24.1.2015
Pohjanrannassa tanssin sijaan tiukkaa puhetta
Paavo Väyrysen kaksi päiväinen seminaari Eurooppalainen Suomi 2020 piti sisällään loistavia ulko- ja turvallisuuspoliittisia alustuksia. Myös päivänpolttavia kunta- sekä sosiaali- ja terveysuudistuksia käsiteltiin.
Palveluiden osalta on pidettävä kiinni siitä periaatteesta, että heikommasta pidetään huolta. Jos tämä vaatii muita paremmin pärjäävien ihmisten vahvempien alueiden panostusta heikompien turvaksi, on näin toimittava.
Ei ole olemassa mitään muiden elättikuntia, mutta paljon on sellaisia lappilaisia ja suomalaisia, jotka ikääntymisen, nuoruuden, sairauden, työttömyyden tai muun seikan vuoksi tarvitsevat ja ansaitsevat vahvempien tukea.

Paavo Väyrysen kaksi päiväinen seminaari Eurooppalainen Suomi 2020 piti sisällään loistavia ulko- ja turvallisuuspoliittisen alustuksia. Näitä seurasi myös katsaukset päivänpolttavista kunta- sekä sosiaali- ja terveysuudistuksista. Kanssani aiheista oli alustamassa kollegani Keminmaalta, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pertti Sakaranaho.
Puheessani keskityin paikallista tasoa laajempiin kysymyksiin. Hallintorakennelmat eivät ole mikään oikotie, joka ratkaisee kaikki ongelmamme. Asia on saanut aivan liian suuret odotukset harteilleen Kataisen hallituksen asetettua jättiläismäisen kuntauudistuksen kärkihankkeekseen.
Yhdenkään uuden työpaikan syntyminen ei liity mitenkään siihen, minkälainen kuntarakenne meillä on. Samoin meillä on sellainen väestöpohja kuin on, kuntarakenteesta riippumatta. Kuntauudistus ei ole mikään taikasauva ikääntyvän Suomen nuorentamiseen.
Kuntarakenne ei myöskään ratkaise ihmisten sairastavuuden kasautumista. Tällä hetkellä 10 % väestöstä käyttää 80 % sosiaali- ja terveyspalveluista?
Pakotettua kuntauudistusta tärkeämpää olisi luoda uutta työtä ja toimeentuloa ihmiselle ja keskittyä byrokraattisen laatikoiden rakentelemisen sijaan itse asioiden tekemisen ja aiempaa fiksumpaan toteuttamiseen.
Palveluiden osalta on pidettävä kiinni siitä periaatteesta, että heikommasta pidetään huolta. Jos tämä vaatii vahvempien alueiden panostusta heikompien turvaksi, on näin tehtävä.
Ei ole olemassa muiden elättikuntia, mutta paljon on sellaisia lappilaisia ja suomalaisia, jotka ikääntymisen, nuoruuden, sairauden, työttömyyden tai muun seikan vuoksi tarvitsevat ja ansaitsevat vahvempien tukea.
19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.
Lue lisää
18.3.2023
Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.
Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.
Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.
Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.
Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.
Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.
Lue lisää15.3.2023
Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.
Lue lisää10.3.2023
Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.
Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.
Sie päätät, jatkuuko työ!
Lue lisää3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.
Lue lisää24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.
Lue lisää