7.3.2013

Pelejä pelaamalla pelastetaan maailmaa

Talouskeskustelun keskiössä on viime vuodet ollut hokema kasvusta. Eurokriisin ja taloudellisen taantuman pyörteissä on suomalaisten käsketty panostaa uusiin kasvun mahdollisuuksiin. Yksi menestyksen kärjessä keikkuva kasvuala on peliteollisuus.

Nykylapset ovat lähes diginatiiveja. He ovat syntyneet kännykkä kädessä tai tietokone kourassa. Vempaimet joiden käyttöä varttuneempien on pitänyt opiskella, sujuu pikkuvintiöiltä luonnostaan. Peleillä pelaamista on pidetty lähinnä laiskojen nuorten pahanpäiväisenä harrastuksena. Sen on arveltu vieraannuttavan lapset vähintään todellisuudesta ja syövyttävän siinä sivussa myös mielen. Pelailevat puurtajat ovat omalla kehitystyöllään kuitenkin kyenneet luomaan kaupallisiin tarkoituksiin uusia sovelluksia ja toimintoja, joita miljoonapäiset väkimassat odottavat sormet syyhyten.

Malliesimerkki on tietenkin peliyhtiö Rovio, joka vihaisilla linnuillaan nosti alan arvostusta kotimaassaan. Peleistä tuli korkean tason innovaatioita. Kansainvälisiä läpimurtoja suomalaiset ovat pelikentillä tehneet toki jo aikaisemminkin. Sijoittamisen erikoislehti Arvopaperi on ennustanut Rovion liikevaihdoksi viime vuodelta tulosta 200-400 miljoonan euron väliltä. Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesin laskelmien mukaan alan kokonaisarvo Suomessa on tällä hetkellä noin 300 miljoonaa. Vuoteen 2020 mennessä arvoa mitataan miljardeissa. Toistaiseksi peliala työllistää Suomessa noin 1500 henkeä. Uusia työpaikkoja odotetaan syntyvän jopa 200 vuosivauhdilla.

Näin nörteistä tulikin huippuosaajia ja uusien Nokioiden synnyttäjiä. Se on vienyt yhden sukupolven lapsuuden ja nuoruuden, mikä kertoo projektin pitkäjänteisyydestä. Uudet menestystarinat eivät synny taivaasta tippumalla, vaan vuosikymmenten kovalla työllä.

Kansainvälisesti Suomi ei kilpaile koollaan, mutta koulutuksellaan kyllä. Koulutuksen pitää vastata ajan odotuksiin. Ensi syksystä alkaen ammattiopisto Lappian datanomiopiskelijat pääsevät kouluttautumaan myös pelien ihmeelliseen maailmaan. Toivottavasti näiden nuorten tietokonenerojen näppäimistöistä syntyy liuta uusia pelikuuluisuuksia kansantaloutemme vetureiksi.

Pari vuotta sitten eräs vanhempi teollisuusherra naureskeli minulle vinosti hymyillen, ettei pelejä pelaamalla maailmaa pelasteta. Hän ei olisi voinut olla enempää väärässä. Pelejä pelaamallapa hyvinkin. 

 

Kirjoitus on julkaistu kolumnina kaupunkilehti Kemi-Torniossa.

Tuemme Katri Kulmunia Keskustan puheenjohtajaksi

16.7.2019

Lista tukijoista täydentyy kohti Keskustan ylimääräistä puoluekokousta.

 

Tule mukaan!

Lue lisää
Katri Kiihtelysvaaran markkinoiden suosikki

15.7.2019

Kat­ri Kul­mu­ni oli suo­si­tuin eh­do­kas kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­jak­si kes­kus­tan Kiih­te­lyk­sen pai­kal­li­syh­dis­tyk­sen Kiih­te­lys­vaa­ran ke­sä­mark­ki­noil­la te­ke­mäs­sä mie­li­pi­de­ky­se­lys­sä.

 

Kysely ei kerro val­ta­kun­nal­li­sesta kannatuksesta. Vuorenvarmasti se kertoo paljonkin pienten kylien ja sorateiden asukkaiden näkemyksestä.  

Lue lisää
Helsingin Keskustanaiset: Katri saa koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen

15.7.2019

Katri Kulmuni onnistuu varmasti saamaan koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen, oman äänen löytämiseen ääripäitten välille. 

 

Uskon sydämestäni, että Katri Kulmuni onnistuu kokoamaan keskustasta voittajatiimin.

 

Päivi Mononen-Mikkilä

Keskustanaisten Helsingin piirin puheenjohtaja

Lue lisää
Anna-Liisa Leikkola: Katri keskustan puheenjohtajaksi

12.7.2019

Mielestäni Katri Kulmuni on nuori ja pätevä nainen keskustan puheenjohtajaksi.

Nyt keskustan puheenjohtajaksi tarvitaan rohkeaa ja päättäväistä naista, joka nostaa keskustan uudelleen johtavaksi puolueeksi ja suunnannäyttäjäksi yhteiskunnassa. Siinä työssä Katri Kulmunin rinnalla tarvitaan meistä jäsenistä jokaista. Kouvolassa tavataan!

Anna-Liisa Leikkola

keskustan kunniajäsen, herastuomari

Lapua–Seinäjoki

Lue lisää
Katri Hesarin haastattelussa: Tärkeitä asioita meille ovat keskustassa ovat alueellinen tasa-arvo, sopusointu luonnon kanssa, yritteliäisyys sekä yhteiskunnan turvaverkko

6.7.2019

Katri Kulmuni, jos sinut valittaisiin keskustan puheenjohtajaksi, mihin suuntaan veisit puoluetta?

”Menisimme syvemmälle keskustaan. En varmaan siirtäisi yhtään mihinkään, vaan korostaisimme keskustalle tärkeitä asioita.”

Lue lisää
Keskustan kentän suosikki puheenjohtajaksi on Ilta-Sanomien kyselyssä elinkeinoministeri Katri Kulmuni

4.7.2019

Kulmunia tehtävään kannatti yhteensä 40,7 prosenttia vastanneista. IS lähetti kyselyn 708 keskustan kenttävaikuttajalle ja siihen vastasi 300 henkilöä. 

 

Kyselyyn vastanneet ovat keskustan paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallitusten sekä keskustanaisten ja keskustanuorten johdon jäseniä.
 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Toimin aikanaan Katrin johtaman Lapin Keskustanuorten johtokunnan alaisena työntekijänä. Sain hänestä kuvan ahkerana, innostavana ja asiantuntevana keskusta-aatteeseen uskovana henkilönä."