28.2.2015

Simossa energia-asioita puimassa

Lauantai-iltaa vietin Simossa Lounaskahvila Helmessä. Simoon liittyy vahvasti energia-asiat.

Perinteinen turve- ja metsäenergiapitäjä on ydinvoiman livettyä Pyhäjoelle panostanut myös tuulivoimaan.

Simoon liittyy vääjäämättä metsään ja energiaan liittyviä asiat. 

Haluan nostaa esiin oikean energiapolitiikan valuvian. Pohjois-Suomen asioista päätetään yhä useammin niiden toimesta, joita päätösten seuraukset eivät suoraan koske.

Näin on ollut korostetusti kuluneella hallituskaudella. Etelä-Suomen kaupungeista kannatuksensa ammentavat Vihreät saivat Kataisen hallituksessa kokoonsa nähden liian suuren painoarvon. Erityisesti kaksi hallituksen lakihanketta tulisi arvioida mitä pikimmiten uudelleen.

Ensinnäkin turpeen luvituksesta on vaikeutettu kohtuuttomasti luonnonarvojen perusteella. Nyt voimaantulleen ympäristönsuojelulain vain vähän ojitettuja soita ei voisi avata turvetuotantoon kuin aivan poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kuitenkin juuri Lapissa on valtava määrä näitä osin ojitettuja soita. Etelä-Suomessa nämä ovat harvinaisia ja laki siellä siten varmasti perustellumpi.

Toiseksi eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä laki, joka uhkaa puolittaa metsähakkeen tuen puoleen osasta metsästä tulevasta hakkeesta. Tuki tarvitaan nostamaan kotimainen metsähake tuontikivihiilen edelle. Uudistuksen jälkeen täyttä tukea saisi vain sellainen jae, jolle ei edes teoriassa ole muuta käyttöä kuin polttaminen. Juuri Lapissa on valtavat harvennushakkuurästit.

Molemmat lait on säädetty Etelä-Suomea varten Lapin erityisolosuhteet sivuuttaen. Järjestelmät saattavat Suomen mittakaavassa olla perusteltuja, mutta Lapin näkökulmasta kyyti on ollut kylmää.

Yhdet ja samat säännöt eivät toimi Etelä-Suomessa ja Lapissa. Tämä myöntämällä Lapin olosuhteet olisi kaikissa näissä edellä mainituissa tapauksissa voitu huomioida. Nyt Lapin luonnonvaroja ei siinä määrin saada koko maata hyödyttävään käyttöön, kuin olisi mahdollista. 

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on aivan mahtava, tsemppiä vaaleihin!"