15.5.2020

Puheenvuoro: Uusi arki

Kirjoitus on alunperin julkaistu Suomenmaassa 15.5.2020
 

Meil­lä kes­kus­ta­lai­sil­la on eri­tyis­tä an­net­ta­vaa Suo­men jäl­leen­ra­ken­ta­mi­seen. Ha­jau­te­tun yh­teis­kun­ta­ra­ken­teen kiis­tat­to­mat edut sekä ko­ti­mai­sen ruo­an­tuo­tan­non ja kaik­ki­nai­sen huol­to­var­muu­den mer­ki­tys ovat ko­ro­nak­rii­sin myö­tä jo­kai­sel­le sel­vää.

Muu­ta­ma viik­ko ta­ka­pe­rin hät­käh­din vie­des­sä­ni ros­kia. Ros­ka­ka­tok­sem­me pur­su­si tyh­jis­tä pah­vi­laa­ti­kois­ta. Ai­em­min päi­väl­lä lu­ke­ma­ni uu­ti­nen verk­ko­kau­pan lä­pi­lyön­nis­tä konk­re­ti­soi­tui edes­sä­ni.

Ko­ro­na­e­pi­de­mia on mul­lis­ta­nut suo­ma­lais­ten elä­mää mer­kit­tä­väl­lä ta­val­la. Etä­työ ei ole enää tu­le­vai­suu­den tren­di, vaan osa toi­mis­to­työ­tä te­ke­vien jo­ka­päi­väis­tä ar­kea. Eri­lai­set so­vel­luk­set ja yh­tey­den­pi­to­vä­li­neet ovat tul­leet suo­ma­lai­sil­le tu­tuik­si.

Lait­tei­den avul­la voim­me pi­tää yh­teyt­tä myös per­heen­jä­se­niim­me ja ys­tä­viim­me. Moni on ker­to­nut, mi­ten yh­tey­den­pi­to tär­kei­den ja rak­kai­den ih­mis­ten kans­sa on li­sään­ty­nyt, fyy­si­ses­tä etäi­syy­des­tä huo­li­mat­ta.

Us­kon, et­tä ar­kem­me muut­tuu py­sy­väs­ti. Em­me pa­laa enää täy­sin sa­man­lai­seen maa­il­maan kuin luu­lim­me as­tu­vam­me uu­den vuo­si­kym­me­nen al­ka­es­sa.

Kaikilta osin muu­tos ei ole pel­käs­tään huo­no asia. Vaik­ka ko­ro­na­e­pi­de­mia on ai­kam­me mer­kit­tä­vin in­hi­mil­li­nen krii­si, on mei­dän kes­ki­tyt­tä­vä vi­ruk­sen ni­tis­tä­mi­sen ohel­la myös uu­sien mah­dol­li­suuk­sien täy­si­mää­räi­seen hyö­dyn­tä­mi­seen.

Ko­ro­na­e­pi­de­mi­an jäl­kei­ses­sä maa­il­mas­sa on luo­ta­va pa­rem­pia edel­ly­tyk­siä ih­mis­ten hy­vin­voin­nil­le, toi­mi­vam­mal­le ar­jel­le ja luon­non­mu­kai­sel­le elä­mäl­le.

Jo­kai­sel­la suo­ma­lai­sel­la pi­tää ol­la ny­kyis­tä pa­rem­mat mah­dol­li­suu­det teh­dä omia esi­mer­kik­si työn­te­koon, asu­mi­seen ja per­heen ar­keen liit­ty­viä rat­kai­su­ja.

Suomen jäl­leen­ra­ken­ta­mi­nen edel­lyt­tää val­ti­on vah­vaa osal­lis­tu­mis­ta. Tu­le­vien el­vy­tys­rat­kai­su­jen on tu­et­ta­va uu­sien mah­dol­li­suuk­sien täy­si­mää­räis­tä hyö­dyn­tä­mis­tä.

Tämä tar­koit­taa pa­nos­tuk­sia esi­mer­kik­si va­lo­kaa­pe­lei­hin ja vii­den­nen su­ku­pol­ven mo­bii­li­da­ta­yh­teyk­siin sekä kou­lu­jen di­gi­val­miuk­sien kun­toon lait­ta­mi­seen. Asu­mi­ses­sa ja lii­ken­tees­sä pi­tää kor­va­ta ul­ko­mail­ta tuo­ta­via saas­tut­ta­via polt­to­ai­nei­ta uu­siu­tu­vil­la ko­ti­mai­sil­la.

Myös ih­mis­ten, yri­tys­ten ja mui­den yh­tei­sö­jen pa­nos­ta tar­vi­taan yh­tei­ses­sä ura­kas­sa.

Elin­voi­man ja hy­vin­voin­nin tiel­le as­tu­mi­nen edel­lyt­tää uut­ta ajat­te­lua koko yh­teis­kun­nas­sa, myös työ­e­lä­mäs­sä.

Kun työn­te­ke­mi­sen luon­ne muut­tuu, tar­vi­taan enem­män jous­to­ja ja lä­hem­pä­nä ih­mis­tä ta­pah­tu­vaa pää­tök­sen­te­koa. Näin luo­daan edel­ly­tyk­siä uu­den työn syn­ty­mi­sel­le koko maas­sa.

Muu­tos­ten kes­kel­lä on huo­leh­dit­ta­va työn­te­ki­jöi­den riit­tä­väs­tä tur­vas­ta, toi­meen­tu­los­ta ja kou­lu­tus­mah­dol­li­suuk­sis­ta.

Suomalaisten hy­vän ar­jen edel­ly­tyk­set syn­ty­vät pa­nos­tuk­sis­ta tu­le­vai­suu­teen – uu­siin mah­dol­li­suuk­siin ja toi­mi­vaan työ­e­lä­mään.

Näil­lä elin­voi­maa li­sää­vil­lä rat­kai­suil­la so­peu­dum­me par­hai­ten myös uu­teen ti­lan­tee­seen ja ai­em­paa ra­jal­li­sem­piin ta­lou­del­li­siin re­surs­sei­hin.

Mei­dän on kai­kin kei­non väl­tet­tä­vä ajau­tu­mis­ta näi­vet­ty­mi­sen tiel­le, ih­mis­ten toi­meen­tu­loa ka­ven­ta­viin ve­ron­ko­ro­tuk­siin tai hei­kom­pi­o­sai­siin is­ke­viin ra­jui­hin leik­kauk­siin, sur­kas­tu­mi­sen tiel­le.

Meil­lä kes­kus­ta­lai­sil­la on eri­tyis­tä an­net­ta­vaa Suo­men jäl­leen­ra­ken­ta­mi­seen. Ha­jau­te­tun yh­teis­kun­ta­ra­ken­teen kiis­tat­to­mat edut sekä ko­ti­mai­sen ruo­an­tuo­tan­non ja kaik­ki­nai­sen huol­to­var­muu­den mer­ki­tys ovat ko­ro­nak­rii­sin myö­tä jo­kai­sel­le sel­vää. 

Mo­ni­paik­kai­suus, joka mah­dol­lis­taa etä­työn te­ke­mi­sen, on vah­vas­ti kes­kus­ta­lai­nen ta­voi­te. Suo­mi tar­vit­see nyt vah­vaa Kes­kus­taa.