20.2.2015

Ranualla Eija-Riitta ja Timo Peisalla: miten ikäihmisille riittävät terveyspalvelut?

Kunnassa, jossa on poikkeuksellisen paljon lapsia ja ikäihmisiä, tulisi olla myös poikkeuksellisen toimivat palvelut.

Tämä tulisi päättäjien myös jatkossa ymmärtää. Nyt Helsingin keskuskirjastosta sanottiin sen olevan kansallisen hankkeen.

Hyvä niin, mutta kansallinen hanke on sekin miten turvataan lapsille ja ikäihmisille riittävät palvelut heidän asuinseudullaan.

Ranua on saanut valtakunnan julkisuutta pariinkin otteeseen kuluneen vuoden aikana. 

Valtava vahvuus, kunnan perustaman maailman pohjoisin eläinpuisto ja sen ilmiömäinen menestystarina, jääkarhu, toi otsikoihin talvella syntyneet pennut. Valitettavasti elämä ei kantanut, vaan pienokaiset menehtyivät melko nopeasti syntymänsä jälkeen. 

Toinen uutinen oli Ranualle tulevat maan suurimmat valtionosuudet. Yleisöpalstalla moni intoutui puhumaan elättikunnasta ja muuta sen sellaista, mitä äkkiseltään otsikosta mieleen tulee. 

Asia kestää kuitenkin tarkemman arvion mennen tullen.

Ranualla on erityisen paljon lapsia ja nuoria. Ikärakenne on kuitenkin poismuuton myötä Suomen vanhimmasta päästä.

Valtionosuuksilla turvataan perustuslain edellyttämät julkiset palvelut kaikille suomalaisille.

Toisin sanoen, ei ole niinkään lappilaisia, ranualaisia tai helsinkiläisiä ikäihmisiä, on vain suomalaisia ikäihmisiä, joiden kaikkien terveyspalvelut tulee turvata.

Ei ole niinkään lappilaisia lapsia ja nuoria, on vain suomalaisia nuoria, jotka ansaitsevan pääsyn hyvään kouluun kaikkialla Suomessa.

Taustalla ei ole enempää kuin vähempää linjanveto siitä, että vahvemmat pitävät heikommista huolta.

Vahvuuksia Ranualta löytyy koulutuksen ja terveydenhuollon lisäksi mm. matkailusta. 

Eläinpuiston perustaminen on ollut aikoinaan äärimmäisen kova veto kuntapäättäjiltä. Päätös on poikinut muutakin matkailutoimintaa. Mökkeilyssä Simojärvi on omassa luokassaan, ainakin minun kesässäni. Kertakaikkisen hienoa luontoa ja rauhaa.

Ja joka kerta kun Ranuasta puhuu, tulee muistaa hillamarkkinat. 

Tämän viimeksi Kirovskilaiset ystävyyskaupunkivieraamme, jotka viime keskiviikkona Torniossa käydessään ja hilloja syödessään muistelivat sen paikkakunnan nimeä, jossa oli ne mainiot hillamarkkinat. Ranuahan se on.

 

Tuemme Katri Kulmunia Keskustan puheenjohtajaksi

16.7.2019

Lista tukijoista täydentyy kohti Keskustan ylimääräistä puoluekokousta.

 

Tule mukaan!

Lue lisää
Helsingin Keskustanaiset: Katri saa koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen

15.7.2019

Katri Kulmuni onnistuu varmasti saamaan koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen, oman äänen löytämiseen ääripäitten välille. 

 

Uskon sydämestäni, että Katri Kulmuni onnistuu kokoamaan keskustasta voittajatiimin.

 

Päivi Mononen-Mikkilä

Keskustanaisten Helsingin piirin puheenjohtaja

Lue lisää
Katri Kiihtelysvaaran markkinoiden suosikki

15.7.2019

Kat­ri Kul­mu­ni oli suo­si­tuin eh­do­kas kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­jak­si kes­kus­tan Kiih­te­lyk­sen pai­kal­li­syh­dis­tyk­sen Kiih­te­lys­vaa­ran ke­sä­mark­ki­noil­la te­ke­mäs­sä mie­li­pi­de­ky­se­lys­sä.

 

Kysely ei kerro val­ta­kun­nal­li­sesta kannatuksesta. Vuorenvarmasti se kertoo paljonkin pienten kylien ja sorateiden asukkaiden näkemyksestä.  

Lue lisää
Anna-Liisa Leikkola: Katri keskustan puheenjohtajaksi

12.7.2019

Mielestäni Katri Kulmuni on nuori ja pätevä nainen keskustan puheenjohtajaksi.

Nyt keskustan puheenjohtajaksi tarvitaan rohkeaa ja päättäväistä naista, joka nostaa keskustan uudelleen johtavaksi puolueeksi ja suunnannäyttäjäksi yhteiskunnassa. Siinä työssä Katri Kulmunin rinnalla tarvitaan meistä jäsenistä jokaista. Kouvolassa tavataan!

Anna-Liisa Leikkola

keskustan kunniajäsen, herastuomari

Lapua–Seinäjoki

Lue lisää
Keskustan kentän suosikki puheenjohtajaksi on Ilta-Sanomien kyselyssä elinkeinoministeri Katri Kulmuni

4.7.2019

Kulmunia tehtävään kannatti yhteensä 40,7 prosenttia vastanneista. IS lähetti kyselyn 708 keskustan kenttävaikuttajalle ja siihen vastasi 300 henkilöä. 

 

Kyselyyn vastanneet ovat keskustan paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallitusten sekä keskustanaisten ja keskustanuorten johdon jäseniä.
 

Lue lisää
EU-puheenjohtajuuskauden ensimmäinen ministerikokous

4.7.2019

Kyllä on kannattanut istua koulussa kielitunneilla. Suosittelen kaikille nuorille. Tänään niistä oli totisesti hyötyä, kun pääsin johtamaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ensimmäistä ministerikokousta. 

 

Olen päässyt tututstumaan jo useampaan Euroopan kollegaan. Myös kansainväliset asiat ovat monesti ihmisten välisiä. Teemana ilmastonmuutos, mutta positiivisella kulmalla. Teknologia auttaa meitä tästäkin selviämään. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

Minulla on ilo olla mukana Katrin tukijoukossa ja olen huomannut Katrin olevan rauhallinen, hyvä kuuntelija sekä hyväntahtoinen ihminen.Hänellä on aito halu auttaa ja viedä lappilaisten asioita eteenpäin.Kannatan lämpimästi Katria edustamaan pohjoista.