1.4.2015

Posti turvattava viitenä päivänä viikossa koko maassa

Kiertelin tämän päivän Seurujärven Jannen kanssa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Sodankylässä. Yksi puheenaiheista oli vanha kunnon posti - ja sen kova arvostus. Pelkona on, että jakelupäivät pätkitään viidestä kolmeen Kustin kassin keventyessä. Samalla menisi kuitenkin sanomalehtijakelu jo moni muu päivänkohtaisuutta vaatia posti.

Suomessa postin jakelu ja hinnoittelu on toiminut varsin hyvin. Postimaksu on sama, lähettipä postia mistä päin tahansa Suomea, mihin päin Suomea tahansa.

Myös jakelussa on lähdetty koko maan kattavasta, viitenä päivänä viikossa tapahtuvasta päiväpostista. Tätä edellyttää voimassa oleva postilaki.

Tätä haastaa viestinvälityksen mullistus. Laskut hoidetaan yhä useammin verkkopankin kautta, facebookit ja muut yleistyy kirjeiden sijaan. Sanomalehtiäkin tilataan paperisena yhä harvemmin.

Nämä kaventavat perinteisen postitoiminnan pohjaa. Postiksi takaisin nimensä muuttanut Itella on irtisanonut henkilöstöään. Paineet jokapäiväisen jakelun muuttamisesta kolmipäiväiseksi kasvavat.

Jo nyt sanomalehtien varhais- ja viikonloppujakelu on tiputettu pois Postin lakisääteisistä tehtävistä. Tämä näkyy meillä Lapissa etenkin pienissä kunnissa.

On edelleen esitetty, että myös viisipäiväisen päiväjakelun vähentämisen voisi aloittaa harvaanasutuilta seuduilta.

Olen jyrkästi vastaan ja viisipäiväisen jakelun kannalla. Myös kansan laaja enemmistö vastustaa nykyistä vähempiä jakelupäiviä. TNS Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan vain joka kolmas hyväksyisi kolmipäiväisen jakelun.

Oikeudenmukaisuuden vuoksi järjestelmään tulisi tehdä perälauta: mikäli harvennukseen mennään, tulisi sen koskea yhtä lailla koko maata. Tämä olisi sellainen oikeudenmukainen lukko, joka ei helposti murtuisi.

Posti on jakanut suomalaisten kirjeitä yli 375 vuotta. Uskon, että näin tulee olemaan jatkossakin.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on todella uuden polven poliitikko. Hän on hyvin kielitaitoinen, kansainvälinen, nuoresta iästään huolimatta kokenut ja äärikeskustalainen tahtonainen Lapista – varsinaissuomalaisen- kin kelpaa tukea! Tytöttelyn ja kommentit koke- mattomuudesta saa samantien heittä romukop- paan! Katrista saamme uuden ajan aatteellisen johtajan ja raikkaat kasvot puolueellemme.”