2.8.2022
Mitä tehdä nousevalle sähkön hinnalle?
Eurooppalaiset valmistautuvat talveen huolestuneina. Meidän ongelmamme on pienempi kuin ukrainalaisilla, jotka kuolevat paraikaa kotimaansa puolesta. Sodan vaikutukset näkyvät monin tavoin ja meille yksi suurimmista on kohonnut energian hinta. Läpi 2000-luvun Venäjä on pystynyt kiristämään Keski-Eurooppaa kaasulla.
Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Eurooppalaiset valmistautuvat talveen huolestuneina. Meidän ongelmamme on pienempi kuin ukrainalaisilla, jotka kuolevat paraikaa kotimaansa puolesta. Sodan vaikutukset näkyvät monin tavoin ja meille yksi suurimmista on kohonnut energian hinta. Läpi 2000-luvun Venäjä on pystynyt kiristämään Keski-Eurooppaa kaasulla.
Kun kaasua ei virtaa, hinnat nousevat. Kaasua tulee Etelä-Eurooppaan myös Pohjois-Afrikasta erityisesti Algeriasta, mutta isosti Eurooppa on ollut kaasuputkilla sidottu Venäjään.
Monin paikoin Euroopassa kaasusta tehdään sähköä. Kun kaasusta tulee pulaa, nostaa se myös sähkön hinnan korkeaksi. Sähkömarkkinat ovat siirtoyhteyksien kautta eurooppalaiset, joten Saksan hinnat läikehtivät myös Suomeen.
Kaasua voidaan tuoda nykyisin myös laivoin nesteytessä muodossa. Pohjoismaiden suurin nesteytettyä maakaasua vastaanottava terminaali on Torniossa. Saksa sen sijaan ei ole rakentanut yhtäkään nesteytetyn maakaasun terminaalia ja on nyt todellisessa pulassa.
Hikikarpalot nousevat otsalle myös Suomessa, kun mietimme ensi talven sähkönkulutusta. Emme valitettavasti ole sähköstä omavaraisia. Tilanteen korjaamiseen on perustunut aikanaan myös päätökset uusista ydinvoimaloista.
Olkiluoto kolmonen on viivästynyt yli vuosikymmen. Valmistuessaan se tulee tuottamaan noin 15% Suomen vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Jos kyseinen reaktori viimein tänä syksynä käynnistyy ja tuonti Pohjoismaista toimii, sähköä pitäisi Suomessa riittää. Jos taas Olkiluoto edelleen viipyy, tulee meillekin vaikeuksia.
Sähköä ei juurikaan kyetä varastoimaan akkujärjestelmien ollessa edelleen erittäin kalliita. Tästä syystä sähköä on oltava markkinoilla kunakin hetkenä riittävästi. Tämän vuoksi myös pörssisähkön hinta vaihtelee ja voi hetkellisesti kohota korkealle. Tämä hintavaikutus yleensä tiputtaa kulutuksen tuotantoa vastaavalle tasolle.
Portugalin ja Espanjan hallitukset ovat ottaneet tämän vuoden ajaksi käyttöön kaasun hintakaton. Suomessa on puhuttu sähkön hintakatosta. Kuluttajan näkökulmasta se on nopeasti ajateltuna houkutteleva, mutta hintakatto ei kuitenkaan lisää sähkön määrää. Pahimmillaan jotkut voisivat joutua olemaan ilman sähköä, jos emme pysty säästämään energiaa.
Poliitikkojen on syytä pohtia kaikkia mahdollisia keinoja nousevien sähkön hintojen hillitsemiseksi. Suorat tuet pienituloisille ovat sosiaalipolitiikan keino, mutta kohonneet sähkölaskut ajavat ahdinkoon myös keskiluokkaa. Kuluttajien sähköveroa voisi laskea, mutta kriitikot sanovat, ettei se välttämättä ohjaudu hintojen laskuun. Valtio voisi pudottaa myös sähkön arvonlisäveroa, jonka vaikutus julkiseen talouteen olisi sekin satoja miljoonia. Jotain lienee väistämätöntä tehdä.
Ennen kuin tiedämme, miten talvesta selviämme, jokainen voi tehdä osansa. Voimme sammutella valot, voisiko huonelämpötilaa laskea ja, tarvitseeko aivan niin pitkää kuumaa suihkua?
19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.
Lue lisää
18.3.2023
Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.
Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.
Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.
Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.
Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.
Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.
Lue lisää15.3.2023
Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.
Lue lisää10.3.2023
Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.
Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.
Sie päätät, jatkuuko työ!
Lue lisää3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.
Lue lisää24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.
Lue lisää