25.3.2015

Päätöksenteko lähemmäksi kansalaisia - hallintohimmeleistä selkoa Ranualla

Päivän kolmas tilaisuus Ranualla Kiireen Rajassa. Täysi tuvallinen pääsi esittämään joitakin kysymyksiä, joista kaikista kuulsi huoli joko Ranuan palveluista tai työpaikoista. Erityisesti pohdimme sitä, mitä SOTE-soppa merkitsee aluehallinnolle. Olisiko tässä paikka tuoda valtaa lähemmäksi lappilaisia?

Pekkarinen piti ytimekkään, vaikkakin aika pitkän, puheenvuoron Suomen aluehallinnosta. Siitä on muodustumassa sekava, kallis ja epädemokraattinen. 

Valtion toimintojan ollaan kokoamassa hallinnonaloittain putkiksi, joiden aluejaot vaihtelevat huomattavasti. Yksi hallinnonala jakaantuu viiteen eri alueeseen, toinen seitsemään, kolmas yhdeksään, neljäs viiteentoista jne. Näiden jaottelujen mukaan sama kunta voi pahimmillaan olla kallellaan useaan eri suuntaan: yhdessä asiassa itään, toisessa länteen, kolmannessa pohjoiseen jne.

Itse olen ollut koko ajan huolissani sosiaali- ja terveydenhuollon eli Sote-uudistuksen ns. miljoonapiireistä. Alkuperäisen, keskustankin kuittaaman mallin mukaan Lappi olisi ollut osa Oulusta johdettua miljoonan asukkaan kokonaisuutta. Vanhustenhuollosta, perusterveydenhoidosta ja sosiaalitoimestakin olisi päätetty tämän miljoonapiirin puitteissa. 

Tähän liittyy vakava uhka siitä, että päätöksen teon keskittyessä keskittyvät myös palvelut. Miten esimerkiksi n. 4000 asukkaan Ranuan ääni kuuluu oululaisten ja rovaniemeläisten rinnalla palvelupisteistä päätettäessä?

Pekkarinen esitti tilaisuudessa suorilla vaaleilla valittavaa maakuntavaltuustoa. Sen alaiset toimielimet vastaisivat valtion sijaan eri toiminnoista eli maakuntahallinto olisi se elin, joka nykyisten valtion "putkivirastojen" ja osin kuntien sijaan vastaisi viime kädessä eri sektoreista (sote, ymp.hallinto, maakunnan kehittäminen, tiestön ylläpito, toisen asteen koulutus yms.). 

Tämä olisi epäilymättä liikku oikeaan suuntaan. Maakuntien sisälläkin kuitenkin keskittämisessä varsin helposti onnistutaan. Ranualtakin ovat monen monet palvelut menneet Rovaniemelle.

Pitäisin tärkeänä etenkin sote-palveluiden osalta - ja varsinkin mikäli se käsitetään laajana eli perusterveydenhoito ja sosiaalitoimi mukaan luettuna - että siinäkin pidetään kiinni tasosta, joka on mahdollisimman lähellä palveluita tarvitsevia.

Nykyiset sairaanhoitopiirit ovat monella tapaa toimivia, kunhan kustannuspuoleen saadaan tiukempi kuri.

 

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Minulla on ilo olla mukana Katrin tukijoukossa ja olen huomannut Katrin olevan rauhallinen, hyvä kuuntelija sekä hyväntahtoinen ihminen.Hänellä on aito halu auttaa ja viedä asioita eteenpäin. Kannatan lämpimästi Katria."