9.12.2021

Mukana aluevaaleissa

Ensimmäiset aluevaalit käydään tammikuussa. Olen pohtinut elämäntilanteeni ja ajankäytön näkökulmasta omalta osaltani asiaa tarkkaan.

Olen syksyn saanut nauttia uudesta elämäntilanteesta, kun olemme puolisoni kanssa odottaneet esikoistamme syntyväksi tammikuussa. Kaikki on mennyt toistaiseksi raskauden suhteen hyvin.

 

Osin elämäntilanteeseenikin liittyen minulta on kysytty, olenko matkassa samassa kuussa pidettävissä maakunta- eli aluevaaleissa. Tätä olenkin pohtinut tarkkaan monelta eri kannalta. 

 

Olen kotikaupunkini Tornion kuntapäättäjä sekä Lapin kansanedustaja. Uudet hyvinvointialueet aloittavat maaliskuussa, ja olen pohtinut, mihin kaikkeen aika riittää, etenkin nykyisen elämäntilanteeni valossa.

 

Länsirajalta valittuna kansanedustajana yksi eniten työllistänyt asia on ollut alueemme keskussairaalan eli Länsi-Pohjan toimintaedellytysten turvaaminen. 

 

Monien muiden alueiden tavoin olemme joutuneet hakemaan poikkeuslupia synnytysten jatkamiselle. Tässä olemme onnistuneet, mutta vain kovan työn tuloksena. Tästä työstä olen tulevana äitinä hyvin kiitollinen.

 

Osaltaan tästä on kyse myös tulevissa aluevaaleissa. Lappi on puolen Suomen kokoinen maakunta. Etäisyytemme Simosta Utsjoelle on suunnilleen sama kuin Oulusta Helsinkiin. Ajatelkaapa, jos tällä alueella olisi vain yksi sairaala. Se olisi aivan mahdoton ajatus. Kannan huolta myös eri puolilla Lappia toimivista sosiaali- ja terveyskeskuksista ja niiden toimintojen turvaamisesta ja kehittämisestä.

 

Ihmisiä on toki etelässä paljon enemmän, mutta etäisyyksille emme me sentään täällä pohjoisessakaan mahda mitään. Lapin ihmiset ovat muiden tavoin oikeutettuja turvallisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin nyt ja jatkossa. 

 

Lapissa tulevissa vaaleissa on kyse siitä, että meillä on terveyskeskus jokaisessa kunnassa ja maakunnassa kaksi keskussairaalaa. Se on minun linja ja se pitää olla myös Lapin linja.

 

Lähtökohdat tähän meillä on olemassa nyt. Maakunta saa ensialkuun hieman enemmän rahaa, mutta vähenevä ja ikääntyvä väki tietenkin monimutkaistaa tulevaa palvelun tarvetta. Eikä epäilyittä mene sekään, että onnistummehan huolehtimaan lähipalveluista, vaikka päätöksenteko onkin uudella tasolla hieman kauempana.

 

Ymmärrän hyvin, jos joku kysyy, miksi kansanedustajien pitää olla ehdokkaana myös kunta- ja aluevaaleissa. Lähtökohtaisesti en pidä vallan keskittämisestä. Seuraavissa, vuonna 2025 yhtä aikaa pidettävissä kunta- ja aluevaaleissa en todennäköisesti ole ainakaan molemmissa ehdolla. Kotiseutuni tuntien koen kuitenkin tärkeäksi olla mukana näissä ensimmäisissä aluevaaleissa. Nyt alkaa työ aluehallinnon ja toivottavasti myös tulevan maakuntahallinnon kehittämiseksi. Olen tottunut puolustamaan vahvaa aluepolitiikkaa ja myös pienempiä seutukuntia. Kenties kokemuksestani ja arvomaailmastani olisi jotain hyötyä Lapin aluehallinnon perustamisessa, samoin siitä, että sieltä olisi myös suora yhteys eduskuntaan.

 

Lapin ihmiset päättävät jälleen kerran, miten parhaaksi katsovat ja siihen minä luotan.

EU:n vaade ennallistaa osuu etenkin Lappiin

9.11.2022

Viime viikkojen yksi politiikan kuuma kiista on liittynyt EU:n ennallistamisasetukseen.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Mitä tehdä nousevalle sähkön hinnalle?

2.8.2022

Eurooppalaiset valmistautuvat talveen huolestuneina. Meidän ongelmamme on pienempi kuin ukrainalaisilla, jotka kuolevat paraikaa kotimaansa puolesta. Sodan vaikutukset näkyvät monin tavoin ja meille yksi suurimmista on kohonnut energian hinta. Läpi 2000-luvun Venäjä on pystynyt kiristämään Keski-Eurooppaa kaasulla.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Venäjän idea ei muutu

27.4.2022

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä 27.4.2022

Lue lisää
Äänestä aluevaaleissa Lapissa 366

9.1.2022

Lapin jokaisessa kunnassa on oltava terveysasema jatkossakin ja ympärivuorokauden päivystävät keskussairaalat Kemissä ja Rovaniemellä.

Se on Lapin ja minun linja. Äänestä tämän puolesta aluevaaleissa numerolla 366!

Ennakkoäänestys 12.-18. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä 23. tammikuuta.

Lue lisää
Mikä muuttuu aluevaaleissa?

4.1.2022

Muutaman viikon kuluttua Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa Helsinkiä lukuunottamatta.

 

Vuoden 2023 alusta aloittavat hyvinvointialueet vastaavat pääasiassa maakunnittain sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoimesta. Näillä alueilla ei ole yleistä toimivaltaa kuten kunnilla, joten toistaiseksi hyvinvointialueiden toimintakenttä on hyvin rajattu.

 

Lapissa keskeistä ja paljon keskustelua herättänyttä on se, että jokaisessa kunnassa säilyy terveyskeskus jatkossakin. Se on tärkeää niin Tornionlaakson kunnille Pellolle ja Ylitorniolle kuin jokaiselle lappilaiselle kunnalle. 

 

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mistä on kysymys tammikuun aluevaaleissa?

29.12.2021

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä. Lue koko kolumni:

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Ajattelin, että Katrin täytyy olla tosi rohkea, kun hän viime vaaleissa lähti 23-vuotiaana ehdokkaaksi eduskuntaan. Mutta hänellä on nuoresta iästään huolimatta vahva kokemus ja hän haluaa ottaa asioista selvää. Katrin kaltaiset nuoret vaikuttajat rohkaisevat meitä muitakin."