18.3.2015

PRO:n vaalipaneeli: Millä mallilla edistäisit perhevapaita?

Pääsin edustamaan Keskustaa ammattiyhdistysliike PRO:n vaalipaneeliin. Läpi käytiin kasvupolitiikkaa. 

Kysymys perhevapaista on kuitenkin erityisen mielenkiintoinen: olisiko meillä varaa taantumasta huolimatta tarjota pienten lasten vanhemmille enemmän aikaa lasten kanssa olemiseen?

Olisin valmis tähän panostamaan. Ylipäänsä koen, että pienten lasten vanhemmat ovat melkoisessa puristuksessa. Tähän saumaan tulevat työelämän joustot kantaa varmasti pitkälle työssäjaksamisessa ja muussa.

Tämänkaltainen toimi sopii mielestäni myös  hyvin tilanteeseen, jossa meillä on käytännössä 450 000 suomalaista työikäistä työelämän ulkopuolella. Sieltä saataisiin kenties osa nostettua takaisin työelämään tätä kautta, perhevapailijoita paikkaamaan.

Viimeksi kun tutustuin asiaan paremmin, oli Maria Kaisa Aulan perhevapaatyöryhmä luovuttanut paperinsa noin kolme vuotta sitten.

Työryhmä on tarkastellut laajasti koko perhevapaajärjestelmää, johon kuuluvat sekä vanhempainvapaat että muut pienten lasten hoitovapaat. Työn tarkoituksena oli selvittää vanhempainvapaajärjestelmän laajemman uudistamisen mahdollisuuksia.

A-malli perustui nykymalliin, jossa isän pitämää vapaata pidennettäisiin.

B-mallissa pidennettäisiin sekä isän vapaata että vanhempien yhteisesti jakamaa vapaata.

C-mallissa vapaa on jaettu kolmeen yhtä pitkään jaksoon (ns. 6+6+6 malli), joista yksi kuuluu äidille, yksi isälle ja kolmannen käytöstä vanhemmat päättävät keskenään.

Kaikissa näissä malleissa kummankin vanhemman asema paranisi. Malleissa ei myöskään kotihoidontukeen oltaisi puuttumassa. Perhevapaiden uudistamisen sijaan Kataisen hallitushan iski kyntensä kotihoidontukeen esittäen sen pakkokiintiöimistä. 

Mikä näistä perhevapaamalleista olisi sitten paras? 

Meillä on erilaisia perheitä, joilla on erilaisia elämäntilanteita. Sitä pitää kunnioittaa. On tärkeää, että perheiden valinnanvapautta tuetaan.

Malleista B-malli mahdollistaisi parhaiten myös vanhempien yhtäaikaisen perhevapaiden käytön.

Enemmän tässä taitaa olla kyse rahoituksesta.

Osa toivoo valtion rahoitusosuuden kasvattamista, osa pitäytyisi nykyisissä valtion, työnantajien ja työntekijöiden rahoitusosuuksissa. Rahoituksen kehittäminen voisi onnistua nykyisen sairausvakuutusjärjestelmän puitteissa eikä erillinen vanhempainvakuutus ole välttämätön tavoitteiden toteuttamiseksi.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on todella uuden polven poliitikko. Hän on hyvin kielitaitoinen, kansainvälinen, nuoresta iästään huolimatta kokenut ja äärikeskustalainen tahtonainen Lapista – varsinaissuomalaisen- kin kelpaa tukea! Tytöttelyn ja kommentit koke- mattomuudesta saa samantien heittä romukop- paan! Katrista saamme uuden ajan aatteellisen johtajan ja raikkaat kasvot puolueellemme.”