10.11.2021

Mitä tapahtuu Pohjois-Ruotsissa?

Ruotsin tuleva pääministeri, ensimmäinen nainen tehtävässään ja pitkäaikainen valtiovarainministeri Magdalena Andersson piti äsken linjapuheensa. Pitkässä puheessa oli oikeastaan vain kaksi poliittista teemaa. Ensimmäinen osa käsitteli maahanmuuttajien epäonnistunutta integroitumista ja segregaatiota, mikä on Ruotsissa purkautunut jengiväkivaltana ja rikollisuutena. Aihe on ollut maassa vuosikausia suurimpia yhteiskunnallisia teemoja. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Ruotsin tuleva pääministeri, ensimmäinen nainen tehtävässään ja pitkäaikainen valtiovarainministeri Magdalena Andersson piti äsken linjapuheensa. Pitkässä puheessa oli oikeastaan vain kaksi poliittista teemaa. Ensimmäinen osa käsitteli maahanmuuttajien epäonnistunutta integroitumista ja segregaatiota, mikä on Ruotsissa purkautunut jengiväkivaltana ja rikollisuutena. Aihe on ollut maassa vuosikausia suurimpia yhteiskunnallisia teemoja. 

Toisena teemana tuleva pääministeri käsitteli koko maan taloutta eteenpäin vieviä Pohjois-Ruotsin valtavia teollisuusinvestointeja. Ajatelkaa, jos Suomen pääministeri pitäisi joskus linjapuheen Lapin merkityksestä koko kansantalouden investointiveturina!

Mitä ovat nämä Pohjois-Ruotsin suurinvestoinnit, joihin nyt koko Ruotsi nojaa? 

Laaja arvio on siis, että vuoteen 2040 yksistään pohjoisimpaan Norrbottenin maakuntaan tulisi 700 miljardin kruunun edestä eli karkeasti arvioiden noin 70 miljardin euron edestä investointeja. Kieltämättä se on paljon, se on todella paljon. 

Suurimman yksittäisen investoinnin takaa löytyy monelle lappilaisellekin tuttu työnantaja, Ruotsin valtion omistama Luossavaara-Kiirunavaara osakeyhtiö eli tunnetummassa lyhyemmässä muodossaan LKAB, kaivos- ja rautamalmiteollisuuden ruotsalaisjätti. Kaivosfirman hallitusta johtaa muuten entinen demaripääminsteri Göran Persson. 

LKAB ilmoitti taannoin uudesta strategiastaan, jolla he tulevat siirtymään perinteisen rautapelletin valmistuksesta rautasienen valmistamiseen vedyn avulla. Yhtiö suunnittelee liikevaihdon tuplaamista investoimalla 400 miljardia kruunua vuoteen 2040 mennessä ilmastopäästöjä vähentävään uuteen prosessiin ja tuotannon kehittämiseen. Pohjois-Ruotsin malmikentille Jällivaaraan, Kiirunaan ja Svappavaaraan syntyisi 3000 uutta työpaikkaa. Tornionjokivarresta sinne kuljetaan töihin siis jatkossakin. Samoin teräsyhtiö SSAB ja akkutehdas Northvoltin perustajat suunnittelevat tahoillaan päästöttömään teräkseen merkittäviä investointeja Luulajaan ja Bodeniin. 

Kaikki tämä, mutta etenkin hiilidioksidittoman raudan tuotanto ja teräksen jalostus vedyn avulla vaati valtavasti sähköä. Perinteisesti maan halvasta sähköstä on vastannut Pohjois-Ruotsin vesivoima, josta sähköä on siirretty etelän suuriin kaupunkeihin. Nyt jo pitkään on Ruotsin puoleiselle Perämeren rannikolle noussut ja nousee valtavia tuulivoima-alueita tahkoamaan lisää halpaa sähköä ruotsalaisille. Sähkö ja maan sisäisiin sähkön siirtoyhteyksiin suunnittelut investoinnit ovat toinen iso osa Pohjois-Ruotsin investointibuumia.

Kaiken kaikkiaan ruotsalaiset ovat ainakin hyviä brändäämään. Näidenkin investointien taustalla on halu saavuttaa päästötöntä teollisuustuotantoa. Saa nähdä, mitä tulee tapahtumaan, mutta se täytyy todeta, että ruotsalaisilla on myös plånbok eli kukkaro kunnossa. Heidän julkinen talous, kansantalous kokonaisuudessa sekä kansalaisten varakkuus on merkittävästi paremmassa tilanteessa kuin Suomessa. Välillä tuntuu, että Suomessa toivotaan tehtävän asioita, mutta Ruotsissa on myös varallisuutta tehdä asioita. 

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Olen tuntenut  Katrin yli 10 vuotta  ja nähnyt hänen kasvunsa Tornion varavaltuutetusta valtuuston puheenjohtajaksi, kansanedustajaksi, puolueen varapuheenjohtajaksi ja ministeriksi. Monipuolinen osaaminen on huomattu niin paikallisesti kuin kansallisesti. Puoluekokouksissa  jäsenistö on tunnistanut  Katrin taidot, luottanut nuoreen, vahvaan ja kielitaitoiseen naiseen ja antanut sen mukaisesti vastuuta. Keskustan kansanliikkeellä on  vaikeissa tilanteissa aina ollut rohkeutta  luottaa nuoriin ja energisiin henkilöihin. Luota sinäkin Katrin kykyyn uudistaa puolue ja laittaa Keskusta kuntoon."