinulle henkilönä menestystä tulevissa eduskuntavaaleissa ja vilpittömästi toivon sinun pääsevän Arkadianmäelle ajamaan Tornion ja lähialueen asioita. Olisi tosi mukava, että Torniollakin olisi oma valtiopäiväedustaja, kun Haaparannallakin on.