29.10.2014

Pohjolan Sanomat: Jääkärit saivat muistolaatan Torniossa

Tornion yhteislyseon lukiolla paljastettiin muistolaatta sata vuotta sitten jääkäreiksi lähteneiden oppilaiden kunniaksi.

Jääkäriliike syntyi sata vuotta sitten. Torniosta lähti aikanaan 36 nuorta miestä jääkäriksi Saksaan. Kaikkiaan jääkäreitä koulutettiin 1 987. Väkilukuun suhteutettuna Torniosta lähti varsin paljon nuoria miehiä. Kaikkiaan Lapista lähti 105 henkilöä sotilasoppiin Saksaan tuolloin. Jääkäriliikkeen kantavaksi voimaksi muodostui tunnetusti Pohjanmaa, josta lähti hieman yli 40% jääkäreistä. 

Torniossa oli Tornion etappi, yksi Pohjois-Suomen ja jääkäriliikkeen vilkkaimmista rajan ylityspaikoista. Kävellessä Tornion katuja harvoin tuleekaan pohtineeksi, mitä kaikkea näillä seuduilla on ennättänyt historian saatossa tapahtua. Paljon. Naisten vahva rooli tuli jääkäriliikkeen tukena myös esiin ja esimerkiksi Martta-liiton alkuaikaan liittyy valistus- ja vapausaatteen laittomien julkaisujen levittämistä. 

Olen kiitollinen aikansa vastarintaliikkeelle, jääkäreille. Heidänkin ansiostaan saamme elää vapaassa, itsenäisessä ja demokraattisessa maassa. Toisinkin voisi olla. 

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on juurensa tunteva, tarmokas ja kompromissikykyinen, työtä pelkäämätön nainen, jolla on sydän paikallaan. "Ei ole järki iässä, se on päässä." -Katri käyttää päätään ajatteluun; se ei ole vain koristeena. Mielestäni Katri on kiinnostava persoona, kielitaitoinen ja ymmärtää keskustalaisen aluepolitiikan juuri samalla tavalla kuin minäkin. Ei yksinäinen puu valkeeta ota, sanotaan. Katri ei pysty yksin nostamaan Keskustan kannatusta viiden vuoden takaisiin lukemiin, mutta minä uskon, että hän on juuri oikea henkilö johtamaan Keskustaa tässä ajassa."