25.3.2015

Päätöksenteko lähemmäksi kansalaisia - hallintohimmeleistä selkoa Ranualla

Päivän kolmas tilaisuus Ranualla Kiireen Rajassa. Täysi tuvallinen pääsi esittämään joitakin kysymyksiä, joista kaikista kuulsi huoli joko Ranuan palveluista tai työpaikoista. Erityisesti pohdimme sitä, mitä SOTE-soppa merkitsee aluehallinnolle. Olisiko tässä paikka tuoda valtaa lähemmäksi lappilaisia?

Pekkarinen piti ytimekkään, vaikkakin aika pitkän, puheenvuoron Suomen aluehallinnosta. Siitä on muodustumassa sekava, kallis ja epädemokraattinen. 

Valtion toimintojan ollaan kokoamassa hallinnonaloittain putkiksi, joiden aluejaot vaihtelevat huomattavasti. Yksi hallinnonala jakaantuu viiteen eri alueeseen, toinen seitsemään, kolmas yhdeksään, neljäs viiteentoista jne. Näiden jaottelujen mukaan sama kunta voi pahimmillaan olla kallellaan useaan eri suuntaan: yhdessä asiassa itään, toisessa länteen, kolmannessa pohjoiseen jne.

Itse olen ollut koko ajan huolissani sosiaali- ja terveydenhuollon eli Sote-uudistuksen ns. miljoonapiireistä. Alkuperäisen, keskustankin kuittaaman mallin mukaan Lappi olisi ollut osa Oulusta johdettua miljoonan asukkaan kokonaisuutta. Vanhustenhuollosta, perusterveydenhoidosta ja sosiaalitoimestakin olisi päätetty tämän miljoonapiirin puitteissa. 

Tähän liittyy vakava uhka siitä, että päätöksen teon keskittyessä keskittyvät myös palvelut. Miten esimerkiksi n. 4000 asukkaan Ranuan ääni kuuluu oululaisten ja rovaniemeläisten rinnalla palvelupisteistä päätettäessä?

Pekkarinen esitti tilaisuudessa suorilla vaaleilla valittavaa maakuntavaltuustoa. Sen alaiset toimielimet vastaisivat valtion sijaan eri toiminnoista eli maakuntahallinto olisi se elin, joka nykyisten valtion "putkivirastojen" ja osin kuntien sijaan vastaisi viime kädessä eri sektoreista (sote, ymp.hallinto, maakunnan kehittäminen, tiestön ylläpito, toisen asteen koulutus yms.). 

Tämä olisi epäilymättä liikku oikeaan suuntaan. Maakuntien sisälläkin kuitenkin keskittämisessä varsin helposti onnistutaan. Ranualtakin ovat monen monet palvelut menneet Rovaniemelle.

Pitäisin tärkeänä etenkin sote-palveluiden osalta - ja varsinkin mikäli se käsitetään laajana eli perusterveydenhoito ja sosiaalitoimi mukaan luettuna - että siinäkin pidetään kiinni tasosta, joka on mahdollisimman lähellä palveluita tarvitsevia.

Nykyiset sairaanhoitopiirit ovat monella tapaa toimivia, kunhan kustannuspuoleen saadaan tiukempi kuri.

 

Tuemme Katri Kulmunia Keskustan puheenjohtajaksi

16.7.2019

Lista tukijoista täydentyy kohti Keskustan ylimääräistä puoluekokousta.

 

Tule mukaan!

Lue lisää
Helsingin Keskustanaiset: Katri saa koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen

15.7.2019

Katri Kulmuni onnistuu varmasti saamaan koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen, oman äänen löytämiseen ääripäitten välille. 

 

Uskon sydämestäni, että Katri Kulmuni onnistuu kokoamaan keskustasta voittajatiimin.

 

Päivi Mononen-Mikkilä

Keskustanaisten Helsingin piirin puheenjohtaja

Lue lisää
Katri Kiihtelysvaaran markkinoiden suosikki

15.7.2019

Kat­ri Kul­mu­ni oli suo­si­tuin eh­do­kas kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­jak­si kes­kus­tan Kiih­te­lyk­sen pai­kal­li­syh­dis­tyk­sen Kiih­te­lys­vaa­ran ke­sä­mark­ki­noil­la te­ke­mäs­sä mie­li­pi­de­ky­se­lys­sä.

 

Kysely ei kerro val­ta­kun­nal­li­sesta kannatuksesta. Vuorenvarmasti se kertoo paljonkin pienten kylien ja sorateiden asukkaiden näkemyksestä.  

Lue lisää
Anna-Liisa Leikkola: Katri keskustan puheenjohtajaksi

12.7.2019

Mielestäni Katri Kulmuni on nuori ja pätevä nainen keskustan puheenjohtajaksi.

Nyt keskustan puheenjohtajaksi tarvitaan rohkeaa ja päättäväistä naista, joka nostaa keskustan uudelleen johtavaksi puolueeksi ja suunnannäyttäjäksi yhteiskunnassa. Siinä työssä Katri Kulmunin rinnalla tarvitaan meistä jäsenistä jokaista. Kouvolassa tavataan!

Anna-Liisa Leikkola

keskustan kunniajäsen, herastuomari

Lapua–Seinäjoki

Lue lisää
Keskustan kentän suosikki puheenjohtajaksi on Ilta-Sanomien kyselyssä elinkeinoministeri Katri Kulmuni

4.7.2019

Kulmunia tehtävään kannatti yhteensä 40,7 prosenttia vastanneista. IS lähetti kyselyn 708 keskustan kenttävaikuttajalle ja siihen vastasi 300 henkilöä. 

 

Kyselyyn vastanneet ovat keskustan paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallitusten sekä keskustanaisten ja keskustanuorten johdon jäseniä.
 

Lue lisää
EU-puheenjohtajuuskauden ensimmäinen ministerikokous

4.7.2019

Kyllä on kannattanut istua koulussa kielitunneilla. Suosittelen kaikille nuorille. Tänään niistä oli totisesti hyötyä, kun pääsin johtamaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ensimmäistä ministerikokousta. 

 

Olen päässyt tututstumaan jo useampaan Euroopan kollegaan. Myös kansainväliset asiat ovat monesti ihmisten välisiä. Teemana ilmastonmuutos, mutta positiivisella kulmalla. Teknologia auttaa meitä tästäkin selviämään. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on reipas ja sanavalmis Lapin tyttö. Hänen nousunsa varakansanedustajaksi 23-vuotiaana vaikeissa olosuhteissa vakuutti minut. Kuntapäättäjänä hän on johtanut taitavasti kotikaupunkinsa kaupunginvaltuustoa ja puolustanut lähidemokratiaa ja kuntien itsenäisyyttä."