29.12.2021

Mistä on kysymys tammikuun aluevaaleissa?

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä. Lue koko kolumni:

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.

Keskustan pitkäaikainen tavoite on ollut maakunnallisen päätöksentekojärjestelmän luominen. Toisin kuin kriitikot väittää, kansanvaltainen välitason päätöksentekoelin vähentää byrokratiaa, ei lisää sitä. Nythän Lapissa jokainen kunta, sairaanhoitopiiri ja sosiaali- ja terveydenhoidon kuntayhtymä on ollut osaltaan vastuussa sosiaali- ja terveyspalveluista. Jatkossa niistä vastaa vain yksi Lapin hyvinvointialue. 

Hallinto ei ole tavoite itsessään, vaan ihmisten paremmat palvelut. Monessa Lapin kunnassa tilanne on esimerkiksi suun terveydenhoidon osalta sellainen, että kiireettömän ajan saa kyllä samalle vuodelle, mutta kovin pikaisesti se ei tule. Odotusajat ovat kuukausia. Ongelmien pitkittyessä ne usein monimutkaistuu, joten nopea hoitoon pääsy on ensiarvoisen tärkeää. 

Moni kunta on joutunut myös jatkuvasti tasapainottamaan yllätyksellisiä erikoissairaanhoidon laskuja muista toiminnoista leikkaamalla. Ei ole oikein, että koululaiset tai kulttuurielämä joutuvat kalliiden terveys- ja sosiaalipalveluiden maksumiehiksi. Jatkossa se, että Lappi yhtenä alueena vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista helpottaa kuntien talouspaineita. 

Lappi on lähes puolen Suomen kokoinen alue, jonka väestö jakaantuu karkeasti kolmeen Rovaniemelle, Kemi-Tornio alueelle ja muualle Lappiin. Kahden sairaanhoitopiirin yhdistäminen tulee vaatimaan enemmän työtä kuin muilla alueilla.

Iänikuinen vastakkainasettelu Rovaniemen ja Kemi-Tornio alueen välillä toivottavasti on jo historiaa. On selvää, että tarvitsemme nykyisen tasoiset palvelut jatkossakin niin jokaisessa lappilaisessa kunnassa terveyskeskusten kautta kuin Länsi-Pohjan ja Lapin keskussairaaloiden kautta. Länsi-Pohjan keskussairaalan heikentäminen ei paranna Lapin keskussairaalan palveluita, vaan ohjaisi maakunnan eteläalueen ihmiset yliopistolliseen sairaalaan Ouluun. Sinne valuisi myös lappilaisten veroeurot. 

Parasta tietenkin on, että mikään ei palveluiden käyttäjien kannalta ensi alkuun muuttuisi hyvinvointialueen aloittaessa. Pidemmällä tähtäimellä palveluiden pitää parantua ja järkevöityä. Saman katon alta saisi apua kaikenlaisiin vaivoihin sosiaalipuolesta lääkäripalveluihin ja aina vaativampaan erikoissairaanhoitoon asti.

Jotta lappilaisten ääni kuuluu tulevalla hyvinvointialueella, ihmisten on muistettava äänestää tammikuussa. Ensimmäinen kerta on aina jännittävä, mutta pianhan siitä tulee jo helposti muistettava tapa. 

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Olen tuntenut Katrin vuosien ajan ja ilolla seurannut hänen kasvuaan yhä vaativimpiin tehtäviin. Katri pitää tärkeänä, että kaikkialla Suomessa voidaan elää täysipainoista ja hyvää elämää. Tänä keskittämisen aikana Keskusta tarvitsee puheenjohtajan, jolla on taito ja tarve antaa myös meille pohjoisen ihmisille mahdollisuus asua ja saada palvelut omalla kotiseudullaan."